Perioada de proba reprezinta o optiune des intalnita in raporturile de munca dintre angajati si angajatori, dintre agenti de munca temporara si angajati temporari. Si nici nu este de mirare, fiind o "forma de protectie" a ambelor parti.
Ce trebuie sa stim despre perioada de proba? Care sunt angajatii care pot beneficia de perioada de proba si care este cuantumul maxim?
Dupa cum bine stim, perioada de proba se acorda in mod diferentiat fata de tipul contractului individual de munca, fata de functia pe care o detine salariatul si nu numai.
"Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.", prevede art. 31, alin. (3) din Codul Muncii...citeste totul despre perioada de proba in 2019 aici >>>
Legis Plus Legislatia Muncii
Ghidul angajatului Codul muncii in interesul tau
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
"Daca in societate urmeaza sa existe o promovare a unui salariat pe o pozitie de conducere, preavizul maxim pentru acest tip de pozitie fiind de cel mult 120 zile calendaristice, acesta poate primi un preaviz de 90 zile calendaristice in loc de 120?"
Asa cum am precizat si mai sus, conform art. 31 din Codul muncii, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
ATENTIE!
Asadar, Codul muncii, in cazul celor doua functii de executie si de conducere, reglementeaza o durata maxima a preavizului nu si una minima.
Date fiind aceste circumstante, angajatorul impreuna cu salariatul pot negocia si stabili orice alta perioada de proba, dar care sa nu depaseasca 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>