Salariatii romani au senzatia ca durata de munca este indelungata, dar se pare ca, in realitate, ne aflam la coada clasamentului, in ceea ce priveste anii lucrati, per total. Concret, durata medie estimata a vietii profesionale pentru tinerii de 15 ani din UE a fost de 36,9 ani, in 2023, insa Romania se afla spre finalul clasamentului, cu o durata medie a vietii profesionale de 32,2 ani, in crestere totusi de la 31,3 ani in anul 2021 si 32 de ani in 2022.
Procedura completa pe care trebuie s-o urmati atunci cand faceti angajari! Etape obligatorii si greseli frecvente!
Informatii esentiale in lucrarea "Procedura completa la angajre. Caiet de lucru pentru angajatori si manageri HR", DETALII AICI >>>
Aceste date au fost publicate joi (n.n 25 iulie) de Eurostat si citate de
Agerpres.
Practic, exista state membre UE unde durata medie a vietii profesionale este de peste 40 de ani, in frunte fiind Tarile de Jos cu 43,7 ani, Suedia (43,1 ani) si Danemarca (41,3 ani). In contrast, cea mai scazuta durata medie a vietii profesionale se inregistra anul trecut in Romania (32,2 ani), Italia (32,9 ani) si Croatia (34 de ani).
Durata medie estimata a vietii profesionale este mai mare in randul barbatilor
Repartitia pe sexe arata ca durata medie estimata a vietii profesionale este mai mare in randul barbatilor (39 de ani in UE), decat in randul femeilor (34,7 ani). In randul statelor membre, durata medie a vietii profesionale a barbatilor variaza intre 45,7 ani in Tarile de Jos si 35,4 ani in Croatia, Bulgaria si Romania (ambele cu 35,6 ani). Pentru femei, durata medie a vietii profesionale variaza intre 41,9 ani in Suedia si 28,3 ani in Italia, urmata de Romania (28,5 ani).
Datele arata si ca durata medie estimata a vietii profesionale a crescut constant in UE. Insa in 2020 a scazut pentru prima data, ca urmare a crizei sanitare, de la 34,7 ani in 2013 pana la 35,9 ani in 2019, pentru ca in 2020 sa coboare la 35,6 ani. In 2021, a revenit la nivelul de dinainte de pandemie.
In Romania, durata medie estimata a vietii profesionale a crescut de la 32,8 ani in anul 2014, pana la 33,8 ani in 2019, pentru ca in 2020 sa scada la 33,7 ani si sa ajunga la 31,1 ani in 2021. Incepand din 2022 a revenit pe crestere la 32 de ani, pentru ca in 2023 sa ajunga la 32,2 ani, concluzioneaza Eurostat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Plata salariului in acord. Normarea muncii. Munca suplimentaraIntrebare: Suntem o societate de productie, si dorim sa trecem la plata salariului in acord pentru salariatii din departamentul de productie. Se poate stabili acest tip de plata doar pentru un singur departament, sau trebuie pentru toate departamentele ce apartin productiei? Va rog sa ne spuneti cine ar trebui sa stabileasca pretul pentru fiecare unitate de produs? Si cine ar trebui sa efectueze normarea? De asemenea in cazul in care salariatul nu reuseste sa efectueze norma stabilita, si ramane peste...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligativitatea desemnarii unui lucrator cu atributii SSMIntrebare: Suntem o companie din domeniul de activitate pizzerie-restaurant cu livrare la domiciliu si peste 100 angajati. Serviciul de SSM este externalizat, avem implementat si HACCP. Persoana care avea cursul de inspector SSM si care se ocupa si de HACCP va pleca din firma. In acesta situatie trebuie sa avem o alta persoana din firma care sa aiba cursul de inspector SSM chiar daca serviciul de SSM este externalizat? Dar cu privire la HACCP?Trebuie un consultant extern? Ne-ar interesa pe aceasta speta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<