Cererea si oferta in piata muncii. Concluzii privind formarea profesionala

Angajare si Concediereformare profesionalacerereofertapiata munciidialog social
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


La data de 30 octombrie, secretarul de stat pentru dialog social Alexandra Patricia Braica a participat la dezbaterea Cererea si oferta in piata muncii, organizata la Bucuresti, in cadrul conferintei finale a proiectului Catalizatori pentru formare profesionala.

Proiectul Catalizatori pentru formare profesionala este cofinantat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013 si implementat de Blocul National Sindical, in parteneriat cu organizatii sindicale si companii specializate in consultanta si in formare profesionala din Germania si Portugalia.

Discutiile purtate in cadrul evenimentului au vizat in special necesitatea corelarii ofertei de educatie si formare profesionala cu cerintele angajatorilor, precum si importanta promovarii formarii profesionale continue in companiile din Romania.

In acest sens, au fost prezentate concluziile Raportului privind corelarea ofertei de educatie si formare profesionala cu cerintele pietei muncii si studii de caz din companii.

Raportul pune la dispozitia actorilor interesati date statistice, inclusiv de la nivel regional, privind ocupatiile cu disponibilitate de angajare, pentru care invatamantul tehnologic si vocational nu ofera pregatire, si informatii privind ocupatii pentru care nu exista cerere si pentru care se ofera pregatire. In ambele situatii, discrepantele conduc la cresterea somajului in randul absolventilor sau la inscrierea in programe de recalificare.

Lipsa de corelare intre competentele necesare pe piata fortei de munca si cele furnizate in cadrul sistemului de invatamant este amplificata de lipsa de interes fata de formarea profesionala continua, atat a companiilor, cat si a angajatilor.

Pentru rezolvarea acestor deficiente este necesara o strategie integrata si un plan de actiune concret asumat de autoritatile decidente si de partenerii sociali.

I alocutiunea sa, secretarul de stat pentru dialog social Alexandra Patricia Braica si-a exprimat solidaritatea fata de partenerii sociali si demersurile acestora si a felicitat Blocul National Sindical pentru interesul de a accesa fonduri europene, in sensul unei analize aprofundate a fortei de munca in Romania, si de a duce la bun sfarsit un asemenea proiect complex, la finalul a 3 ani de implementare. De asemenea, si-a exprimat speranta ca datele obtinute in acest studiu vor putea fi publice si puse la dispozitia executivului pe domeniile in care se vor face politicile de ocupare (MMFPSPV) si curriculele educationale (MEN).  

La final, secretarul de stat pentru dialog social a incurajat autorii sa extinda studiul si la nivelul invatamantului superior, nu doar a celui preuniversitar si profesional.


Sursa: Ministerul Muncii

NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajare si Concediereformare profesionalacerereofertapiata munciidialog social

Data aparitiei: 31 Octombrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cererea si oferta in piata muncii. Concluzii privind formarea profesionala Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]