Legea 172/2020 modifica regulile privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale

detasare transnationalaLegea nr. 172/2020salariat detasat
Legea 172/2020 modifica regulile privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legea nr. 172/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 736 din 13 august 2020.
 
Odata cu noua lege au fost modificate mai multe definitii (salariat detasat de pe teritoriul Romaniei, indemnizatie specifica detasarii transnationale, sanctiune financiara administrativa, intreprindere utilizatoare, cooperare administrativa), iar altele au fost introduse  (remuneratia aplicabila pe teritoriul Romaniei, remuneratia aplicabila pe teritoriul unui stat membru al UE, altul decat Romania sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene).
 
 
Iata unele dintre cele mai importante modificari:
 
7. La articolul 6, dupa litera g) se introduc doua noi litere, lit. h) si i):
 
Art. 6 – Salariatii detasati pe teritoriul Romaniei in cadrul prestarii de servicii transnationale beneficiaza, indiferent de legea aplicabila raportului de munca, de conditiile de munca prevazute de legislatia romana si/sau de contractul colectiv de munca incheiat la nivel sectorial, cu aplicabilitate extinsa la intreg sectorul de activitate, conform prevederilor legale, cu privire la:
 
"h) conditiile privind cazarea salariatilor, atunci cand sunt oferite de angajator salariatilor trimisi sa exercite temporar lucrari sau sarcini corespunzatoare atributiilor de serviciu la un alt loc de munca decat locul lor de munca obisnuit;
 
i) indemnizatiile sau rambursarea cheltuielilor de transport, cazare si masa pentru salariatii obligati din ratiuni profesionale sa calatoreasca catre si de la locul lor de munca obisnuit din Romania sau in cazul in care acestia sunt trimisi temporar de angajatorul lor de la locul lor de munca obisnuit din Romania la un alt loc de munca, in conformitate cu legislatia nationala sau contractul colectiv de munca aplicabil.”
 
 
8. La articolul 6, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alin. (2), cu urmatorul cuprins: 
 
"(2) Prevederile alin. (1) lit. i) se aplica exclusiv cheltuielilor de transport, cazare si masa suportate de salariatii detasati pe teritoriul Romaniei atunci cand acestia sunt obligati sa calatoreasca catre si de la locul lor de munca obisnuit sau in cazul in care acestia sunt trimisi temporar de angajatorul lor de la locul lor de munca obisnuit la un alt loc de munca pe teritoriul Romaniei, in conformitate cu legislatia nationala si/sau contractul colectiv de munca aplicabil."
 
 
15. Articolul 11 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
 
"Art. 11. – (1) Indemnizatia specifica detasarii transnationale este considerata parte a remuneratiei, cu exceptia cheltuielilor generate de detasare, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) lit. g). 
 
(2) Angajatorul, fara a aduce atingere art. 6 lit. i), ramburseaza salariatilor detasati cheltuielile generate de detasare in conformitate cu legislatia nationala aplicabila raportului de munca.”
 
 
17. Articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
 
"Art. 12. – (1) in situatia in care legislatia sau/si contractele colective aplicabile salariatilor detasati in statul membru sau Confederatia Elvetiana, in care este stabilita intreprinderea prevazuta la art. 3 lit. a) prevede conditii de munca mai favorabile, se aplica reglementarile respective. 
 
(2) in situatia in care legislatia si contractele colective de munca aplicabile din Romania prevad conditii de munca mai favorabile decat conditiile prevazute in legislatia sau practica statului membru sau a Confederatiei Elvetiene, pe teritoriul caruia/careia sunt detasati lucratorii romani, are prioritate legislatia romana."
 
 
 
20. La articolul 24 alineatul (2), litera a) se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
 
"a) obligatia de a transmite inspectoratului teritorial de munca in a carui raza teritoriala urmeaza sa se desfasoare activitatea o declaratie in limba romana privind detasarea salariatilor proprii, cel tarziu anterior inceperii activitatii salariatilor detasati, care sa contina informatiile relevante necesare pentru a permite controale faptice la locul de munca."
 
 
24. Articolul 48 se modifica si va avea urmatorul cuprins: 
 
"Art. 48. – (1) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 100.000 lei incalcarea dispozitiilor art. 26 alin. (7). 
 
(2) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 6.000 lei la 10.000 lei incalcarea de catre intreprinderea utilizatoare a obligatiei de informare prevazuta la art. 5^1 alin. (2). 
 
(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei incalcarea de catre intreprinderea utilizatoare a obligatiei de informare prevazuta la art. 6^2 alin. (2). 
 
(4) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei incalcarea obligatiei de informare prevazuta la art. 11^3 alin. (1)."
 
 
 

NOUTATI din Legislatie aparute in 2022

Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022


Nu stiti ce sa faceti ca angajator? Sa renuntati sau sa pastrati contractele part time? 

Nu dati pe pere (amenzi ANAF) ce luati pe mere (contracte cu baza ilegala de impozitare)! Economisiti timp, energie si bani si aflati din lucrarea Impozitarea contractelor part-time de la 1 august 2022 ce trebuie sa stiti ca angajator pentru a lua cele mai avantajoase decizii: 

  • legislatie privind impozitarea contractelor part-time 
  • baza de calcul 
  • reguli de calcul impozite 
  • exceptii 
 

...Vezi AICI lista completa <<

de Ioana Pavel

Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
detasare transnationalaLegea nr. 172/2020salariat detasat

Data aparitiei: 14 August 2020
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!


Urmareste-ne pe Google News
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele


Rating:


Legea 172/2020 modifica regulile privind detasarea salariatilor in cadrul prestarii de servicii transnationale Nota: 2.5 din 5 - 2 voturi.
 

 

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Model fisa de post controlor financiarIntrebare: Va rugam sa ne ajutati cu o fisa de post pentru controller financiar. Va multumim
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Munca suplimentara in fractiuni de oraIntrebare: Daca angajatul presteaza munca suplimentara in fractiuni de ora (de exemplu: 10 minute, 20 minute, 35 minute, 45 minute sau orice alta factiune), nu o ora intreaga, poate compania sa calculeze si sa plateasca aceste fractiuni asa cum sunt lucrate in minute? Sau este obligata sa rotunjeasca astfel incat daca angajatul a lucrat si un minut, acest minut devine o ora suplimentara de plata?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"
DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
  
Atentie la documentele solicitate la controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"DIURNA. Noile modificari legislative transpuse in 13 STUDII de CAZ"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]