Se inregistreaza bonusurile in ReviSal? Ce acte intocmim?

bonus salariu revisalinregistrare bonusact aditional bonus salarial
Se inregistreaza bonusurile in ReviSal? Ce acte intocmim?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
“In cadrul unei societati, un angajat primeste bonus daca depaseste anumit prag de vanzari. Se vor inregistra ca si alte venituri si impozitate. Trebuie transmis undeva in Revisal faptul ca angajatul o sa primeasca bonus? Ce acte trebuie sa intocmeasca societatea pentru bonusurile respective? Sau nu trebuie sa existe acte doveditoare pentru acordarea bonusurilor?”
 
Raspunsul specialistului:
 
Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca, iar acesta cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
 
Nivelurile salariale minime se stabilesc prin contractele colective de munca aplicabile, in timp ce salariul individual se stabileste prin negocieri individuale intre angajator si salariat.
 
Din modul in care sunt prezentate informatiile, intelegem ca desi nu exista prevederi legale, aceste drepturi salariale nu sunt reflectate in CIM sau alt document intern adoptat la nivelul angajatorului, ele sunt platite ca atare, inca de la incheierea contractului de munca, in suma fixa, constanta, fara a varia intr-o anumita luna.
 
In aceste conditii, in lipsa altor prevederi legale sau negociate se poate intelege si prezuma in mod legitim ca drepturile salariale ale respectivului angajat sunt in cuantumul platit. De asemenea, raportat la informatiile prezentate se poate intelege ca intentia a fost de a plati un salariu cu o componenta fixa si una variabila, acordata in functie de performanta si realizarea obiectivelor.
 
In aceste conditii, daca un salariat nu realizeaza obiectivele stabilite prin contractul individual de munca, nu va beneficia total sau partial (in functie de caracteristica sistemului de salarizare implementat la nivelul angajatorului) de componenta variabila, insa daca si-a desfasurat activitatea conform duratei muncii stabilite in contractul individual de munca, va beneficia cel putin de salariul de baza care nu poate fi mai mic decat salariu minim brut pe tara.
 
Conform modelului-cadru al contractului individual de munca aprobat prin OMMSS 64/2003, cu modificarile si completarile ulterioare, in contractul individual de munca adaosurile acordate de angajator pe langa salariul de baza se inscriu la lit. J) pct. 2 lit. c), astfel:
 
J. Salariul
1. Salariul de baza lunar brut:...................... lei
2. Alte elemente constitutive:
a) sporuri ..............................................;
b) indemnizatii .........................................;
b1) prestatii suplimentare in bani........................;
b2) modalitatea prestatiilor suplimentare in natura.......;
c) alte adaosuri: bonus acordat lunar/trimestrial/semestrial (in functie de situatia negociata) pentru depasirea pragului de x buc./piese/exemplare vandute.
 
Astfel, acordarea unui salariu compus din componenta fixa si una variabila se poate concretiza si prin acordarea unui adaos, a unor drepturi salariale suplimentare la salariu de baza, salariu de baza ce nu poate fi mai mic de salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata.
 
Modificarea salarizarii astfel cum este mentionata in contractul individual de munca se poate realiza numai cu acordul salariatului prin semnarea unui act aditional (art. 17 alin.(5) coroborat cu art. 41 alin.(3) lit.e) din Codul muncii).
 
Astfel, conform art. 17 alin.(5) din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, anterior producerii modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege sau in contractul colectiv de munca aplicabil.
 
Orice plata si acordare a oricarui drept, inclusiv salarial, trebuie sa aiba temei legal sau sa fie rezultatul negocierii partilor.
 
Conform art. 3 alin. (2) lit. h) din H.G. nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, coroborat cu art. 4 alin. (3) din acelasi act normativ, orice modificare a datelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. h) se transmite in registru in termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii modificarii. Exceptie fac situatiile in care modificarea se produce ca urmare a unei hotarri judecatoresti cand transmiterea in registru se face in termen de 20 de zile lucratoare de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acesteia.

 
Raspuns oferit de Adina Popescu, consilier juridic, pentru PortalCodulMuncii.ro 
 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
bonus salariu revisalinregistrare bonusact aditional bonus salarial

Data aparitiei: 11 Februarie 2021
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Se inregistreaza bonusurile in ReviSal? Ce acte intocmim? Nota: 4.38 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]