Necesitatea de a asigura forta de munca ceruta in unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperita de lucratorii romani sau cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene a dus la aceasta concluzie:
"In temeiul prevederilor art. 29 alin. (1) din Ordonanta Guvernului nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, aprobata prin Legea nr. 14/2016, cu modificarile si completarile ulterioare si avand in vedere: dinamica eliberarii avizelor de angajare/detasare, care a inregistrat o crestere semnificativa fata de anul 2018, necesitatea de a asigura forta de munca ceruta in unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperita de lucratorii romani sau cetateni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor membre ale Spatiului Economic European sau ai Elvetiei, prevenirea situatiilor in care strainii lucreaza in Romania fara forme legale, propunem stabilirea pentru anul 2020 a unui contingent de 30.000 de lucratori straini nou - admisi pe piata fortei de munca din Romania", conform notei de fundamentare a proiectului.
Angajatii straini reprezinta in jur de 0,6% din efectivul de salariati din economie, cel putin asa aratau datele publicate de Institutul National de Statistica la nivelul lunii august.
Evitati detasat amenzile ITM pentru incalcarea legislatiei privind detasarile transnationale!
Regulamentul intern in avantajul dvs Ghid complet
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Legislatia care reglementeaza ACUM conditiile in care se desfasoara prestarile de servicii transnationale s-a schimbat!
? Dvs. stiti ce prevede Legea nr. 16/2017?
? Stiti care sunt noile conditii impuse pentru detasarea transnationala?
? Stiti ce controleaza preponderent acum inspectorii ITM?
Poate ar trebui sa stiti si ca, pentru anumite incalcari ale noii legi se prevad amenzi cuprinse intre 5.000 si 9.000 lei, detalii AICI >>>
"Prin promovarea migratiei legale in beneficiul societatii romanesti precum si in beneficiul imigrantilor si al statelor lor de origine, obiectivul principal al autoritatilor romane este de a maximiza efectele pozitive si de a limita efectele negative ale migratiei in scop de munca. De asemenea, prin prezentul act normativ se asigura un control al numarului strainilor care intra in teritoriul Romaniei si se limiteaza numarul lucratorilor straini detasati, pentru care se platesc contributii de asigurari sociale in statul de origine", mai specifica proiectul propus de Ministerul Muncii.
Eliberarea avizelor de angajare/detasare pentru lucratori nou - admisi pe piata fortei de munca din Romania aduce venituri la bugetul de stat, avand in vedere ca angajatorul/beneficiarul prestarii de servicii plateste un tarif in lei, echivalent a 100 euro raportat la cursul oficial al Bancii Nationale a Romaniei la data efectuarii platii.
De asemenea, pentru eliberarea avizului de angajare pentru lucratori sezonieri angajatorul plateste un tarif in lei, echivalent a 25 euro raportat la cursul oficial al Bancii Nationale a Romaniei la data efectuarii platii, observa Agerpres.
"Raportat la ultimele date transmise de catre Inspectoratul General pentru Imigrari, numarul avizelor de angajare/detasare emise cetateni straini in perioada 01.01 - 30.09.2019 a fost de 21.366, aproximativ dublu fata de perioada corespondenta din anul 2018. La data de 30.09.2019, la Inspectoratul General pentru Imigrari se aflau in curs de solutionare 1.577 de solicitari de eliberare a avizelor pentru angajarea/detasarea cetatenilor straini. In acest context, Inspectoratul General pentru Imigrari estimeaza un necesar de 30.000 avize de munca/detasare pentru anul 2020", potrivit notei de fundamentare.
Aceasta este una dintre masurile luate de statul roman pentru solutionarea crizei fortei de munca, care persista de cativa ani.