Proiectul O piata incluziva a muncii in mediul rural. Intercomunalitatea e o solutie

Angajare si Concedieremediul ruralloc de muncalocuri de muncafinantare europeanaintercomunalitatea
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Angajarea in mediul rural continua sa fie o problema pentru care se aduc solutii prin nenumarate proiecte finantate de Uniunea Europeana. Numitorul comun pare sa il constituie faptul ca aceste eforturi au rezultate numai daca sunt facute pe termen lung.

Tinerii din mediul rural au nevoie sa intre pe piata muncii, fie prin angajare, fie prin antreprenoriat. Odata prinsi intr-un circuit economic si social, pot sa obtina venituri care sa le permita sa duca o viata mai buna, sa-si dezvolte abilitatile personale si profesionale,  sa-si schimbe mentalitatile si atitudinile fata de sine si fata de comunitate.

Totusi, studiile realizate in cadrul proiectului arata ca, pe termen scurt, sansele pe piata fortei de munca ale tinerilor din mediul rural nu se vor imbunatati semnificativ. Aproape doua treimi din angajatori estimeaza ca este foarte putin probabil (5%), putin probabil (15%) sau deloc (44%) sa faca angajari. Cei mai vulnerabili sunt tinerii fara calificare, care au abandonat scoala la un moment dat; absolventii fara experienta profesionala, cu virste intre 19-25 de ani; femeile, mai ales mamele; cei de etnie roma.

Avand in vedere aceasta stare de fapt, pentru a fi ajutati sa intre pe piata muncii, tinerii au nevoie de formari profesionale adaptate specificului economiei locale; de dezvoltarea  invatamantului vocational si profesional; de consiliere profesionala; de masuri active pentru dezvoltarea antreprenoriatului si pentru crearea de locuri de munca; de proiecte de dezvoltare la nivel comunitar, de colaborare intre autoritati si companii. Acestea sunt posibile in cadrul unui concept integrat de actiune la nivel local pentru relansarea ruralului.


Dezvoltare comunitara integrata

Saracia si excluziunea sociala a tinerilor de la sate pot fi rezolvate doar prin crearea si implementarea de strategii comune la nivel judetean, care sa integreze expertiza si activitatile autoritatilor (structuri de munca si protectie sociala; autoritati judetene; administratii locale), ale companiilor si tinerilor, si sa raspunda specificului local. Aceste strategii trebuie sa aiba ca obiectiv modelarea educatiei, cresterea accesului pe piata muncii, dezvoltarea pietei muncii, astfel incat tinerii sa ramana in comunitati si sa aiba oportunitati economice si sociale.

Acest model va permite dezvoltarea ruralului prin rural, adica prin valorificarea a trei tipuri de resurse:

    Capitalul uman
    Capitalul economic
    Capitalul cultural

O solutie care functioneaza si in alte tari europene pentru localitatile mici, lipsite de suficiente resurse pentru a face proiecte pe cont propriu, este intercomunalitatea. Mai multe sate si comune dintr-o regiune se pot asocia, pentru a pune in comun resurse financiare si administrative, astfel incat sa deruleze proiecte de amploare, necesare pentru comunitatile lor, cum ar fi: infrastructura, canalizare, conectarea cu o ruta de transport (rata), conectare la internet, servicii medicale, promovare turistica, accesare programe cu finantare europeana.

Se spune, pe buna dreptate, ca "omul sfinteste locul". Acest principiu este valabil si pentru satul romanesc, care poate fi ridicat din saracie doar de oameni si prin oameni. Tinerii sunt principala sursa de revitalizare a satului romanesc, insa ei pot sa-si aduca contributia in acest sens doar in masura in care intra pe piata muncii, fie ca angajati, fie ca antreprenori, desprinzandu-se astfel de forma traditionala de gospodarie care traieste din auto-subzistenta. in caz contrar, tinerii din rural raman categoria cea mai expusa riscului saraciei si excluziunii sociale si veriga prin care aceste fenomene se transmit generatiilor viitoare.

Conceptul integrat de dezvoltare a satului romanesc propus de proiectul "O piata incluziva a muncii in mediul rural" presupune nu doar actiunea autoritatilor si a companiilor, ci si activarea, responsabilizarea si implicarea tinerilor pentru o viata mai buna, gasirea unui loc de munca, inceperea unei afaceri.

Gasirea unui loc de munca

Potrivit cercetarilor, experienta in  munca si calificarea sunt principalele atuuri la angajare pentru tinerii din rural. Tocmai de aceea, este important pentru ei sa profite de orice ocazie pentru a castiga experienta inca din timpul scolii si sa invete o meserie:

    Apartenenta tinerilor la mediul rural nu reprezinta in sine un dezavantaj la angajare.  Exista, potrivit angajatorilor, oportunitati pentru tineri in domenii ca: agricultura si industrie alimentara; infrastructura; turism; micro-intreprinderi; meserii traditionale revalorizate pentru o economie moderna; comert; prelucrarea materialelor.

     Invatamantul vocational este o solutie pentru dezvoltarea de competente profesionale, insa este important ca programa scolara sa corespunda nevoilor economice de pe plan local, pentru a putea permite angajarea rapida a absolventilor.

    Este necesar ca tinerii sa-si caute intr-un mod activ locuri de munca, trecand dincolo de ce afla de la cunostinte si apropiati, si mergand spre companii si institutii specializate. O abordare dinamica a autoritatilor le va fi de ajutor: organizare de burse de locuri de munca in zone rurale usor accesibile; crearea de retele de informare a tinerilor; promovarea de masuri de sprijin pentru tinerele mame (servicii sociale la sat pentru ocrotirea mamei si a copilului; centre de gazduire temporara a copiilor, pentru ca mamele sa-si caute loc de munca; gradinite pentru copiii din rural), sau pentru tineri din categoriile vulnerabile.

    Este important ca tinerii sa urmareasca programele cu finantare europeana si politica de coeziune la nivel european, deoarece pot afla despre proiecte care creeaza locuri de munca si asigura formare profesionala.

    Intelegerea contextului situatiei si dezvoltarea, de aici, a unor asteptari realiste, ii va ajuta pe tineri sa-si gaseasca si sa se integreze mai bine la un loc de munca.

    Folosirea capitalului social - al relatiilor, cunostintelor, familiei - poate ajuta tinerii sa invete meserii traditionale si sa se dezvolte pe acest drum.


Proiectul poate fi accesat aici.

Sursa: http://eu-rural.ro/


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Angajare si Concedieremediul ruralloc de muncalocuri de muncafinantare europeanaintercomunalitatea

Data aparitiei: 30 Octombrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Proiectul O piata incluziva a muncii in mediul rural. Intercomunalitatea e o solutie Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]