Conform unui studiu al Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT), ponderea acestora este totusi mult sub media Uniunii Europene. Aproximativ 70% din activitatile de munca temporara din Romania sunt derulate de ARAMT, aceasta inregistrand la finalul anului 2015 o cifra de afaceri totala de 270 milioane de euro, cu 50% mai mult fata de anul 2010, moment in care asociatia de abia fusese infiintata.
"Studiul nostru arata o dublare a numarului de angajati temporar in ultimii ani, confirmand astfel viabilitatea muncii temporare ca o solutie economica si de cariera, care raspunde nevoii ocupationale, atat a angajatorilor cat si a fortei de munca. Ramane in continuare loc pentru o crestere sustinuta a pietei de munca temporara, rata de penetrare a acesteia in Romania (0,2% ) fiind inca mult sub nivelul mediei Uniunii Europene de 1,8%", a comentat Cristina Savuica, presedintele ARAMT, potrivit Mediafax.
In ce domenii se regasesc cei care lucreaza in regim temporar de munca
Noua lege a pensiilor Ghid practic
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Domeniile in care munca in regim temporar este mai raspandita: productie (58%), servicii (27%), agricultura (3%), iar constructiile 1%.
Durata medie a angajarii a crescut in ultimii 5 ani, majoritatea dintre contracte fiind de peste 3 luni (51%), iar tinerii pana in 25 de ani au fost principalii beneficiari ai acestui serviciu (37%).
Dar nu doar cei foarte tineri s-au bucurat de acest tip de munca. A fost inregistrata si o crestere de peste 4% a ponderii angajatilor de peste 45 de ani (13% dintre contracte).
Daca in 2010, mai bine de 51% dintre angajatii temporari erau femei, acum procentul a scazut la 43%.
O schimbare mare s-a produs si in ceea ce priveste nivelul de studii al angajatilor in regim temporar. In 2010, majoritatea dintre cei care lucrau temporar aveau studii medii (43%), iar 23% aveau studii superioare. Ei bine, in momentul prezent lucrurile s-au inversat: peste 53% dintre angajati sunt absolventi de facultate, iar 12% sunt studenti.
In 2015, doar 12% dintre angajatii temporar provin din randul celor care nu au studii medii (muncitori calificati si necalificati), iar 35% sunt absolventi de liceu sau scoli profesionale.
Acest studiu realizat de cei de la ARAMT si au fost luati in calcul membrii acestei asociatii.