In prezent, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 1.450 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 166 ore in medie pe luna in anul 2017, reprezentand 8,735 lei/ora, in conformitate cu prevederile HG nr. 1/2017.
La stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata propus prin proiectul de hotarare a Guvernului s-a avut in vedere si transferul contributiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat.
Principalele prevederi ale proiectului de hotarare a Guvernului sunt urmatoarele:
- salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata este stabilit la 1.900 lei lunar incepand cu data de 1 ianuarie 2018, pentru un program complet de lucru de 166,666 ore in medie pe luna;
- incheierea unui contract individual de munca cu stabilirea unui salariu de baza mai mic decat cel prevazut in proiectul de hotarare de Guvern constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 300 lei la 2.000 lei, fiind distincta de cea prevazuta de Codul muncii. Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se realizeaza de catre inspectorii de munca.
- se abroga Hotararea Guvernului nr. 1/2017 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Pensiile minime nu vor fi majorate de la inceputul anului viitor
Exista vesti mai putin bune pentru pensionari, in contextul in care pensia minima garantata la 640 de lei de la 1 ianuarie 2018 nu va fi posibila, ci de abia de la 1 iulie 2018.
Legis Plus Legislatia Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Procentul de plata catre Pilonul 2 de pensii va fi redus de la 5,1 la 3,7%, a declarat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, conform Mediafax. Este propusa si majorarea indemnizatiei pentru cresterea copilului:
"Va propunem o hotarare de Guvern intr-o prima citire prin care salariul minim brut pe tara sa creasca la 1900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel incat salariile romanilor sa nu fie afectate de intoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferenta salariului prevazut in programul de guvernare, care era de 1550 de lei de la 1 ianuarie 2018. (...) indemnizatia minima de crestere a copilului va creste, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1250 de lei, fata de 1233 cat este in prezent. Pentru asigurarea acestei cresteri indemnizatia nu va mai raportata pe viitor la salariul minim, ci la Indicele Social de Referinta, care este azi 500 de lei, iar indemnizqatia minima va fi de doua ori si jumatate ISR", a declarat ministrul Muncii.
Pensionarii nu trebuie sa isi faca probleme, potrivit ministrului:
"Nu in ultimul rand, proiectul de ordonanta prevede cresterea pensiei minime la 640 de lei si a punctului de pensie la 1100 de lei de la 1 iulie 2018. Aceste masuri vin la pachet cu reducerea procentului de plata catre Pilonul 2 de pensii, de la 5,1 la 3,7%, dar atentie fara a fi afectata valoarea nominala din prezent. Mai precis, suma care este achitata azi catre administratorii Pilonului 2 va fi cel putin aceeasi la anul, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului brut cu 20%."
CAS si CASS. Oamenii de afaceri pregatiti sa majoreze salariile brute, in cazul in care contributiile vor fi suportate de angajati?
Disputele pe tema transferarii contributiile sociale in seama angajatilor au starnit multe controverse in ultima vreme. Sindicalistii europeni avertizeaza Romania, considerand ca masurile luate contravin legislatiei europene. Pe de alta parte, bugetarii, dar si salariatii din mediul privat ameninta cu greve, in contexul in care veniturile salariale s-ar putea diminua semnificativ.
Cu toate acestea, reprezentantul Coalitiei pentru Dezvoltarea Romaniei, Dragos Petrescu, a precizat la finalul saptamanii trecute, ca in urma unei discutii avute cu premierul Mihai Tudose, s-a ajuns la concluzia ca oamenii de afaceri sunt de acord cu majorarea salariilor brute daca vor fi mutate contributiile la angajati...citeste mai multe despre CAS si CASS aici >>>
Sursa: Mediafax