Consiliul IMM-urilor se opune majorarii salariilor prin indicii minimali de ierarhizare

Ioana Pavel
Ioana Pavel
21 Februarie 2020
21 Februarie 2020
Ioana Pavel
Ioana Pavel
salarii minimeindici minimali de ierarhizareimm-uricoeficienti de salarizare 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Stabilirea unor indici minimali de ierarhizare ar duce la crearea a 11 salarii minime diferentiate in functie de mai multe criterii. Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) solicita Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationala, deoarece acesta ar incalca dispozitii din Constitutie si nu s-a efectuat niciun studiu privind impactul asupra IMM-urilor.
 
Saptamana aceasta, prim-vicepresedintele CNIPMMR, Ioan Mintas, a declarat pentru Agerpres ca pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputatilor, cu rol decizional, se afla in procedura de aprobare un proiect de lege prin care s-ar introduce 11 salarii minime brute pe tara garantate in plata pentru fiecare categorie de studii, fiind stabiliti 11 coeficienti de salarizare.  Astfel, conform aceleiasi surse, s-ar stabili indici incepand cu muncitorii necalificati: coeficient 1,00, scoala profesionala - 1,20, scoala de maistri - 1,30, pana la studii superioare de lunga durata cu doctorat - coeficient 2,80.
 
"Noi am dori sa fie un salariu minim pe ora, nu pe luna, ca sa se faca plata in functie de numarul de ore lucrate, conform Codului muncii. Am putea crede ca se pot introduce un numar nelimitat de criterii, pentru fiecare categorie de studii stabilindu-se un salariu minim. Deci, pentru sectorul privat sa se stabileasca un salariu minim tarifar orar si sa existe un raport de munca intre angajat si angajator, prin care angajatorul sa nu poata fi obligat la plata unei remuneratii daca omul nu munceste. Or, daca stabilesti un salariu minim pe economie, esti obligat sa ii dai salariul minim pe economie chiar daca nu are productivitatea muncii corelata cu salariul pe care-l primeste", a  explicat Mintas, citat de Agerpres. 
 
Unul dintre argumentele invocate se refera la faptul ca nu exista niciun studiu de impact facut in ce priveste legea entru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationala (PL-x 525/2019).
 
Astfel, transmite aceeasi sursa, CNIPMMR s-a pronuntat ca nu sustine stabilirea de niveluri diferite ale salariului minim in functie de studii sau alte criterii, salariul minim brut pe tara fiind unul singur pentru toti salariatii si toate sectoarele.
 
In opinia prim-vicepresedintelui CNIPMMR, Ioan Mintas, citata de Agerpres, "Parlamentul a intrat in domeniul altei puteri in stat - puterea executiva -, care are atributii in stabilirea salariului minim brut pe tara si eventual a diferentierilor in functie de nivelul studiilor, potrivit Codului muncii".
 
Totodata, acesta precizeaza ca legea se va aplica inclusiv in sectorul bugetar pentru "sectoare de activitate pentru care nu au fost incheiate contracte colective de munca aplicabile la nivelul intregului sector de activitate si pentru care nu exista legi speciale privind salarizarea sau contract colectiv de munca la nivel de unitate.
 
CNIPMMR solicita Camerei Deputatilor sa respinga proiectul de lege pentru stabilirea indicatorilor minimali de ierarhizare privind salarizarea personalului din economia nationala, considerand ca acesta incalca dispozitii ale art. 1 alin. 4 si alin. 5 si art. 41 alin. 2 din Constitutie, de asemenea, nefiind efectuat niciun studiu privind impactul asupra IMM-urilor. 



NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]