Ministrul Muncii: E nevoie de experti in accesarea si evaluarea datelor, o noua profesie pe piata muncii

Isabela Alexe
Isabela Alexe
09 Martie 2021
09 Martie 2021
Isabela Alexe
Isabela Alexe
ministrul muncii raluca turcandigitalizare ministerul munciiexperti accesare evaluare date
Ministrul Muncii: E nevoie de experti in accesarea si evaluarea datelor, o noua profesie pe piata muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, considera ca Romania are nevoie de experti in accesarea si evaluarea datelor, aceasta fiind, in opinia ministrului, o noua profesie pe piata muncii care are nevoie de reglementare, urmand ca autoritatile sa stabileasca standardele profesionale corespunzatoare noii ocupatii.
 
"Tehnologia ne pune la dispozitie un volum fabulos de informatii si date, daca stim sa utilizam inteligent potentialul pe care aceasta il are. Avem nevoie de specialisti in acest domeniu nou - experti accesare si evaluare date - o noua profesie pe piata muncii din Romania, care are nevoie de reglementare. Ne propunem ca, impreuna cu cele trei universitati care deja pregatesc astfel de specialisti (Universitatea Tehnica Bucuresti, ASE Bucuresti, si Universitatea Tehnica Iasi) sa stabilim standardele profesionale corespunzatoare noii ocupatii, cu atat mai mult cu cat exista o mare cerere pe piata muncii pentru acest tip de profesionisti", a scris ministrul Raluca Turcan pe pagina sa de socializare. 
 
Ministrul Muncii a precizat, totodata, ca pandemia a adus un plus important, amintind si ca progresele in directia digitalizarii le-au depasit pe cele din ultimii 30 de ani. 
 
"Ar fi greu sa ne imaginam viata noastra fara tehnologie si digitalizare, mai ales dupa un an in care criza sanitara ne-a fortat sa regandim modul in care muncim si relationam, dar si accesul la serviciile publice, la educatie sau sanatate. Conferinta "Women in Data Science" organizata in Romania de Asociatia 360 cu sprijinul Universitatii Stanford, la care am participat astazi, a adus in prim plan preocuparile din spatiul public in ceea ce priveste digitalizarea in Romania si m-am bucurat sa constat ca specialisti, decidenti si reprezentanti ai societatii civile avem in comun acest obiectiv. Ca ministru al Muncii si Protectiei Sociale, sunt extrem de interesata de orice initiativa care poate face munca oamenilor mai eficienta, dar si de orice demers care conduce la inovare si dezvoltare, la cresterea calitatii vietilor noastre. Din acest punct de vedere, pandemia ne-a adus un plus important: progresele pe care le-am facut in digitalizare au fost mai insemnate si mai rapide decat toate rezultatele ultimilor 30 de ani la un loc", a scris Turcan.
 
Ministrul Muncii a amintit ca cererile pentru toate masurile de sprijin a angajatilor si angajatorilor s-au depus in format electronic, prin intermediul platformei online aici.gov.ro, precum si ca formularele pentru cele 180 de servicii si beneficii pe care le gestioneaza MMPS si institutiile din subordine au fost integrate intr-un singur site tematic pentru a facilita accesul cetatenilor iar bazele de date ale institutiilor MMPS au fost interconectate pentru accesarea in timp real a informatiilor detinute de fiecare dintre acestea.
 
De asemenea, a facut referire la posibilitatea semnaturii electronice pentru contractele de telemunca si programele de formare profesionala online. 
 
"Pentru digitalizarea Ministerului Muncii si a institutiilor din subordine ne-am propus, pentru urmatorii ani, o investitie ce depaseste 200 milioane de euro. Vom finanta, prin PNRR: HUB-ul de Servicii Sociale (servicii on-line pentru solicitarea si plata beneficiilor sociale); Digitalizarea ANOFM si ANPIS, precum si a agentiilor judetene din subordinea acestor institutii; Digitalizarea CNPP si consolidarea capacitatii institutionale de a gestiona procesele de evaluare si, ulterior, de recalculare a celor 5 milioane de dosare de pensii, multe dintre acestea fiind si acum in format dosar cu sina", a precizat Raluca Turcan.
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ce obligatii noi a adus pentru dvs. Legea nr. 367/2022?


Pe 25 decembrie 2022 a intrat in vigoare Legea nr. 367/2022, care a abrogat celebra Lege nr. 62/2011 a dialogului social si a adus obligatii noi pentru dvs., cu aplicabilitate imediata. Aceste obligatii, care au schimbat multe lucruri din vechea legislatie, vizeaza aspecte importante ale relatiei cu angajatii, cum ar fi:
  •     incheierea contractele colective de munca si clauzele minime ale acestora
  •     alegerea reprezentantilor salariatilor
  •     conditiile de infiintare a sindicatelor (...mai multe aici >>)

Explicatii pe larg gasiti in lucrarea Ghid practic. Contractul colectiv de munca. Legislatie explicata + modele de formulare!
...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]