Calificarea la locul de munca. In ce CONDITII este posibila si ce prevede Codul Muncii

Ioana Pavel
Ioana Pavel
12 Mai 2022
12 Mai 2022
Ioana Pavel
Ioana Pavel
calificare profesionalacalificare la locul de muncacodul muncii calificare la locul de munca
Calificarea la locul de munca. In ce CONDITII este posibila si ce prevede Codul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, referitor la calificarea salariatilor organizata de angajator (la locul de munca), Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza in mod expres la art. 202 si 203 modul de realizare a acesteia.
 
Din aceste prevederi legale rezulta, ca pentru a organiza cursuri de calificare pentru salariati, angajatorul trebuie sa fie autorizat.
 
"Poate o institutie care nu are autorizatie de furnizor de formare profesionala si nici in obiectul de activitate al institutiei nu se regaseste aceasta activitate, prin procedura proprie, sa califice un lacatus mecanic, in baza unui examen, ca tehnician mecanic sau un laborant chimist ca tehnician chimist?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
In cazul in care nu este autorizat, apreciem ca angajatorul ar avea doua optiuni:
 
1. Sa contracteze de pe piata un furnizor autorizat de formare profesionala care poate organiza si desfasura cursurile de calificare, finalizate cu certificat de calificare,  necesare salariatilor. Aceasta nu reprezinta o calificare la locul de munca in sensul clasic al notiunii, dar este un mod prin care angajatorul poate asigura formarea profesionala, in cazul de fata la nivel de calificare, a salariatilor proprii.
 
2. O alta cale ar fi certificarea formarii profesionale a salariatului/salariatilor la un Centru de evaluare a competentelor profesionale.
 
Aceasta cale poate fi utilizata numai in cazul in care salariatul a dobandit cunostintele specifice unei anumite calificari, fie pe cale nonformala (practicand activitati specifice la locul de munca, eventual invatand meserie de la un coleg de serviciu care are acea calificare,  sau prin autoinstruire), fie partial nonformal si partial formal (prin cursuri – autorizate sau nu - prin care a dobandit competente specifice calificarii respective). Acest salariat se poate prezenta la un Centru evaluare a competentelor profesionale autorizat, poate sustine examenul pentru obtinerea calificarii si apoi acest centru ii elibereaza certificatul de calificare.
 
 
Prin Ordinul 32/2022 publicat in Monitorul oficial nr. 141/11 februarie 2022 au fost introduse 69 de noi profesii si alte 62 au fost eliminate din COR.
 
Descoperiti toate modificarile in lucrarea "Clasificarea ocupatiilor din Romania - COR", actualizata, detalii AICI >>>
 
 
Referitor la cazul particular prezentat, verificand in Nomenclatorul calificarilor de pe pagina de internet a Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale http://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/munca/nomenclatorul-calificarilor , am constatat ca ocupatia de tehnician mecanic (cod COR 311519) nu se regaseste intre ocupatiile pentru care se pot organiza programe de formare finalizate cu certificate de calificare corespunzatoare Grupei majore 3 "Tehnicieni, maistri si asimilati" din Clasificarea ocupatiilor din Romania http://mmuncii.ro/j33/images/Documente/Munca/COR/NomCalificari_Tabel1.pdf .
In aceste conditii, interpretarea noastra este ca aceasta calificare se poate obtine numai in sistemul de invatamant, nu in sistemul de formare profesionala a adultilor (cursuri de formare/calificare).
 
In celalalt caz, constatam ca ambele ocupatii se regasesc in COR la Grupa majora 3 "Tehnicieni, maistri si asimilati", in cadrul aceleiasi Grupe de baza 3111 "Tehnicieni in domeniul chimiei si fizicii", avand coduri alaturate, respectiv 311101 laborant chimist si 311102 tehnician chimist.
 

Calificarea profesionala la locul de munca

 
Sub rezerva faptului ca nu avem cum sa exprimam o opinie asupra diferentei de competente si atributii dintre cele doua functii din COR (311101 laborant chimist si 311102 tehnician chimist), pare ca din perspectiva COR cele doua functii sunt deja la acelasi nivel, cel de tehnician.
 
Insa, cele mentionate mai sus reprezinta o interpretare a noastra si apreciem ca este util sa obtineti si un punct de vedere oficial din partea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale care gestioneaza domeniul formarii profesionala a adultilor.
 
 
Un raspuns valabil la 5.05.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Doriti sa angajati lucratori straini?


Descoperiti principalele probleme pe care le veti intampina si aflati solutiile pentru acestea!

Aflati informatii complete participand in data de 23 septembrie la webinarul Noutati privind munca desfasurata de cetatenii straini in Romania

Lector: dr. Radu Stefan Patru

Important!
In calitate de participant, aveti dreptul de a adresa 1 intrebare pana la data de 16 septembrie, pe adresa mru@rs.ro, urmand sa primiti raspunsul chiar in cadrul webinarului!

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]