Din ce in ce mai multi romani lucreaza in regim temporar de munca. Numarul lor s-a dublat in ultimii 5 ani

Mara Dobrin
Mara Dobrin
25 Octombrie 2016
25 Octombrie 2016
Mara Dobrin
Mara Dobrin
contract temporar de muncaregim temporar de muncaangajat temporar
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Mai bine de 67.000 de persoane au lucrat in regim temporar de munca in anul 2015, ceea ce inseama ca este dublu fata de anul 2010, cand doar 30.000 de oameni erau angajati temporar.


Conform unui studiu al Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT), ponderea acestora este totusi mult sub media Uniunii Europene. Aproximativ 70% din activitatile de munca temporara din Romania sunt derulate de ARAMT, aceasta inregistrand la finalul anului 2015 o cifra de afaceri totala de 270 milioane de euro, cu 50% mai mult fata de anul 2010, moment in care asociatia de abia fusese infiintata.


"Studiul nostru arata o dublare a numarului de angajati temporar in ultimii ani, confirmand astfel viabilitatea muncii temporare ca o solutie economica si de cariera, care raspunde nevoii ocupationale, atat a angajatorilor cat si a fortei de munca. Ramane in continuare loc pentru o crestere sustinuta a pietei de munca temporara, rata de penetrare a acesteia in Romania (0,2% ) fiind inca mult sub nivelul mediei Uniunii Europene de 1,8%", a comentat Cristina Savuica, presedintele ARAMT, potrivit Mediafax.


In ce domenii se regasesc cei care lucreaza in regim temporar de munca

Domeniile in care munca in regim temporar este mai raspandita: productie (58%), servicii (27%), agricultura (3%), iar constructiile 1%.

Durata medie a angajarii a crescut in ultimii 5 ani, majoritatea dintre contracte fiind de peste 3 luni (51%), iar tinerii pana in 25 de ani au fost principalii beneficiari ai acestui serviciu (37%).

Dar nu doar cei foarte tineri s-au bucurat de acest tip de munca. A fost inregistrata si o crestere de peste 4% a ponderii angajatilor de peste 45 de ani (13% dintre contracte).


Daca in 2010, mai bine de 51% dintre angajatii temporari erau femei, acum procentul a scazut la 43%.

O schimbare mare s-a produs si in ceea ce priveste nivelul de studii al angajatilor in regim temporar. In 2010, majoritatea dintre cei care lucrau temporar aveau studii medii (43%), iar 23% aveau studii superioare. Ei bine, in momentul prezent lucrurile s-au inversat:  peste 53% dintre angajati sunt absolventi de facultate, iar 12% sunt studenti.

In 2015, doar 12% dintre angajatii temporar provin din randul celor care nu au studii medii (muncitori calificati si necalificati), iar 35% sunt absolventi de liceu sau scoli profesionale.

Acest studiu realizat de cei de la ARAMT si au fost luati in calcul membrii acestei asociatii.

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]