Schimbarea incadrarii angajatului calificat la locul de munca

incadrarecalificarecontractul individual de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Intrebare:
Obiectul de activitate al companiei este productie de carton ondulat. Conform COR, meseria de cartonagist se incadreaza in grupa 8 (825301). Potrivit specificatiilor de la grupa 8, “Calificarea nacasara indeplinirii sarcinilor se dobandeste in licee de specialitate, scoli profesionale sau prin practica la locul de muncam in urma carora se obtin … “. Mentionez ca personalul este angajat de multa vreme in companie, efectuand munca de cartonagist, dar avand alte incadrari in carnetul de munca.
Doresc sa le schimb incadrarile in baza acestei “practici la locul de munca”. Este corect? O adeverinta de la companie ar trebui sa fie suficienta?"

Raspuns:
In conformitate cu prevederile art.7 alin. (2) din Ordonanta Guvernului nr.129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, formele de realizare a formarii profesionale a adultilor sunt:
   a) cursuri organizate de furnizorii de formare profesionala;
   b) cursuri organizate de angajatori in cadrul unitatilor proprii;
   c) stagii de practica si specializare in unitati din tara sau din strainatate;
   d) alte forme de pregatire profesionala prevazute de lege.

La art. 18 alin (3) si (4) din acelasi act normativ se prevede ca angajatorii pot organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in baza carora elibereaza certificate de absolvire recunoscute numai in cadrul unitatilor respective. Certificatele au recunoastere nationala numai daca angajatorii sunt autorizati ca furnizori de formare profesionala.

Asadar, calificarea se dobandeste prin organizarea unor programe de formare profesionala la finalul carora, salariatilor li se elibereaza certificate de absolvire. Aceste certificate sunt valabile la numai la nivelul angajatorului care le-a eliberat daca acesta nu este autorizat ca furnizor de formare profesionala sau, la nivel national, daca angajatorul a obtinut o astfel de autorizatie.

In consecinta daca ati organizat cursuri pentru calificarea in meseria de cartonagist, veti elibera salariatilor certificate de absolvire a caror valibilitate difera in functie de cele mai sus expuse.

In baza acestor certificate de absolvire, angajatorul si salariatul pot modifica, de comun acord, functia inscrisa in contractul individual de munca.

Dupa cum prevede art. 41 alin. (1) din Codul muncii „contractul individual de munca poate fi modificat numai prin acordul partilor”.

Potrivit  alin.(3) al aceluiasi articol, modificarea se refera la urmatoarele elemente:

a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna.

Modificarea unilaterala de catre angajator a functiei salariatului este posibila numai cu titlu de sanctiune disciplinara pe o perioada de cel mult 60 de zile in conditiile prevazute de Codul muncii.

In orice alta situatie, schimbarea functiei reprezinta o modificare a contractului individual de munca ce se poate realiza numai cu acordul ambelor parti ale contractului individual de munca.
Faptul ca salariatul s-a calificat la locul de munca intr-o meserie nu ii da dreptul angajatorului sa ii modifice unilateral functia inscrisa in contractul individual de munca.

Dispozitiile art. 17  alin. (4) din Codul muncii stabilesc ca orice modificare a elementelor esentiale ale contractului individual de munca, in timpul executarii acestuia, impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului.

Prin urmare, anterior modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa salariatul cu privire la clauzele generale pe care intentioneaza sa le modifice. Orice modificare impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
incadrarecalificarecontractul individual de munca

Data aparitiei: 16 Septembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Schimbarea incadrarii angajatului calificat la locul de munca Nota: 4.88 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]