Probabil ca cel mai cunoscut aspect referitor la perioada de proba este faptul ca angajatorul si angajatul deopotriva pot inceta raporturile de munca printr-o simpla notificare, fara motivare, fara preaviz.
"Societatea a modificat contractual de munca pe perioada determinata al uniui salariat, inainte de termen in contract pe perioada nedeterminata. Perioada de proba de la ce data se calculeaza, de la data incheierii contractului sau a modificarii lui in contract pe perioada nedeterminata. Mentionam ca este vorba de o functie de conducere."
Raspunsul specialistilor PortalCodulMuncii:
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
Ghidul HR-istului
Concedierea perfect legala
Modificarea duratei contractului nu da dreptul salariatului la o alta perioada de proba.
Conform art. 32 alin. (1) din Codul muncii, pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
IMPORTANT!
Conform alin. (2) din acelasi articol din Codul muncii, prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
Ori salariatului i-a fost modificata durata contractului din determinata in nedeterminata ci nu functia.
Asadar, perioada de proba este aceeasi care a fost inregistrata initial in contractul de munca incheiat pe durata determinata care probabil s-a si epuizat deja.
Sursa: PortalCodulMuncii