La data de 30 octombrie, secretarul de stat pentru dialog social Alexandra Patricia Braica a participat la dezbaterea Cererea si oferta in piata muncii, organizata la Bucuresti, in cadrul conferintei finale a proiectului Catalizatori pentru formare profesionala.
Proiectul Catalizatori pentru formare profesionala este cofinantat din Fondul Social European prin POSDRU 2007-2013 si implementat de Blocul National Sindical, in parteneriat cu organizatii sindicale si companii specializate in consultanta si in formare profesionala din Germania si Portugalia.
Discutiile purtate in cadrul evenimentului au vizat in special necesitatea corelarii ofertei de educatie si formare profesionala cu cerintele angajatorilor, precum si importanta promovarii formarii profesionale continue in companiile din Romania.
In acest sens, au fost prezentate concluziile Raportului privind corelarea ofertei de educatie si formare profesionala cu cerintele pietei muncii si studii de caz din companii.
Raportul pune la dispozitia actorilor interesati date statistice, inclusiv de la nivel regional, privind ocupatiile cu disponibilitate de angajare, pentru care invatamantul tehnologic si vocational nu ofera pregatire, si informatii privind ocupatii pentru care nu exista cerere si pentru care se ofera pregatire. In ambele situatii, discrepantele conduc la cresterea somajului in randul absolventilor sau la inscrierea in programe de recalificare.
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
40 Modele de Regulament Intern
Lipsa de corelare intre competentele necesare pe piata fortei de munca si cele furnizate in cadrul sistemului de invatamant este amplificata de lipsa de interes fata de formarea profesionala continua, atat a companiilor, cat si a angajatilor.
Pentru rezolvarea acestor deficiente este necesara o strategie integrata si un plan de actiune concret asumat de autoritatile decidente si de partenerii sociali.
I alocutiunea sa, secretarul de stat pentru dialog social Alexandra Patricia Braica si-a exprimat solidaritatea fata de partenerii sociali si demersurile acestora si a felicitat Blocul National Sindical pentru interesul de a accesa fonduri europene, in sensul unei analize aprofundate a fortei de munca in Romania, si de a duce la bun sfarsit un asemenea proiect complex, la finalul a 3 ani de implementare. De asemenea, si-a exprimat speranta ca datele obtinute in acest studiu vor putea fi publice si puse la dispozitia executivului pe domeniile in care se vor face politicile de ocupare (MMFPSPV) si curriculele educationale (MEN).
La final, secretarul de stat pentru dialog social a incurajat autorii sa extinda studiul si la nivelul invatamantului superior, nu doar a celui preuniversitar si profesional.
Sursa: Ministerul Muncii