“In cadrul unei societati, un angajat primeste bonus daca depaseste anumit prag de vanzari. Se vor inregistra ca si alte venituri si impozitate. Trebuie transmis undeva in Revisal faptul ca angajatul o sa primeasca bonus? Ce acte trebuie sa intocmeasca societatea pentru bonusurile respective? Sau nu trebuie sa existe acte doveditoare pentru acordarea bonusurilor?”
Raspunsul specialistului:
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca, iar acesta cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile, in timp ce salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat.
Din modul in care sunt prezentate informatiile, intelegem ca desi nu exista prevederi legale, aceste drepturi salariale nu sunt reflectate in CIM sau alt document intern adoptat la nivelul angajatorului, ele sunt platite ca atare, inca de la incheierea contractului de munca, in suma fixa, constanta, fara a varia intr-o anumita luna.
In aceste conditii, in lipsa altor prevederi legale sau negociate se poate intelege si prezuma in mod legitim ca drepturile salariale ale respectivului angajat sunt in cuantumul platit. De asemenea, raportat la informatiile prezentate se poate intelege ca intentia a fost de a plati un salariu cu o componenta fixa si una variabila, acordata in functie de performanta si realizarea obiectivelor.
In aceste conditii, daca un salariat nu realizeaza obiectivele stabilite prin contractul individual de munca, nu va beneficia total sau partial (in functie de caracteristica sistemului de
salarizare implementat la nivelul angajatorului) de componenta variabila, insa daca si-a desfasurat activitatea conform duratei muncii stabilite in contractul individual de munca, va beneficia cel putin de salariul de baza care nu poate fi mai mic decat salariu minim brut pe tara.
Conform modelului-cadru al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, in contractul individual de munca adaosurile acordate de angajator pe langa salariul de baza se inscriu la lit. J) pct. 2 lit. c), astfel:
J. Salariul
1. Salariul de baza lunar brut:...................... lei
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri ..............................................;
b) indemnizatii .........................................;
b1) prestatii suplimentare in bani........................;
b2) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura.......;
c) alte adaosuri: bonus acordat lunar/trimestrial/semestrial (in functie de situatia negociata) pentru depasirea pragului de x buc./piese/exemplare vandute.
Astfel, acordarea unui salariu compus din componenta fixa si una variabila se poate concretiza si prin acordarea unui adaos, a unor drepturi salariale suplimentare la salariu de baza, salariu de baza ce nu poate fi mai mic de salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Modificarea salarizarii astfel cum este mentionata in contractul individual de munca se poate realiza numai cu acordul salariatului prin semnarea unui act aditional (art. 17 alin.(5) coroborat cu art. 41 alin.(3) lit.e) din Codul muncii).
Astfel, conform art. 17 alin.(5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
Orice plata si acordare a oricarui drept, inclusiv salarial, trebuie sa aiba temei legal sau sa fie rezultatul negocierii partilor.
Conform art. 3 alin. (2) lit. h) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, coroborat cu art. 4 alin. (3) din acelasi act normativ, orice modificare a datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. h) se transmite in registru in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarri judecatoresti cand transmiterea in registru se face in termen de 20 de zile lucratoare de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plataIntrebare: Salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va creste de la 3.700 lei la 4.050 lei incepand cu 01.01.2025, ceea ce inseamna 2.430 lei salariul net. Daca angajatorul da tichete de masa , taxele pe tichete (CASS si impozit) duc la scaderea salariului net. Obligatia de garantat in plata inseamna ca angajatorul este obligat si la net sa dea minim 2430 lei sau doar brutul este obligatoriu sa fie minim 4050 lei?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Desfiintare locuri de munca. Dreptul la preavizIntrebare: In cazul unei societati comerciale care urmeaza sa isi inceteze activitatea de la 01.01.2025, angajatorul este obligat sa instiinteze angajatii de spre acest lucru inainte si sa respecte perioada de preaviz, care este un drept al angajatilor? Sau care este termenul in care angajatorul instiinteaza angajatii cu privire la incetarea activitatii?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<