Legislatia din Romania stabileste nu mai putin de 14 abateri si amenzi legate de registrul general de evidenta a salariatilor (ReviSal).
Cea mai mica dintre aceste amenzi este de 300 de lei, daca refuzati sa-i eliberati unui salariat un extras din ReviSal, cea mai mare este de 20.000 de lei, daca nu transmiteti in registru datele obligatorii la angajare cel tarziu in ziua anterioara inceperii activitatii de catre fiecare salariat.
Caiet practic de completare in ReviSal va pune la adapost de aceste sanctiuni, fie si numai prin faptul ca va ajuta sa va formati o imagine de ansamblu, foarte precisa si foarte detaliata, a lucrurilor obligatoriu de stiut despre ReviSal..
.detalii aici >>>
Ce trebuie sa stim despre programul inegal de munca?
"In situatia contractelor de munca cu timp partial repartizarea programului de lucru poate fi inegala? de exemplu 20 ore/saptamana pot fi repartizate astfel?: luni 8-16 marti 8-16 vineri 8-12 In REVISAL se completeaza timp partial 20 de ore / zi - INEGAL?"
Raspunsul specialistilor:
In speta prezentata salariatul nu lucreaza in fiecare zi, de aceea nu vom avea ore pe zi ci ore pe saptamana.
Cele 20 de ore nu sunt prestate pe zi ci pe saptamana.
De aceea, in contractul individual de munca se va mentiona ca salariatul presteaza activitate 20 ore/saptamana repartizate dupa cum urmeaza: luni 8-16, marti 8-16, vineri 8-12.
In Revisal se inregistreaza tipul de norma urmand urmatorii pasi:
1) Contracte
2) Se selecteaza salariatul
3) Tip norma – se alege cu timp partial
4) Durata timp munca – se alege cu timp partial.
5) La rubrica repartizare timp de munca – se alege INEGAL.
6) La rubrica timp interval repartizare - se alege ore/saptamana;
7) La rubrica timp munca- se mentioneaza numarul de ore din saptamana (20 ore in speta prezentata)
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<