Ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan, considera ca Romania are nevoie de experti in accesarea si evaluarea datelor, aceasta fiind, in opinia ministrului, o noua profesie pe piata muncii care are nevoie de reglementare, urmand ca autoritatile sa stabileasca standardele profesionale corespunzatoare noii ocupatii.
"Tehnologia ne pune la dispozitie un volum fabulos de informatii si date, daca stim sa utilizam inteligent potentialul pe care aceasta il are. Avem nevoie de specialisti in acest domeniu nou - experti accesare si evaluare date - o noua profesie pe piata muncii din Romania, care are nevoie de reglementare. Ne propunem ca, impreuna cu cele trei universitati care deja pregatesc astfel de specialisti (Universitatea Tehnica Bucuresti, ASE Bucuresti, si Universitatea Tehnica Iasi) sa stabilim standardele profesionale corespunzatoare noii ocupatii, cu atat mai mult cu cat exista o mare cerere pe piata muncii pentru acest tip de profesionisti", a scris ministrul Raluca Turcan pe pagina sa de socializare.
Ministrul Muncii a precizat, totodata, ca pandemia a adus un plus important, amintind si ca progresele in directia digitalizarii le-au depasit pe cele din ultimii 30 de ani.
"Ar fi greu sa ne imaginam viata noastra fara tehnologie si digitalizare, mai ales dupa un an in care criza sanitara ne-a fortat sa regandim modul in care muncim si relationam, dar si accesul la serviciile publice, la educatie sau sanatate. Conferinta "Women in Data Science" organizata in Romania de Asociatia 360 cu sprijinul Universitatii Stanford, la care am participat astazi, a adus in prim plan preocuparile din spatiul public in ceea ce priveste digitalizarea in Romania si m-am bucurat sa constat ca specialisti, decidenti si reprezentanti ai societatii civile avem in comun acest obiectiv. Ca ministru al Muncii si Protectiei Sociale, sunt extrem de interesata de orice initiativa care poate face munca oamenilor mai eficienta, dar si de orice demers care conduce la inovare si dezvoltare, la cresterea calitatii vietilor noastre. Din acest punct de vedere, pandemia ne-a adus un plus important: progresele pe care le-am facut in digitalizare au fost mai insemnate si mai rapide decat toate rezultatele ultimilor 30 de ani la un loc", a scris Turcan.
Ministrul Muncii a amintit ca cererile pentru toate masurile de sprijin a angajatilor si angajatorilor s-au depus in format electronic, prin intermediul platformei online aici.gov.ro, precum si ca formularele pentru cele 180 de servicii si beneficii pe care le gestioneaza MMPS si institutiile din subordine au fost integrate intr-un singur site tematic pentru a facilita accesul cetatenilor iar bazele de date ale institutiilor MMPS au fost interconectate pentru accesarea in timp real a informatiilor detinute de fiecare dintre acestea.
De asemenea, a facut referire la posibilitatea semnaturii electronice pentru contractele de telemunca si programele de formare profesionala online.
"Pentru digitalizarea Ministerului Muncii si a institutiilor din subordine ne-am propus, pentru urmatorii ani, o investitie ce depaseste 200 milioane de euro. Vom finanta, prin PNRR: HUB-ul de Servicii Sociale (servicii on-line pentru solicitarea si plata beneficiilor sociale); Digitalizarea ANOFM si ANPIS, precum si a agentiilor judetene din subordinea acestor institutii; Digitalizarea CNPP si consolidarea capacitatii institutionale de a gestiona procesele de evaluare si, ulterior, de recalculare a celor 5 milioane de dosare de pensii, multe dintre acestea fiind si acum in format dosar cu sina", a precizat Raluca Turcan.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<