Salariul minim brut se majoreaza de la 1 ianuarie 2018. Se amana cresterea pensiilor minime, dar se reduce procentul de plata catre Pilonul II

majorare salariu minim brut 2018cas si cass 2017cas si cass angajaticontributii sociale angajati 2017
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Guvernul reactioneaza pentru a veni in sprijinul bugetarilor care isi faceau griji legate de scaderea veniturilor, dat fiind faptul ca acestia vor fi responsabili pentru contributiile sociale de la 1 ianuarie 2018.

In prezent, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166 ore in medie pe luna in anul 2017, reprezentand 8,735 lei/ora, in conformitate cu prevederile HG nr. 1/2017.

La stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata propus prin proiectul de hotarare a Guvernului s-a avut in vedere si transferul contributiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat.

Principalele prevederi ale proiectului de hotarare a Guvernului sunt urmatoarele:
  • salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 1.900 lei lunar incepand cu data de 1 ianuarie 2018, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore in medie pe luna;
  • incheierea unui contract individual de munca cu stabilirea unui salariu de baza mai mic decat cel prevazut in proiectul de hotarare de Guvern constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 300 lei la 2.000 lei, fiind distincta de cea prevazuta de Codul muncii. Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se realizeaza de catre inspectorii de munca.
  • se abroga Hotararea Guvernului nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.

Pensiile minime nu vor fi majorate de la inceputul anului viitor

Exista vesti mai putin bune pentru pensionari, in contextul in care pensia minima garantata la 640 de lei de la 1 ianuarie 2018 nu va fi posibila, ci de abia de la 1 iulie 2018.

Procentul de plata catre Pilonul 2 de pensii va fi redus de la 5,1 la 3,7%, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, conform Mediafax. Este propusa si majorarea indemnizatiei pentru cresterea copilului:

"Va propunem o hotarare de Guvern intr-o prima citire prin care salariul minim brut pe tara sa creasca la 1900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel incat salariile romanilor sa nu fie afectate de intoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferenta salariului prevazut in programul de guvernare, care era de 1550 de lei de la 1 ianuarie 2018. (...) indemnizatia minima de crestere a copilului va creste, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1250 de lei, fata de 1233 cat este in prezent. Pentru asigurarea acestei cresteri indemnizatia nu va mai raportata pe viitor la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinta, care este azi 500 de lei, iar indemnizqatia minima va fi de doua ori si jumatate ISR", a declarat ministrul Muncii.

Pensionarii nu trebuie sa isi faca probleme, potrivit ministrului:

"Nu in ultimul rand, proiectul de ordonanta prevede cresterea pensiei minime la 640 de lei si a punctului de pensie la 1100 de lei de la 1 iulie 2018. Aceste masuri vin la pachet cu reducerea procentului de plata catre Pilonul 2 de pensii, de la 5,1 la 3,7%, dar atentie fara a fi afectata valoarea nominala din prezent. Mai precis, suma care este achitata azi catre administratorii Pilonului 2 va fi cel putin aceeasi la anul, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului brut cu 20%."

CAS si CASS. Oamenii de afaceri pregatiti sa majoreze salariile brute, in cazul in care contributiile vor fi suportate de angajati?


Disputele pe tema transferarii contributiile sociale in seama angajatilor au starnit multe controverse in ultima vreme. Sindicalistii europeni avertizeaza Romania, considerand ca masurile luate contravin legislatiei europene. Pe de alta parte, bugetarii, dar si salariatii din mediul privat ameninta cu greve, in contexul in care veniturile salariale s-ar putea diminua semnificativ.


Cu toate acestea, reprezentantul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, Dragos Petrescu, a precizat la finalul saptamanii trecute, ca in urma unei discutii avute cu premierul Mihai Tudose, s-a ajuns la concluzia ca oamenii de afaceri sunt de acord cu majorarea salariilor brute daca vor fi mutate contributiile la angajati...citeste mai multe despre CAS si CASS aici >>>



Sursa: Mediafax

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
majorare salariu minim brut 2018cas si cass 2017cas si cass angajaticontributii sociale angajati 2017

Data aparitiei: 31 Octombrie 2017
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariul minim brut se majoreaza de la 1 ianuarie 2018. Se amana cresterea pensiilor minime, dar se reduce procentul de plata catre Pilonul II Nota: 4.32 din 5 - 11 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]