Minuta sedintei de politica monetara a Consiliului de Administratie al BNR, publicata recent, arata ca efectele adverse ale crizei pandemice pe piata muncii au fost relativ limitate pana in prezent, inclusiv in ce priveste asteptarile aferente repornirii activitatii in cele mai multe sectoare economice.
O influenta pozitiva a venit si din partea extinderii masurilor de sprijin guvernamental privind mentinerea relatiilor de munca. Rata somajului a incetinit dupa intervalul mai-iulie, iar rata locurilor de munca vacante a continuat sa se reduca relativ alert in trimestrul II, insa inegal la nivel sectorial, piata muncii devenind astfel mai relaxata, informeaza Agerpres, potrivit documentului amintit.
"In perspectiva apropiata, piata muncii ar putea insa resimti impactul deteriorarii situatiei epidemiologice, chiar daca unele rapoarte si sondaje de specialitate au evidentiat la inceputul toamnei o usoara imbunatatire a intentiilor de angajare. Este totusi de asteptat ca efectele adverse sa fie atenuate de caracterul mai putin stringent al actualelor restrictii, precum si de masurile de sprijin guvernamental, potential prelungite, au considerat membrii Consiliului", se arata in documentul citat.
De asemenea, conform minutei BNR, incertitudinile asociate noii perspective continua sa fie extrem de ridicate, au subliniat in mod repetat membrii Consiliului, si de natura a induce riscuri in dublu sens la adresa evolutiei viitoare a inflatiei, in contextul noului val pandemic, dar mai ales in absenta, in conjunctura electorala actuala, a programului bugetar pentru anul 2021, care sa prefigureze coordonatele viitoare ale politicii fiscale si ale celei de venituri.
Se subliniaza, in plus, si incertitudinile mari care vor caracteriza evolutia viitoare a investitiilor.
"S-a aratat ca perspectiva este totusi conditionata de cererea de consum si de cea externa, implicit de functionarea lanturilor internationale de productie, dar si de situatia veniturilor/profiturilor firmelor si de increderea investitorilor, precum si de viteza de recuperare a tarilor de origine a investitiilor straine - toate potential afectate mai durabil de recrudescenta pandemiei. In schimb, o absorbire consistenta, incepand cu 2021, a fondurilor europene alocate tarii noastre prin pachetul de redresare economica si prin bugetul multianual agreate la nivelul UE ar fi de natura sa antreneze o dinamizare chiar peste asteptari a investitiilor, au subliniat membrii Consiliului", se arata in documentul citat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Abonament pentru utilizarea facilitatilor sportive. Tratament fiscal in anul 2025Intrebare: Conform art. 76 lit. h) contravaloarea abonamentelor pentru utilizarea facilitatilor sportive in vederea practicarii sportului si educatiei fizice cu scop de intretinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale caror activitati sunt incadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, precum si contravaloarea abonamentelor, oferite de acelasi furnizor care actioneaza in nume propriu sau in calitate de intermediar, ce includ atat servicii medicale, cat si dreptul de a utiliza facilitatile...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Indemnizatie pentru folosirea masinii personale. Tratament fiscalIntrebare: Va rugam sa ne precizati ce obligatii fiscale are angajatul si angajatorul in urmatoarea situatie: Angajatorul doreste sa acorde o indemnizatie salariatilor care folosesc masina proprie in interes de servici (agenti de vanzari). Ce document se incheie cu acesta?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<