Calificarea la locul de munca. In ce CONDITII este posibila si ce prevede Codul Muncii

Ioana Pavel
Ioana Pavel
07 Noiembrie 2024
07 Noiembrie 2024
Ioana Pavel
Ioana Pavel
calificare profesionalacalificare la locul de muncacodul muncii calificare la locul de munca
Calificarea la locul de munca. In ce CONDITII este posibila si ce prevede Codul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, referitor la calificarea salariatilor organizata de angajator (la locul de munca), Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza in mod expres la art. 202 si 203 modul de realizare a acesteia.
 
Din aceste prevederi legale rezulta, ca pentru a organiza cursuri de calificare pentru salariati, angajatorul trebuie sa fie autorizat.
 

Ce inseamna si ce presupune calificarea la locul de munca?

Cu titlu general, referitor la calificarea salariatilor organizata de angajator (la locul de munca), Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza in mod expres la art. 202 si 203 modul de realizare a acesteia.

Asadar, calificarea la locul de munca este posibila doar in conditiile impuse de Codul Muncii.

Calificarea la locul de munca se poate realiza si prin ucenicia la locul de munca organizata in conformitate cu Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si cu Normele metodologice de aplicare a acestei legi, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 855/2013, cu modificarile si completarile ulterioare, conform PortalCodulMuncii.

Daca insa nu este vorba de calificare ci de alte tipuri de pregatire profesionala (initiere, specializare etc), finalizate cu certificate de absolvire, angajatorul poate organiza programe de formare profesionala pentru salariatii proprii, in baza carora elibereaza certificate de absolvire recunoscute numai in cadrul unitatilor respective (art. 21 alin. (3) din OG nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare si art. 2^1 din Normele metodologice de aplicare a OG nr. 129/2000, aprobate prin Hotararea Guvernului nr.522/2003, cu modificarile si completarile ulterioare).

In ce conditii pot organiza angajatorii programe de calificare la locul de munca?

Pentru a organiza cursuri de calificare pentru salariati, angajatorul trebuie sa fie autorizat.

Autorizarea se face in conformitate cu prevederile OG nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ale HG nr. 522/2003 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 129/2000 privind formarea profesionala a adultilor, cu modificarile si completarile ulterioare  si ale Ordinului ministrului muncii, solidaritatii sociale si familiei si al ministrului educatiei, cercetarii si tineretului nr. 353/5.202/2003, cu modificarile si completarile ulterioare.

Scopul acestui proces de autorizare este acela de a asigura un anumit nivel de calitate a procesului de formare profesionala a salariatilor. Insa, in practica, putini angajatori parcurg procesul de autorizare si astfel nu pot organiza programe de calificare la locul de munca.

Calificarea la locul de munca - ce pot face angajatorii care NU sunt autorizati sa organizeze cursuri?

In cazul in care nu este autorizat, apreciem ca angajatorul ar avea doua optiuni:

Sa contracteze de pe piata un furnizor autorizat de formare profesionala care poate organiza si desfasura cursurile de calificare, finalizate cu certificat de calificare,  sau cursuri de initiere intr-o calificare. Aceasta nu reprezinta o calificare la locul de munca in sensul clasic al notiunii, dar este un mod prin care angajatorul poate asigura formarea profesionala a salariatilor proprii. Insa, in conditiile in care nu ati identificat  pe piata cursuri organizate pentru aceasta calificare, este dificil sa identificati un furnizor care sa organizeze un asemenea curs.

O alta cale ar fi certificarea formarii profesionale a salariatului/salariatilor la un Centru de evaluare a competentelor profesionale.
 
Aceasta cale poate fi utilizata numai in cazul in care salariatul a dobandit cunostintele specifice unei anumite calificari, fie pe cale nonformala (practicand activitati specifice la locul de munca, eventual invatand meserie de la un coleg de serviciu care are acea calificare,  sau prin autoinstruire), fie partial nonformal si partial formal (prin cursuri – autorizate sau nu - prin care a dobandit competente specifice calificarii respective). Acest salariat se poate prezenta la un Centru evaluare a competentelor profesionale autorizat, poate sustine examenul pentru obtinerea calificarii si apoi acest centru ii elibereaza certificatul de calificare.


Ghidul Brandul de angajator in era digitala: cum sa te distingi pe piata muncii iti ofera tot ce ai nevoie pentru a transforma compania ta intr-un magnet pentru talente.
 
De ce este acest ghid esential pentru tine, ca specialist in resurse umane? AFLA chiar acum si incepe transformarea companiei tale! Acceseaza ghidul si porneste pe drumul spre a deveni un angajator de top, comanda AICI >>>

 

De asemenea, avand in vedere ca nu sunt cursuri de calificare organizate, o alta solutie practica (in afara de certificarea competentelor mentionata mai sus) ar fi ca salariatii sa urmeze un curs intr-un domeniu apropiat activitatii lor, un curs care nu este legat neaparat de calitate, dar este legat de producerea/realizarea pieselor in sine. Este posibil ca asemenea cursuri sa contina si modul de pregatire referitor la calitate. 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]