Munca la negru in vizorul inspectorilor de munca

28 Noiembrie 2007
28 Noiembrie 2007
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Discutam ieri cu un inspector de munca despre controalele tip campanie (verificarea inopinata a unui aspect sau a unui numar limitat de aspecte reglementate de legislaţia muncii) pe care le desfasoara in ultima perioada inspectoratele teritoriale de munca. De regula, aceste controale vizeaza descoperirea si combaterea utilizarii muncii fara forme legale, precum si eliminarea muncii prestate de catre copii.
 
Dl. inspector imi spunea ca Inspecţia Muncii acorda o atenţie deosebita acestor fenomene datorita implicaţiilor sociale pe care le au. Practic, doar cel care utilizeaza munca la negru are de castigat. Noi, toţi ceilalţi, avem numai de pierdut: persoana care presteaza munca fara forme legale nu beneficiaza de nici un fel de prestaţii sociale sau de asistenţa medicala gratuita, statul nu incaseaza „taxa pe forţa de munca”, angajatorii care respecta legea sunt concuraţi neloial. Amenzile aplicate de catre inspectorii de munca angajatorilor care utilizeaza munca „la negru” sunt impresionante. Spre exemplu, numai in judeţul Cluj au fost aplicate anul acesta amenzi de aproximativ 9,5 miliarde de lei vechi. Aceste amenzi au fost aplicate in doar 5 campanii realizate de catre I.T.M. Cluj.
 
„Angajarea” copiilor este mai puţin intalnita, poate si datorita faptului ca folosirea acestora pentru prestarea unor activitaţi constituie infracţiune si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani.
 


Cu siguranţa aceste campanii vor continua. Nu uita insa ca inspectorii de munca efectueaza si alte tipuri de controale. Inregistreaza in termenul legal contractul individual de munca al fiecarui salariat (20 de zile de la data incheierii lui) si depune la I.T.M. documentele referitoare la modificarea, suspendarea sau incetarea contractelor individuale de munca in termen de 5 zile de la perfectarea acestora. Dupa cum vezi, inspectorii de munca aplica amenzi usturatoare.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]