Atunci cand un angajator doreste, din varii motive, sa angajeze pe cineva in ideea de a prelua temporar atributiile unui salariat, sunt anumite conditii care trebuie indeplinite.
Cum se procedeaza cu angajatii temporari, cand pot ocupa acestia postul celui care intra in concediu?
Sa luam, de exemplu, cazul unui salariat temporar, care va ocupa functia unei femei care va intra in concediu pentru cresterea copilului.
"O colega va intra in concediu de maternitate in luna august, pe postul ei (cu aceeasi functie in organigrama) se poate incadra pe durata determinata o alta persoana inainte de luna august? Sau doar de cand intra colega in maternitate? Se doreste angajarea persoanei mai repede pentru a i se preda ce are de facut."
In organigrama societatii titularul postului este persoana care va intra in concediu de maternitate si nu salariatul numit temporar.
Astfel, trebuie avut in vedere ca, potrivit art. 83 lit. a) din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata pentru inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca.
Dar, art. 84 alin. (2) aminteste ca in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.
ATENTIE:
In acest context, orice angajator trebuie sa ia in calcul ca, pentru a putea incheia un contrat de munca pe durata determinata pentru un salariat caruia ii expira contractul de munca la revenirea titularului pe post, contractul de munca al titularului trebuie sa fie deja suspendat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<