"Am constatat ca la rubrica "nr/data contract" din Revisal sunt informatii diferite de data contractului de munca semnat de angajat (de exemplu - In Revisal avem contract 24 / 30.10.2010, iar in contractul de munca semnat avem 24 / 01.11.2010) - am observat 9 greseli de acest tip, pentru 9 angajati diferiti. Din 2010 pana in prezent au fost emise diferite acte aditionale in care se face referire fie la contract 24 / 30.10.2010, fie la 24 / 01.11.2010. Va rog sa imi spuneti cum trebuie sa procedez pentru a fi in regula."
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 11-50 angajati
• Cod CAEN: 7739
Raspunsul specialistului:
In primul rand, trebuie sa identificati daca eroarea este in Revisal sau in contractele de munca. Astfel, trebuie sa identificati care este data corecta la care s-a incheiat fiecare contract individual de munca.
Instructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal in 2022 cu ajutorul Caietului practic de completare in ReviSal!
Contine indicatii complete, exemple, studii de caz, situatii atipice, detalii aici >>>
ATENTIE!
Daca eroarea este in Revisal, veti efectua corectia fiecarui contract individual de munca in care data nu corespunde cu data din contract, mentionand in campul Data la care produce efecte, data inceperii activitatii.
Indreptarea erorilor din actele aditionale se va face printr-o nota de indreptare eroare materiala pentru fiecare document. Daca eroarea este doar in actele aditionale se vor intocmi note de indreptare a erorii materiale pentru fiecare document.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Varsta de pensionare. Data incetare CIMIntrebare: Salariata nascuta in 23 iulie 1962, indeplineste conditiile de pensionare limita de varsta luna aceasta, octombrie 2024. Va rog, sa-mi spuneti, cu ce data trebuie sa incetez CIM, avand in vedere ca la femei varsta de pensionare este diferita?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Concediu de odihna in functie de vechimeIntrebare: Ma puteti ajuta cu o nelamurire privind acordarea zilelor concediu pt angajati, in functie de vechimea in munca? Este aceasta o posibilitate sau o obligativitate pentru angajatori? Vechimea in munca Durata minima a concediului de odihna normal (in zile lucratoare) pana la 5 ani 21 zile de la 5 la 10 ani 22 zile de la 10 la 15 ani 23 zile de la 15 la 20 ani 24 zile peste 20 ani 25 zile
vezi AICI raspunsul specialistilor <<