Perioada MAXIMA de proba, in 2019. Ce prevede Codul Muncii

perioada de proba 2019perioada maxima proba functie conducereperioada de proba codul munciiart 31 codul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Dupa cum stii, cel mai cunoscut aspect referitor la perioada de proba este faptul ca angajatorul si angajatul deopotriva pot inceta raporturile de munca printr-o simpla notificare, fara motivare, fara preaviz.

Perioada de proba reprezinta o optiune des intalnita in raporturile de munca dintre angajati si angajatori, dintre agenti de munca temporara si angajati temporari. Si nici nu este de mirare, fiind o "forma de protectie" a ambelor parti.


Ce trebuie sa stim despre perioada de proba? Care sunt angajatii care pot beneficia de perioada de proba si care este cuantumul maxim?

Dupa cum bine stim, perioada de proba se acorda in mod diferentiat fata de tipul contractului individual de munca, fata de functia pe care o detine salariatul si nu numai.


"Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.", prevede art. 31, alin. (3) din Codul Muncii...citeste totul despre perioada de proba in 2019 aici >>>


"Daca in societate urmeaza sa existe o promovare a unui salariat pe o pozitie de conducere, preavizul maxim pentru acest tip de pozitie fiind de cel mult 120 zile calendaristice, acesta poate primi un preaviz de 90 zile calendaristice in loc de 120?"



Asa cum am precizat si mai sus, conform art. 31 din Codul muncii, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.


ATENTIE!

Asadar, Codul muncii, in cazul celor doua functii de executie si de conducere, reglementeaza o durata maxima a preavizului nu si una minima.

Date fiind aceste circumstante, angajatorul impreuna cu salariatul pot negocia si stabili orice alta perioada de proba, dar care sa nu depaseasca 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.



Un raspuns oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>



NOUTATI din Legislatia muncii

Incepe Turneului National de ReviSal!


 7 ateliere ReviSal in 7 orase mari din tara!
  1. Craiova - 26 martie
  2. Timisoara - 1 aprilie
  3. Cluj-Napoca - 2 aprilie
  4. Sibiu - 3 aprilie
  5. Constanta - 9 aprilie
  6. Iasi - 12 aprilie
  7. Bucuresti - 22 aprilie + Transmisiune LIVE
 Atentie, locurile sunt limitate! Grabiti-va sa faceti rezervarea!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
perioada de proba 2019perioada maxima proba functie conducereperioada de proba codul munciiart 31 codul muncii

Data aparitiei: 16 Aprilie 2019
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Perioada MAXIMA de proba, in 2019. Ce prevede Codul Muncii Nota: 3.56 din 5 - 8 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]