Castigul salarial mediu net in SCADERE, in luna august 2019. La ce valoare a ajuns?

salariu mediu net august 2019salariu mediu brut august 2019scadere salariu mediu netcastig salarial mediu net august 2019
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Vesti mai putin bune pentru angajatii romani, in contextul in care castigul salarial mediu nominal net a scazut la 3.044 lei, in luna august a acestui an.

Este vorba despre un declin de 75 lei (-2,4%) fata de iulie 2019, conform informatiilor oferite de Institutul National de Statistica (INS).

Castigul salarial mediu nominal brut a fost 4981 lei, cu 110 lei (-2,2%) mai mic decat in luna iulie 2019.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitati de servicii in tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (6764 lei), iar cele mai mici in fabricarea articolelor de imbracaminte (1754 lei).


Sunt si vesti bune. In comparatie cu luna august a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 14,1%.


De ce fluctueaza castigul salarial mediu in timpul anului?

In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea premiilor anuale si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.

In luna august 2019, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna iulie 2019 ca urmare a acordarii in lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de ontracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in extractia carbunelui superior si inferior, cu 14,7%, si in fabricarea produselor, cu 10,1%.


In ce domenii au existat cresteri salariale chiar in august 2019?


Cresterile castigului salarial mediu net fata de luna precedenta s-au datorat acordarii de prime ocazionale (premii trimestriale, anuale ori pentru performante deosebite), drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare). De asemenea, castigurile salariale medii nete din luna august au fost mai mari comparativ cu luna precedenta ca urmare a realizarilor de productie ori incasarilor mai mari (functie de contracte/proiecte), cat si ca urmare a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mici fata de medie, din unele activitati economice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, cu 7,2%, si in transporturi pe apa, activitati auxiliare pentru intermedieri financiare, activitati de asigurare si fonduri de pensii, activitati de editare, fabricarea bauturilor - intre 2% si 5%.

In sectorul bugetar s-au inregistrat scaderi ale castigului salarial mediu net ca urmare a acordarii in lunile precedente a biletelor de valoare (tichete de vacanta), ori ca urmare a concediilor de odihna cand nu se acorda anumite drepturi salariale, astfel: invatamant (-3,2%, inclusiv reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacantei scolare), administratie publica (-3,1%), respectiv sanatate si asistenta sociala (-2,0%), mai informeaza INS.



Nu ratati cel mai important eveniment de specialitate in domeniul dvs. de interes – Seminarul National de Salarizare si Contributii,
organizat anual de Grupul romano-german Rentrop & Straton!

Astfel, in ziua de 14 octombrie a.c., in Sala de Conferinte Magnolia de la Hotel Crowne Plaza din Bucuresti,
3 specialisti de calibru (Luminita Obaciu, Rodica Mantescu si Gabriel Jinga) va vor oferi:
  •     solutiile celor mai controversate probleme de salarizare in contextul actual
  •     o analiza profesionista a implicatiilor modificarilor legislative din 2019
  •     exemple de spete sensibile, comentarii, previziuni pentru 2020


...inscrieti-va chiar ACUM >>>

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
salariu mediu net august 2019salariu mediu brut august 2019scadere salariu mediu netcastig salarial mediu net august 2019

Data aparitiei: 08 Octombrie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Castigul salarial mediu net in SCADERE, in luna august 2019. La ce valoare a ajuns? Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]