"Daca un salariat a lucrat din data de 10.11.2023 pana in data de 18.12.2023, pe luna noiembrie a avut salariu de incadrare 3.300 lei si un realizat de 2.483 in care are spor de weekend de 44 de lei, in decembrie salariu de incadrare 3.300 lei, realizat 1.833 in care este inclus si spor de weekend de 37 lei, intrebarea este in adeverinta de vechime trebuie sa apara si sporurile de weekend, daca da cum vor aparea?"
Raspunsul specialistilor:
Eliberarea adeverintei de vechime pentru perioada ulterioara anului 2011 are loc in conditiile art. 34 alin.(5) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 7 alin. (5) din HG 905/2017, cu modificarile si completarile ulterioare.
Totodata, la art. 34 alin.(5) Codul muncii prevede clar ca „La solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate”, iar la art. 7 alin. (5) si (6) din HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, se prevede ca la incetarea activitatii salariatului, angajatorii au obligatia sa ii elibereze acestuia o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de salariat, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, precum si un extras din registru.
Actul normativ nu prevede asadar in mod expres cum se completeaza aceasta adeverinta sau un anumit model, insa apreciem ca acesta stabileste expres elementele ce trebuie continute in aceasta. Potrivit art. 160 din Codul muncii, salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri.
Asadar, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat, angajatorii sunt obligati sa ii elibereze acestuia un extras din registru, datat si certificat pentru conformitate, sau o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, astfel cum rezulta din registru si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.
In REVisal angajatorii au obligatia de a inscrie salariul de baza lunar brut, indemnizatiile, sporurile, precum si alte adaosuri, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca (art. 3 alin. (2) lit. h) din HG 905/2017).
Prin urmare, evidenta drepturilor salariale incasate in urma activitatii sunt cuprinse in adeverinte de vechime ce trebuie eliberate de angajator, tot acestuia din urma revenindu-i si obligatia arhivarii si pastrarii in conditii bune a documentelor de personal si a celor contabile (din care rezulta in mod evident drepturile salariale incasate si contributiile achitate, inclusiv asupra drepturilor de natura salariala care nu au caracter permanent). In aceste conditii, apreciem ca in adeverinta trebuie inscris salariul, inclusiv sporurile care intra in calculul punctajului mediu anual ce va fi valorificat conform legislatiei in domeniul pensiilor, acest ultim aspect rezultand din declaratia individuala de asigurat.
In considerarea dispozitiilor legale sus-mentionate, independent de faptul ca exista completata pentru acest salariat declaratia D112 care evidentiaza veniturile incasate, angajatorul este tinut sa isi indeplineasca obligatia prevazuta de legislatia muncii si sa elibereze adeverinta in discutie, cu evidentierea drepturilor salariale si a celorlalte elemente expres stipulate de Codul muncii.
Astfel, in situatia in care sporurile vor fi evidentiate separat in adeverinta de vechime, apreciem ca pentru acestea trebuie precizat temeiul legal in baza caruia sunt acordate (CCM, CIM, lege, etc), dar si procentul in care acestea sunt stabilite. Asa cum am mentionat, intrucat aceste drepturi salariale sunt incluse in venitul brut lunar ele pot apare ca fiind deja incluse in valoarea acestuia sau in mod distinct, caz in care se va proceda la inscrierea salariul de baza brut la care se adauga, daca este cazul, celelalte elemente care compun salarizarea persoanei in cauza, asadar inclusiv sporul de weekend.
Un raspuns oferit de catre expertii de la PortalCodulMuncii, in decembrie 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediere pentru inaptitudine medicalaIntrebare: Daca un angajat nu este considerat apt dpdv medical de catre medicul de medicina muncii in urma controlului periodic, care sunt pasii de urmat? in baza carui art. din Codul muncii ii putem desface CIM-ul? Suntem obligati sa-i oferim alte posturi pentru care ar putea fi apt dpdv medical?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediere individuala. Numar salariatiIntrebare: Cate concedieri individuale succesive se pot efectua intr-o societate pe parcusul unui an calendaristic? De exemplu : luna septembrie: salariati 110- concediati individual 4; luna octombrie salariati 101 cati salariati se pot concedia?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<