Salariata detasata. Ce efect au concediile de maternitate si ingrijire copil asupra detasarii?

Contract de Muncasalariat detasatconcediu de maternitateCodul muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X




Vom analiza mai jos cazul unei institutii in cadrul careia a fost detasata o salariata de la o alta institutie pe o perioada de 1 an. Anterior expirarii perioadei de detasare, salariata in cauza va intra in concediu de maternitate, iar ulterior in concediu ingrijire copil. Com stabili astfel ce efect au concediile de mai sus asupra  Va rugam sa ne comunicati ce efecte au concediile mentionate mai sus asupra detasarii.

In plus, vom vedea care dintre cei doi angajatori are obigatia inregistrarii in REVISAL a suspendarii CIM pentru crestere copil si, mai ales, care dintre cei doi angajatori are obligatia platii drepturilor ce se acorda pe perioada CIC, conform CCM.

Se mentioneaza ca in CCM-ul unitatii, unitate la care angajata in cauza a fost detasata, sunt prevazute niste drepturi care se acorda inclusiv pe perioada suspendarii CIM pentru ingtijirea copilului.


Solutia consultantului:

Atat detasarea cat si concediul pentru cresterea copilului si concediul de maternitate reprezinta cauze de suspendare a contractului individual de munca.

Astfel, conform art. 45 din Codul muncii, detasarea este actul prin care se dispune schimbarea temporara a locului de munca, din dispozitia angajatorului, la un alt angajator, in scopul executarii unor lucrari In interesul acestuia. In mod exceptional, prin detasare se poate modifica si felul muncii, dar numai cu consimtamantul scris al salariatului.

Pe durata detasarii, contractul individual de munca se suspenda in baza art. 52 alin. (1) lit. d) din Codul muncii.

Totodata contractul individual de munca se suspenda de drept pe durata concediului de maternitate conform art. 50 din Codul muncii si la cererea salariatului in cazul concediului pentru cresterea copilului conform art. 51 alin. (1) lit. a) din acelasi cod.

Pornind de la scopul detasarii acela de a executa lucrari in folosul angajatorului la care salariatul este detasat apreciem ca odata ce salariata este pusa in imposibilitate de a mai efectua aceste lucrari, detasarea inceteaza.

Angajatorul la care salariatul este detasat nu poate suspenda contractul individual de munca incheiat de salariat cu angajatorul care l-a detasat.

Detasarea se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal) numai de catre angajatorul care dispune detasarea. In consecinta, acelasi angajator va inregistra in registrul general de evidenta a salariatilor incetarea detasarii precum si suspendarea contractului individual de munca pentru efectuarea concediului pentru cresterea copilului. Odata ce detasarea a incetat, salariatul nu va mai beneficia de drepturile stabilite de contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul angajatorului la care a fost detasat.


NOUTATI din Legislatia muncii

Atentie: Trebuie sa va actualizati Regulamentul Intern!


Important! Au aparut prevederi noi obligatorii referitoare la:

-> concediul paternal
-> distribuirea bacsisului catre salariati
-> programul flexibil de lucru
-> supravegherea video a activitatii in firma etc.
-> protectia avertizorilor de integritate !
 
Aflati informatii complete din lucrarea Regulamentul intern in avantajul dvs. Ghid complet

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contract de Muncasalariat detasatconcediu de maternitateCodul muncii

Data aparitiei: 05 August 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariata detasata. Ce efect au concediile de maternitate si ingrijire copil asupra detasarii? Nota: 3.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]