"O societate are o parte din salariati detasati transnational in Germania, pentru perioada 01.04.2022 - 31.12.2022. Angajatii doresc ca in luna august sa beneficieze de 2 saptamani de concediu de odihna si sa revina in Romania sau sa se deplasare in alta tara. Inainte de a pleca salariatii in concediu, este necesar ca angajatorul sa: 1. Inceteze detasarea transnationala a salariatilor, iar ulterior sa ii detasaze din nou? Eventual sa achite biletele de avion pentru cei ce se intorc in tara? Sau avand in vedere ca este concediu de odihna, salariatii isi achita singuri biletele de avion? sau 2. Angajatorul nu este obligat sa inceteze detasarea salariatilor pentru perioada in care acestia beneficiaza de concediu de odihna, urmand ca salariatii sa beneficieze de drepturile salariale de pe perioada detasarii."
Raspunsul specialistilor:
Salariatii au dreptul la concediu de odihna si in perioada detasarii transnationale asa incat detasarea nu inceteaza in perioada concediului de odihna.
Conform art. 8 lit. b) din Legea 16/2017 a detasarii transnationale:
Salariatii detasati de pe teritoriul Romaniei in cadrul prestarii de servicii transnationale beneficiaza, indiferent de legea aplicabila raportului de munca, de conditiile de munca stabilite prin acte cu putere de lege, acte administrative, prin conventii colective sau sentinte arbitrale de generala aplicare, valabile in statul membru, altul decat Romania, sau in Confederatia Elvetiana, pe teritoriul caruia/careia sunt prestate serviciile, cu privire la:
b)durata minima a concediilor anuale platite;
Cunoasteti noile restrictii impuse de legislatie companiilor care detaseaza angajati in spatiul UE si non-UE? Ar trebui!
Aflati care sunt principalele probleme intalnite in practica, dar si solutiile care va feresc de amenzi!
Asadar, angajatorul are obligatia sa acorde salariatilor durata minima a concediului de odihna si a celorlalte concedii anuale valabila in statul in care acestia sunt detasati.
In ceea ce priveste cheltuielile cu transportul in tara mentionam ca salariatii, potrivit Legii 16/2017, art. 2 alin. (1) lit.g), au dreptul la rambursarea cheltuielilor generate de detasare acestea fiind definite de lege ca fiind orice cheltuieli cu transportul, cazarea si masa, efectuate in scopul detasarii.
Cheltuielile efectuate pentru revenirea in tara in scopul efectuarii concediului de odihna consideram ca sunt cheltuieli de transport efectuate in scopul detasarii intrucat salariatii revin in tara dintr-un alt stat in care au fost detasati de angajator.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Aplicarea facilitatilor in sectorul constructiiIntrebare: O societate desfasoara activitate conform codului CAEN 4120 a Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale. In anul 2019 societatea inregistreaza o cifra de afaceri de 5.083.954 lei, din care cifra de afaceri aferenta constructiilor este de 3.859.577 lei. In acest caz, in anul 2019 cifra de afaceri din constructii este inferioara pragului de 80% din cifra de afaceri (4.067.163 lei). In anul 2020, intrucat in anul precedent societatea nu a indeplinit conditiile, activitatea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Obligatii privind stabilirea drepturilor salarialeIntrebare: O societate cu obiect de activitate Restaurante 5611, desfasoara activitatea in zile lucratoare si in weekend si salariatii primesc spor de weekend proportional cu perioada lucrata conform CIM. La intocmirea pontajului de catre administratorul restaurantului, exista situatia in care un salariat a efectuat doar 18 zile din numarul de zile lucratoare din luna respectiva, exemplu 21 zile lucratoare in acea luna. Administratorul restaurantului doreste sa plateasca salariu de baza intreg (salariu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<