Noi plati ar putea fi obligatorii pentru agentii de munca temporara. Codul muncii se modifica

09 Decembrie 2013
09 Decembrie 2013
Salarizaresalariul minimagentii de munca temporararegim temporarangajatii temporari
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In cazul in care o noua initiativa legislativa de modificare a Codului muncii va fi aprobata, firmele care inchiriaza angajati in regim tempor vor fi obligate sa ii plateasca pe acestia - indiferent de perioada pentru care sunt angajati - cu 75% din salariul minim pe economie timp de trei luni dupa finalizarea misiunii de munca temporara.

"Contractul de munca temporara este un contract individual de munca incheiat in forma scrisa intre agentul de munca temporara si salariatul temporar, de regula pe durata nedeterminata. in perioada dintre doua misiuni, salariatul temporar se afla la dispozitia agentului de munca temporara si beneficiaza de o indemnizatie de intrerupere a activitatii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul minim brut pe tara", se arata in proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 53/2003 - Codul muncii, publicat pe site-ul Senatului. Proiectul mai prevede, printre altele, si obligativitatea agentilor de munca temporara de a oferi "temporarilor" un salariu similar cu cel al angajatilor permanenti aflati pe pozitii similare, aminteste Ziarul Financiar.

Marii jucatori din domeniul muncii temporare, o piata evaluata la peste 200 de milioane de euro, formata din serviciile de "inchiriere" a 50.000 de angajati pe an catre companii, spun ca businessul lor ar putea disparea in cazul in care proiectul de modificare a Codului muncii ar intra in vigoare.

"Daca aceasta lege trece, atunci ne inchide businessul, iar 50.000 de angajati temporari raman fara loc de munca. Daca unele companii au nevoie de angajati in vanzari pentru perioada Craciunului, vor angaja oameni in regim temporar poate pentru o perioada de o saptamana. Or, noul proiect de lege ma obliga sa ii angajez cu contract pe perioada nedeterminata, iar dupa incheierea misiunii de o saptamana sa ii platesc timp de trei luni cu 75% din salariul minim, in conditiile in care, de regula, comisionul agentului de munca temporara este de 5% din valoarea facturii", a spus Cristina Savuica, directorul general al Lugera - The People Republic, citata de Ziarul Financiar. Ea a mai adaugat ca agentul de munca temporara nu poate garanta ca va gasi locuri de munca permanente sau temporare imediat dupa incheierea unei misiuni, pentru ca de multe ori unii angajati temporari - cum sunt studentii - nici nu isi doresc sa se angajeze pe o perioada mai lunga de timp.

Serban Valeca, senatorul PSD care a initiat acest proiect de lege, spune ca modificarile aduse in ceea ce priveste legislatia care influenteaza activitatea agentilor de munca temporara nu fac decat sa respecte "alinierea" la normele europene.

"Principala modificare adusa in cadrul acestui proiect este aceea ca angajatii temporari trebuie sa fie platiti la acelasi nivel cu angajatii permanenti, pentru ca au existat cazuri in care un lacatus mecanic angajat permanent sa fie platit cu 1.500- 2.000 de lei pe luna, iar unul temporar sa primeasca  un salariu lunar de 700 de lei. Astfel, se evita discriminarea dintre angajati", a adaugat Valeca.

Firmele din domeniul muncii temporare spun insa ca au fost confundate doua legi, cea a agentului de munca temporara si cea a somajului tehnic - care prevede plata a 75% din salariul de baza al angajatilor aflati in aceasta situatie.

Sursa: Ziarul Financiar


NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]