Analizam situatia referitoare la inregistrarea in Revisal a procentelor de bonus care sunt trecute in contractele de munca si actele aditionale. Procentele de bonus au caracter variabil, in unele luni angajatul avand procent de 0% si in alte luni procent de 25% din salariul de incadrare. Intrebarea care se ridica este daca aceste procente de bonus pot sau trebuie sa fie inregistrare in Revisal.
Cum procedam in aceasta situatie? Specialistii PortalCodulMuncii ne ofera un raspuns competent:
Conform art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Adaosurile la salariul de baza, asa cum sunt bonusurile de care beneficiaza salariatii, reprezinta elemente accesorii si variabile ale salariului ce se acorda conform celor convenite de parti, angajator si salariat in contractul individual de munca.
Salariul de baza si celelalte elemente constitutive ale veniturilor salariale constituie una dintre clauzele contractului inidividual de munca, conform art. 17 alin. (3) lit. k) si art. 17 alin. (4) din Codul muncii.
250 Modele Fise de Post
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
In concluzie, adaosurile la salariu de baza se stabilesc in chiar continutul contractului individual de munca la lit. J -Salariu - dupa cum urmeaza:
J. Salariul
1. Salariul de baza lunar brut: xxxx lei
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri ..............................................;
b) indemnizatii .........................................;
b1) prestatii suplimentare in bani........................;
b2) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura.......;
c) alte adaosuri: bonusul dupa cum urmeaza: (aici puteti specifica modul de calcul al bonusurilor; exemplu: 20% din vanzari daca vanzarile ating un prag de xx lei etc.)
In concluzie, angajatorul nu inregistreaza in Revisal aceste adaosuri ci doar le specifica in contractul individual de munca.
Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro