Concediu de odihna in perioada detasarii transnationale. Cum se va proceda?

concediu odihna detasare transnationalasalariat detasat transnational CO
Concediu de odihna in perioada detasarii transnationale. Cum se va proceda?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"O societate are o parte din salariati detasati transnational in Germania, pentru perioada 01.04.2022 - 31.12.2022. Angajatii doresc ca in luna august sa beneficieze de 2 saptamani de concediu de odihna si sa revina in Romania sau sa se deplasare in alta tara. Inainte de a pleca salariatii in concediu, este necesar ca angajatorul sa: 1. Inceteze detasarea transnationala a salariatilor, iar ulterior sa ii detasaze din nou? Eventual sa achite biletele de avion pentru cei ce se intorc in tara? Sau avand in vedere ca este concediu de odihna, salariatii isi achita singuri biletele de avion? sau 2. Angajatorul nu este obligat sa inceteze detasarea salariatilor pentru perioada in care acestia beneficiaza de concediu de odihna, urmand ca salariatii sa beneficieze de drepturile salariale de pe perioada detasarii."
 
Raspunsul specialistilor: 
 
Salariatii au dreptul la concediu de odihna si in perioada detasarii transnationale asa incat detasarea nu inceteaza in perioada concediului de odihna.
 
Conform art. 8 lit. b) din Legea 16/2017 a detasarii transnationale:
 
Salariatii detasati de pe teritoriul Romaniei in cadrul prestarii de servicii transnationale beneficiaza, indiferent de legea aplicabila raportului de munca, de conditiile de munca stabilite prin acte cu putere de lege, acte administrative, prin conventii colective sau sentinte arbitrale de generala aplicare, valabile in statul membru, altul decat Romania, sau in Confederatia Elvetiana, pe teritoriul caruia/careia sunt prestate serviciile, cu privire la:
 
b)durata minima a concediilor anuale platite;
 
Cunoasteti noile restrictii impuse de legislatie companiilor care detaseaza angajati in spatiul UE si non-UE? Ar trebui!
 
Aflati care sunt principalele probleme intalnite in practica, dar si solutiile care va feresc de amenzi!
 
Ghidul „Detasarea transnationala a salariatilor” explica in detaliu inclusiv modificarile aduse de Legea 72/2022 si OG 12/2022 privind detasarea conducatorilor auto, detalii AICI >>>
 
Asadar, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor durata minima a concediului de odihna si a celorlalte concedii anuale valabila in statul in care acestia sunt detasati.
 
In ceea ce priveste cheltuielile cu transportul in tara mentionam ca salariatii, potrivit Legii 16/2017, art. 2 alin. (1) lit.g), au dreptul la rambursarea cheltuielilor generate de detasare  acestea fiind definite de lege ca fiind orice cheltuieli cu transportul, cazarea si masa, efectuate in scopul detasarii.
 
Cheltuielile efectuate pentru revenirea in tara in scopul efectuarii concediului de odihna consideram ca sunt cheltuieli de transport efectuate in scopul detasarii intrucat salariatii revin in tara dintr-un alt stat in care au fost detasati de angajator.
 
 
Un raspuns valabil la data de 20.07.2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu odihna detasare transnationalasalariat detasat transnational CO

Data aparitiei: 19 Iulie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu de odihna in perioada detasarii transnationale. Cum se va proceda? Nota: 4.25 din 5 - 2 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revisal. Sanctionarea cu reducerea salariuluiIntrebare: Dorim sa ne acordati sprijin cu privire la modului de aplicare a a art. 248 alin. (1) lit c) din Codul muncii si a obligativitatii transmiterii sau NU in REVISAL: 1. Reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara presupune modificarea efectiva a salariului de incadrare (de ex. am un salariu de incadrare de 4000 lei brut; angajatul este sanctionat disciplinar cu 10%; in consecinta salariul de incadrare devine 3600 de lei brut si toate sporurile se calculeaza la 3600 lei brut? ) sau doar...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Modificare salariu prin act aditionalIntrebare: Suntem nevoiti sa modificam in minus salariul unui angajat. Acesta va fi incadrat pe aceeasi functie, cu mici modificare in cadrul fisei de post (trece pe alta cursa care este cotata cu un salariu mai mic). Va rog sa ma ajutati cu ce documentatie trebuie intocmita pentru modificare? Mentionez ca angajatul a fost de acord cu aceasta modificare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]