Dreptul Muncii: Este obligatoriu ca angajatul sa aiba 10 zile de concediu neintrerupt sau poate fi fractionat?

Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
09 Octombrie 2014
09 Octombrie 2014
Legislatia Muncii
Legislatia Muncii
concediu de odihnaprogramare concedii de odihnaconcediu de odihna fractionat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


In Codul muncii se prevede faptul ca atunci cand programarea concediilor se face fractionat, angajatorul are obligatia sa stabileasca programarea de asa natura incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Cum se procedeaza in situatia angajatilor noi, se pastreaza obligativitatea angajatorului de a pune salariatul sa efectueze 10 zile de concediu neintrerupt, in cazul in care acesta ar avea dreptul la 10 zile de concediu?

Dar in situatia angajatilor pe perioada determinata sau aflati in perioada de proba?

Daca salariatul are dreptul la maxim 10 zile si doreste fractionarea concediului, cum trebuie procedat?


In mod clar, observam ca in Codul muncii se prevede faptul ca durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Stim foarte bine ca efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor, pentru programarile colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programarile individuale. Programarea se face pana la sfarsitul anului calendaristic pentru anul urmator.

Daca programarea concediilor se face fractionat, angajatorul este obligat sa stabileasca programarea astfel incat fiecare salariat sa efectueze intr-un an calendaristic cel putin 10 zile lucratoare de concediu neintrerupt.

Mare atentie la faptul ca pentru situatiile atipice cand programarea nu se poate face la sfarsitul anului pentru anul urmator iar salariatul nu beneficiaza de 10 zile de concediu de odihna sau ii inceteaza contractul de munca incheiat pe durata determinata, situatie in care angajatorul are posibilitatea compensarii in bani a concediului de odihna, apreciem ca angajatorul nu poate fi sanctionat daca demonstreaza, cu documente, imposibilitatea respectarii acestei dispozitii legislative.

De asemeni, si in situatia in care salariatul are dreptul la numai 10 zile de concediu de odihna, angajatorul aproba concediul la cererea salariatului.

Ori daca cererea salariatului este pentru durate mai mici, primeaza intelegerea partilor.

 Important este ca salariatul sa beneficieze de concediu de odihna, sa reiasa buna desfasurare a relatiilor de munca.

Raspuns oferit de specialistii PortalCodulMuncii.ro

NOUTATI din Legislatia muncii

Pregatiti-va sa radeti cu lacrimi!


Savurati cele 12 caricaturi absolut dementiale
prezentate in Calendarul Vesel al Managerului HR 2025!


Vedeti AICI Caricaturile >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]