Vom analiza mai jos cazul unei institutii in cadrul careia a fost detasata o salariata de la o alta institutie pe o perioada de 1 an. Anterior expirarii perioadei de detasare, salariata in cauza va intra in concediu de maternitate, iar ulterior in concediu ingrijire copil. Com stabili astfel ce efect au concediile de mai sus asupra Va rugam sa ne comunicati ce efecte au concediile mentionate mai sus asupra detasarii.
In plus, vom vedea care dintre cei doi angajatori are obigatia inregistrarii in REVISAL a suspendarii CIM pentru crestere copil si, mai ales, care dintre cei doi angajatori are obligatia platii drepturilor ce se acorda pe perioada CIC, conform CCM.
Se mentioneaza ca in CCM-ul unitatii, unitate la care angajata in cauza a fost detasata, sunt prevazute niste drepturi care se acorda inclusiv pe perioada suspendarii CIM pentru ingtijirea copilului.
Solutia consultantului:
Atat detasarea cat si concediul pentru cresterea copilului si concediul de maternitate reprezinta cauze de suspendare a contractului individual de munca.
Astfel, conform art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari In interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.
Pe durata detasarii, contractul individual de munca se suspenda in baza art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii.
Totodata contractul individual de munca se suspenda de drept pe durata concediului de maternitate conform art. 50 din Codul muncii si la cererea salariatului in cazul concediului pentru cresterea copilului conform art. 51 alin. (1) lit. a) din acelasi cod.
Pornind de la scopul detasarii acela de a executa lucrari in folosul angajatorului la care salariatul este detasat apreciem ca odata ce salariata este pusa in imposibilitate de a mai efectua aceste lucrari, detasarea inceteaza.
Angajatorul la care salariatul este detasat nu poate suspenda contractul individual de munca incheiat de salariat cu angajatorul care l-a detasat.
Detasarea se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) numai de catre angajatorul care dispune detasarea. In consecinta, acelasi angajator va inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor incetarea detasarii precum si suspendarea contractului individual de munca pentru efectuarea concediului pentru cresterea copilului. Odata ce detasarea a incetat, salariatul nu va mai beneficia de drepturile stabilite de contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul angajatorului la care a fost detasat.