Sondaj INS privind somajul in Romania. Unde se inregistreaza cele mai mari rate de somaj?

rata somajului 2020piata munciisomaj ins
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Institutul National de Statistica a publicat recent rezultatele unui nou sondaj privind rata somajului in Romania. Conform INS, rata somajului in tara noastra a urcat la 4,8%, in aprilie 2020, si este echivalentul procentului din a doua parte a anului 2017, rata somajului la barbati fiind cu 1,5 puncte procentuale mai mare decat la femei.
 
Potrivit INS, rata somajului in luna aprilie 2020 a crescut la nivelul celei de acum 2,5 ani (a doua parte a anului 2017), respectiv cu 0,2 puncte procentuale fata de cea inregistrata in luna precedenta (4,8% fata de 4,6%). De asemenea, numarul somerilor cu varsta intre 15 si 74 ani estimat pentru luna aprilie a anului 2020 a fost de 432.000 persoane, in crestere atat fata de luna precedenta (414.000 persoane), cat si fata de aceeasi luna a anului anterior (355.000 persoane).
 
Conform INS, rata somajului la barbati este cu 1,5 puncte procentuale mai mare decat rata somajului inregistrat in randul femeilor, valorile respective fiind 5,4% in cazul persoanelor de sex masculin si 3,9% in cazul celor de sex feminine.
 
Pentru persoanele adulte cu varsta intre 25 si 74 ani, rata somajului a fost estimata la 3,8% pentru luna aprilie 2020 (4,5% in cazul barbatilor si 3% in cel al femeilor). Numarul somerilor in varsta de 25-74 ani reprezenta 74,9% din numarul total al somerilor estimat pentru luna aprilie 2020, mai arata sursa citata.
 
Institutul National de Statistica mentioneaza, de asemenea, ca pentru o interpretare corecta a datelor in contextul actual, trebuie avute in vedere definitiile specifice Anchetei fortei de munca in gospodarii, astfel ca salariatii cu contractul de munca suspendat nu sunt in mod automat clasificati drept someri conform standardelor Biroului International al Muncii (BIM) deoarece isi pot relua activitatea la locul de munca respectiv. 
 
Si tot pentru o caracterizare completa a fenomenelor inregistrate pe piata muncii, potrivit INS, in contextul pandemiei COVID19, rata somajului BIM trebuie interpretata in corelare cu datele din surse administrative care, conform datelor publicate de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, indicau la data de 30 aprilie, un numar de contracte de munca suspendate din cauze legate de somaj tehnic, de 725.200.

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
rata somajului 2020piata munciisomaj ins

Data aparitiei: 08 Iunie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Sondaj INS privind somajul in Romania. Unde se inregistreaza cele mai mari rate de somaj? Nota: 3.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]