Un salariat refuza in mod deliberat sa isi ia concediu de odihna. Ce poate face angajatorul?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
03 Mai 2024
03 Mai 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
concediu de odihna neefectuatdreptul salariatului la concediu de odihnaart. 146 din Codul muncii
Un salariat refuza in mod deliberat sa isi ia concediu de odihna. Ce poate face angajatorul?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Curtea de Apel Bucuresti, intr-o speta judecata in anul 2021, a retinut ca „pasivitatea salariatilor care nu cer intrarea in concediul de odihna nu poate fi interpretata drept o renuntare la concediul neefectuat, intrucat o astfel de interpretare ar contraveni prevederilor art. 38 din Codul muncii, conform carora angajatii nu pot renunta la drepturile recunoscute de lege. in consecinta, zilele de concediu neefectuate, ramase din anii anteriori trebuie compensate in bani la incetarea raporturilor de munca”.
 

Cand este angajatorul obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat?

 
Conform art. 146 din Codul muncii, concediul de odihna se efectueaza in fiecare an. in cazul in care salariatul, din motive justificate, nu poate efectua, integral sau partial, concediul de odihna anual la care avea dreptul in anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei in cauza, angajatorul este obligat sa acorde concediul de odihna neefectuat intr-o perioada de 18 luni incepand cu anul urmator celui in care s-a nascut dreptul la concediul de odihna anual.
 
Atentie, s-a modificat legislatia privind concediile! S-au introdus prevederi noi privind concediul medical, concediul de maternitate si concediul de acomodare!
 
Este vorba despre ghidul practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, VEZI AICI >>> 
 
De asemenea, Codul muncii instituie, prin art. 149, obligatia salariatului de a efectua in natura concediul de odihna in perioada in care a fost programat, cu exceptia situatiilor expres prevazute de lege sau atunci cand, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
 

Dreptul salariatilor la concediu de odihna se stinge dupa expirarea termenului de 18 luni

 
In legatura cu acest articol, in practica s-a pus problema daca dreptul salariatilor la concediu de odihna se stinge dupa expirarea termenului de 18 luni.
 
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), prin hotararile pronuntate in cauzele C-619/16 si C-684/16, a statuat ca un lucrator nu isi poate pierde in mod automat dreptul dobandit la concediu anual platit pentru ca nu a solicitat concediu. in schimb, daca angajatorul dovedeste ca lucratorul s-a abtinut in mod deliberat si in deplina cunostinta de cauza sa isi ia concediul anual platit dupa ce i s-a oferit posibilitatea sa isi exercite in mod efectiv dreptul la acest concediu, dreptul Uniunii nu se opune pierderii acestui drept si nici, in cazul incetarii raportului de munca, lipsei corelative a unei indemnizatii financiare.
 
De asemenea, CJUE a statuat ca aceste drepturi nu se pot stinge decat daca lucratorului i s-a oferit efectiv posibilitatea de angajator, in special printr-o informare corespunzatoare din partea acestuia din urma, de a efectua zilele de concediu in cauza in timp util, aspect care trebuie dovedit de angajator.
 
Asadar, dreptul salariatului la concediu de odihna nu se stinge dupa trecerea termenului de 18 luni daca angajatorul nu a dat salariatului posibilitatea efectiva sa efectueze zilele de concediu. Culpa angajatorului are ca efect mentinerea dreptului la concediu de odihna al salariatului, iar culpa salariatului conduce la pierderea dreptului.
 
Faptul ca salariatul nu a solicitat acordarea concediului de odihna nu poate fi considerata o culpa a acestuia, asa cum a retinut Curtea de Apel Bucuresti. Pentru ca salariatul sa fie considerat culpabil, este necesar ca angajatorul sa programeze concediul de odihna in conditiile Codului muncii si sa il informeze pe salariat, iar acesta din urma sa refuze efectuarea concediului de odihna.
 
Un punct de vedere oferit de catre specialistii de la PortalSalarizare.ro, in august 2023. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii, HR si salarizare.
 

NOUTATI din Legislatie muncii

Atentie: La 1 septembrie 2024 intra in vigoare NOUA LEGE A PENSIILOR!


Descopera lucrarea Noua Lege a Pensiilor. Ghid practic - trateaza intr-o maniera completa
si 100% profesionista absolut toate aspectele pensionarii!

Afla:

- ce tipuri de pensie exista
- care sunt modalitatile si conditiile de pensionare
- ce acte trebuie sa contina dosarul de pensionare
- cum se calculeaza cuantumul pensiei
- cum inceteaza contractul individual de munca
- posibilitati de continuare a raporturilor de munca
- modalitati de cumulare a pensiei cu alte venituri etc.


...Vezi AICI detaliile complete <<


 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarca GRATUIT
“Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati 2024: Contractul Colectiv de Munca, Regulamentul Intern plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]