Recent ni s-a supus atentiei o intrebare pe care, din pacate, o intalnim foarte des: Poate angajatorul sa ma oblige sa raman in companie daca mi-a asigurat formarea profesionala?
Raspunsul este NU. Dar poate sa iti ceara sa returnezi banii pe care el i-a cheltuit cu formarea ta profesionala. Asta este cea mai sumbra situatie de care te poti lovi. Dar nicidecum sa nu iti poti da demisia.
Reamintim cu fiecare ocazie: NU exista situatie in care sa ti se interzica sa parasesti o companie. Demisia reprezinta actul unilateral al angajatului. Acesta trebuie sa isi exprime vointa in mod neingradit.
Haideti sa lamurim si aspectul referitor la formarea profesionala pe care angajatorul a asigurat-o salariatilor sai.
Conform art. 196 alin. (2) din Codul muncii stabileste ca modalitatea concreta de formare profesionala, drepturile si obligatiile partilor, durata formarii profesionale, precum si orice alte aspecte legate de formarea profesionala, inclusiv obligatiile contractuale ale salariatului in raport cu angajatorul care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, se stabilesc prin acordul partilor si fac obiectul unor acte aditionale la contractele individuale de munca.
Consilier - Codul Muncii abonament 12 actualizari
Legis Plus Legislatia Muncii
Hartuirea si discriminarea la locul de munca Legislatie explicata si studii de caz
Angajatorul poate incheia act aditional de formare profesionala la contractul de munca cu acordul salariatului. Actul aditional trebuie semnat de angajat, cu acordul lui.
Sa tinem cont de faptul ca formarea profesionala asigurata de angajator reprezinta o cheltuiala...
Reprezinta o cheltuiala si, in consecinta, ea trebuie amortizata sau recuperata.
Angajatorul mizeaza pe faptul ca orice ocazie de formare profesionala va ajuta compania sa se dezvolte, prin intermediul angajatilor care capata noi competente si o pregatire profesionala avansata.
Este natural ca angajatorul sa isi asigure masuri de protectie impotriva angajatilor care se formeaza profesional si imediat ce absolva cursurile, se decid sa migreze in cadrul unor noi companii unde isi vor valorifica noile cunostinte.
Angajatorii folosesc in mod obisnuit acte aditionale cu clauza de formare profesionala prin care stabilesc o anumita perioada de timp in care, daca angajatul va avea initiativa de incetare a raporturilor de munca, sa fie obligat sa returneze cheltuielile efectuate de angajator cu formarea sa profesionala, proportional cu perioada de timp scursa de la momentul finalizarii formarii.
"Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca. [...] In concesinta, in functie de durata cursului veti putea obliga salariatul sa nu paraseasca unitatea cel mult doi ani de la terminarea cursului. ", explica specialistii PortalCodulMuncii.ro.
Asadar, sunt situatii in care angajatii vor fi nevoiti ca in decurs de 2 ani de la formarea lor profesionala sa fie nevoiti sa returneze cheltuielile aferente daca isi dau demisia. Dar atentie la faptul ca se returneaza suma proportionala cu perioada de timp ramasa din cei 2 ani. Daca cheltuielile cu formarea profesionala au fost estimate la suma de 1000 de ron iar actul aditional cu clauza de formare profesionala precizeaza perioada de 2 ani iar angajatul pleaca dupa un an, suma se va injumatati.
NU se achita toata suma baneasca aferenta formarii profesionale decat daca angajatul pleaca imediat dupa absolvirea cursurilor. In restul situatiilor, se va calcula perioada trecuta de la finalizarea formarii profesionale si astfel se calculeaza suma ramasa de achitat.
Atentie si la faptul ca formarea profesionala poate fi concretizata la initiativa angajatorului sau la initiativa angajatului. Daca discutam despre initiativa angajatorului, formarea profesionala trebuie asigurata in totalitate pe cheltuiala sa. In situatia contrara, daca formarea profesionala reprezinta initiativa salariatului, angajatorul are la dispozitie 15 zile in care sa dea un raspuns afirmativ sau negativ, cu privire la aprobarea cererii de formare profesionala.
Formarea profesionala a salariatilor are urmatoarele obiective principale:
a) adaptarea salariatului la cerintele postului sau ale locului de munca;
b) obtinerea unei calificari profesionale;
c) actualizarea cunostintelor si deprinderilor specifice postului si locului de munca si perfectionarea pregatirii profesionale pentru ocupatia de baza;
d) reconversia profesionala determinata de restructurari socioeconomice;
e) dobandirea unor cunostinte avansate, a unor metode si procedee moderne, necesare pentru realizarea activitatilor profesionale;
f) prevenirea riscului somajului;
g) promovarea in munca si dezvoltarea carierei profesionale.
Formarea profesionala a salariatilor se poate realiza prin urmatoarele forme:
a) participarea la cursuri organizate de catre angajator sau de catre furnizorii de servicii de formare profesionala din tara ori din strainatate;
b) stagii de adaptare profesionala la cerintele postului si ale locului de munca;
c) stagii de practica si specializare in tara si in strainatate;
d) ucenicie organizata la locul de munca;
e) formare individualizata;
f) alte forme de pregatire convenite intre angajator si salariat.
Angajatorii au obligatia de a asigura participarea la programe de formare profesionala pentru toti salariatii, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o data la 2 ani, daca au cel putin 21 de salariati;
b) cel putin o data la 3 ani, daca au sub 21 de salariati.
Surse: Codul Muncii
PortalCodulMuncii.ro
Memorator de Legislatia Muncii, autor: Consilier Juridic Gabriela Dita