Calificarea la locul de munca. In ce CONDITII este posibila si ce prevede Codul Muncii

calificare profesionalacalificare la locul de muncacodul muncii calificare la locul de munca
Calificarea la locul de munca. In ce CONDITII este posibila si ce prevede Codul Muncii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, referitor la calificarea salariatilor organizata de angajator (la locul de munca), Legea nr. 53/2003 Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, reglementeaza in mod expres la art. 202 si 203 modul de realizare a acesteia.
 
Din aceste prevederi legale rezulta, ca pentru a organiza cursuri de calificare pentru salariati, angajatorul trebuie sa fie autorizat.
 
"Poate o institutie care nu are autorizatie de furnizor de formare profesionala si nici in obiectul de activitate al institutiei nu se regaseste aceasta activitate, prin procedura proprie, sa califice un lacatus mecanic, in baza unui examen, ca tehnician mecanic sau un laborant chimist ca tehnician chimist?"
 
Raspunsul specialistilor: 
 
In cazul in care nu este autorizat, apreciem ca angajatorul ar avea doua optiuni:
 
1. Sa contracteze de pe piata un furnizor autorizat de formare profesionala care poate organiza si desfasura cursurile de calificare, finalizate cu certificat de calificare,  necesare salariatilor. Aceasta nu reprezinta o calificare la locul de munca in sensul clasic al notiunii, dar este un mod prin care angajatorul poate asigura formarea profesionala, in cazul de fata la nivel de calificare, a salariatilor proprii.
 
2. O alta cale ar fi certificarea formarii profesionale a salariatului/salariatilor la un Centru de evaluare a competentelor profesionale.
 
Aceasta cale poate fi utilizata numai in cazul in care salariatul a dobandit cunostintele specifice unei anumite calificari, fie pe cale nonformala (practicand activitati specifice la locul de munca, eventual invatand meserie de la un coleg de serviciu care are acea calificare,  sau prin autoinstruire), fie partial nonformal si partial formal (prin cursuri – autorizate sau nu - prin care a dobandit competente specifice calificarii respective). Acest salariat se poate prezenta la un Centru evaluare a competentelor profesionale autorizat, poate sustine examenul pentru obtinerea calificarii si apoi acest centru ii elibereaza certificatul de calificare.
 
 
Prin Ordinul 32/2022 publicat in Monitorul oficial nr. 141/11 februarie 2022 au fost introduse 69 de noi profesii si alte 62 au fost eliminate din COR.
 
Descoperiti toate modificarile in lucrarea "Clasificarea ocupatiilor din Romania - COR", actualizata, detalii AICI >>>
 
 
Referitor la cazul particular prezentat, verificand in Nomenclatorul calificarilor de pe pagina de internet a Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale http://mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/munca/nomenclatorul-calificarilor , am constatat ca ocupatia de tehnician mecanic (cod COR 311519) nu se regaseste intre ocupatiile pentru care se pot organiza programe de formare finalizate cu certificate de calificare corespunzatoare Grupei majore 3 "Tehnicieni, maistri si asimilati" din Clasificarea ocupatiilor din Romania http://mmuncii.ro/j33/images/Documente/Munca/COR/NomCalificari_Tabel1.pdf .
In aceste conditii, interpretarea noastra este ca aceasta calificare se poate obtine numai in sistemul de invatamant, nu in sistemul de formare profesionala a adultilor (cursuri de formare/calificare).
 
In celalalt caz, constatam ca ambele ocupatii se regasesc in COR la Grupa majora 3 "Tehnicieni, maistri si asimilati", in cadrul aceleiasi Grupe de baza 3111 "Tehnicieni in domeniul chimiei si fizicii", avand coduri alaturate, respectiv 311101 laborant chimist si 311102 tehnician chimist.
 

Calificarea profesionala la locul de munca

 
Sub rezerva faptului ca nu avem cum sa exprimam o opinie asupra diferentei de competente si atributii dintre cele doua functii din COR (311101 laborant chimist si 311102 tehnician chimist), pare ca din perspectiva COR cele doua functii sunt deja la acelasi nivel, cel de tehnician.
 
Insa, cele mentionate mai sus reprezinta o interpretare a noastra si apreciem ca este util sa obtineti si un punct de vedere oficial din partea Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale care gestioneaza domeniul formarii profesionala a adultilor.
 
 
Un raspuns valabil la 5.05.2022, oferit de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
calificare profesionalacalificare la locul de muncacodul muncii calificare la locul de munca

Data aparitiei: 12 Mai 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Calificarea la locul de munca. In ce CONDITII este posibila si ce prevede Codul Muncii Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Detasare salariat. Statul in care se platesc contributiile socialeIntrebare: In cazul in care avem un salariat detasat in UE de 5 ani de zile cu reinnoire detasare la 6 luni, unde trebuie sa ii fie declarate taxele, in Romania sau in tara unde isi desfasoara activitatea, tinand cont de Articolul 12 Reguli speciale in care se mentioneaza: (1) Persoana care desfasoara o activitate salariata intr-un stat membru, pentru un angajator care isi desfasoara in mod obisnuit activitatile in acest stat membru, si care este detasata de angajatorul respectiv in alt stat membru pentru...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Certificat medical cod 08. CASS ianuarie - aprilieIntrebare: OUG 34/2024 care intra in vigoare incepand cu data de 12 aprilie prevede eliminarea CASS CM 08 Intrebarea mea este: Daca am o salariata care a beneficiat de CM 08 din data 27.12 2023 (CM initial dec 2023) pana la data de 30.04.2024 (perioada de acordare inceteaza dupa data de 12.04.2024), conform Oug 32 trebuie sa ii fac recalculul indemnizatiei nete (sa nu mai retin CASS) pentru perioada ian-martie? Pentru luna aprilie nu retin CASS.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

eNews Resurse Umane

Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern
Descarcati GRATUIT raportul special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"
 

 


 
Atentie la TELEMUNCA!
Cazuri practice, solutii si exemple

Descarcati acum GRATUIT Raportul Special

"Noutati privind Regulamentul Intern. TOP 3 Modele de Regulament Intern"

Da, vreau sa primesc revista de Resurse Umane
[x]