Autoritatea Europeana a Muncii a fost inaugurata! Peste 17 milioane de cetateni muncesc in alt stat membru

Mara Dobrin
Mara Dobrin
21 Octombrie 2019
21 Octombrie 2019
Mara Dobrin
Mara Dobrin
Autoritatea Europeana a Munciinorme UE domeniul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Autoritatea Europeana a Muncii si-a inceput recent activitatea cu o ceremonie inaugurala si cu prima reuniune a Consiliului sau de administratie. Lansarea are loc la doi ani dupa ce presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunta ideea infiintarii unei astfel de autoritatii in discursul din 2017 privind starea Uniunii adresat Parlamentului European.


In cadrul evenimentului, presedintele Juncker a declarat: „Autoritatea Europeana a Muncii reprezinta piatra de temelie a eforturilor noastre de a face ca normele UE in domeniul muncii sa fie corecte, eficace si aplicabile. Nu este de mirare faptul ca aceasta autoritate, atat de necesara, a fost infiintata intr-un timp record. Autoritatea va asigura o mai buna informare a lucratorilor si a angajatorilor cu privire la drepturile si obligatiile lor si va sprijini autoritatile nationale din domeniul muncii in activitatile lor transfrontaliere. De toate acestea vor beneficia direct milioanele de europeni care locuiesc sau lucreaza in alt stat membru, precum si milioanele de intreprinderi care desfasoara activitati transfrontaliere in UE. Se face astfel inca un mare pas catre o piata europeana a fortei de munca integrata, bazata pe incredere, pe norme fiabile si pe o cooperare eficace. Doresc sa le multumesc tuturor celor care au muncit - in Parlament, in Consiliu si in Comisie - la crearea acestei autoritati, careia ii urez mult succes.”

Presedintele Juncker va participa la ceremonia de deschidere de la Bruxelles alaturi de prim-ministrul Slovaciei, Peter Pellegrini, Bratislava fiind orasul ales de statele membre pentru a gazdui autoritatea. Vor fi, de asemenea, prezenti vicepresedintii Comisiei Valdis Dombrovskis si Maroš Šefčovič, comisarul Marianne Thyssen si alti invitati.

 

Vicepresedintele Dombrovskis a declarat: „Autoritatea Europeana a Muncii reuneste autoritatile nationale. Atat la nivelul structurii sale de guvernanta, cat si prin operatiunile sale cotidiene autoritatea va facilita cooperarea dintre reprezentantii statelor membre si dintre partenerii sociali.” Comisarul Thyssen a adaugat: „Autoritatea Muncii va fi elementul care va asigura buna functionare a „motorului” pietei interne.Va fi locul in care se vor obisnui sa colaboreze si sa rezolve laolalta probleme colegi din diverse autoritati nationale. Mobilitatea fortei de munca se va desfasura astfel intr-un mod mai armonios, in avantajul a milioane de cetateni si intreprinderi europene care isi exercita in fiecare zi dreptul la libera circulatie.”

Consiliul de administratie al autoritatii este format din reprezentanti ai statelor membre, ai Comisiei, ai partenerilor sociali de la nivelul UE, ai Parlamentului European, precum si din observatori din Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elvetia si reprezentanti ai altor agentii ale UE din domeniul ocuparii fortei de munca si al afacerilor sociale. La 17 octombrie, acestia vor avea o prima reuniune pentru a adopta deciziile necesare punerii in functiune a autoritatii si pentru a face schimb de opinii cu privire la programul de lucru initial.
 

Aproximativ 17,5 milioane de cetateni europeni locuiesc sau muncesc in prezent in alt stat membru — de doua ori mai mult decat cu zece ani in urma. In acelasi timp, milioane de intreprinderi isi desfasoara activitatea la nivel transfrontalier.

UE a elaborat un corpus legislativ substantial care reglementeaza diferite aspecte ale mobilitatii, pe care Comisia Juncker l-a revizuit si imbunatatit in cursul ultimilor ani. Mai exact, UE a revizuit normele privind detasarea lucratorilor, consacrand principiul remuneratiei egale pentru munca egala in acelasi loc, iar in prezent urmareste sa adopte un acord final privind normele revizuite propuse referitoare la coordonarea sistemelor de securitate sociala. Pentru a facilita punerea in aplicare a normelor, Comisia a propus infiintarea unei noi autoritati, ca modalitate de consolidare a cooperarii si a schimburilor structurate intre autoritatile nationale competente.


Autoritatea Europeana a Muncii are urmatoarele obiective:
  1.     Facilitarea accesului cetatenilor si al intreprinderilor la informatii referitoare la drepturile si obligatiile lor;
  2.     Inlesnirea cooperarii dintre statele membre in ceea ce priveste asigurarea respectarii legislatiei Uniunii care intra in domeniul sau de aplicare, inclusiv prin facilitarea inspectiilor comune si concertate si prin combaterea muncii nedeclarate;
  3.     Medierea si facilitarea demersurilor pentru solutionarea cazurilor de litigii transfrontaliere.

Activitatile Autoritatii Europene a Muncii sunt legate de normele privind mobilitatea fortei de munca: libera circulatie si detasarea lucratorilor, coordonarea sistemelor de securitate sociala si legislatia specifica din sectorul transportului rutier.


Sursa: europa.eu

NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie la legea pensiilor!

Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"
Noua lege a pensiilor

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Vizionati webinarul GRATUIT
“Noua lege a pensiilor”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la legea pensiilor!
Vizionati webinarul GRATUIT

"Noua lege a pensiilor"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]