Ne referim astazi la cazul particular al salariatului care urmeaza sa fie concediat pentru un motiv neimputabil. Intrebarea care se pune este daca salariatul si-ar putea efectua concediul de odihna in timpul preavizului. Unele instante au apreciat ca nu este posibila acordarea concediului de odihna pe parcursul termenului de preaviz si ca, mai mult, in cazul in care salariatul s-a aflat in concediu de odihna pe parcursul preavizului - concedierea ar fi nula.
Pentru a cunoaste mai bine conditiile de acordare a concediului de odihna, consulta si Codul Muncii 2019.
Motivatia ar constitui-o scopul preavizului: s-a aratat ca acesta constituie o perioada de timp in care salariatul ar urma sa isi caute un alt loc de munca, in timp ce concediul de odihna este o perioada de repaus, in care salariatul ar urma sa se odihneasca. Totusi, trebuie sa observam ca un concediu de odihna nu suspenda contractul de munca, deci art. 75 alin. (3), care prevede suspendarea preavizului nu este aplicabil. In plus, se observa ca si daca salariatul executa preavizul la locul de munca, prin desfasurarea activitatii timp de 8 ore pe zi, el isi poate cauta un alt loc de munca tot in timpul de repaus, anume cel de repaus zilnic.
Concediul de odihna pentru un salariat concediat
Portal Codul Muncii
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
Manual de prim ajutor si interventie in situatii de urgenta
Salariatul nu poate nici renunta la concediul de odihna, nici nu poate consimti la compensarea sa in bani, nici la efectuarea sa dupa mai mult de 18 luni, si nici macar la efectuarea sa pe parcursul anului urmator, daca nu exista „motive justificate” (in exprimarea usor pleonastica din art. 146 alin. (2) din Codul muncii) pentru acesta.
Deci concediul nu este stabilit dupa inceperea preavizului, dar daca se intampla ca preavizul sa se suprapuna peste perioada programata, concediul se va efectua. Reamintim ca programarea concediului se realizeaza inca de la finele anului precedent (potrivit art. 148 alin. (1) din Codul muncii). Daca o asemenea programare nu exista, numai prin acordul partilor concediul de odihna mai poate fi exercitat pe parcursul preavizului. Daca salariatul nu este de acord, concediul va fi compensat in bani.
In sfarsit, cu privire la indemnizatia corespunzatoare concediului de odihna, mentionam ca ea se calculeaza in functie de media zilnica a drepturilor salariale din ultimele 3 luni anterioare celei in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Concediul de odihna si calculul indemnizatiei
Potrivit art. 145 alin. (4) din Codul muncii, la calculul duratei concediului de odihna se vor lua in considerare si perioadele in care contractul a fost suspendat pentru:
– concediu de incapacitate temporara de munca,
– concediu de maternitate,
– concediu de risc maternal si
– concediul pentru ingrijirea copilului bolnav.
Atentie insa: nu se ia in considerare perioada de concediu de crestere a copilului.
In cazul salariatilor cu fractiune de norma, concediul de odihna se acorda integral, dar indemnizatia va fi corespunzatoare veniturilor efectiv realizate.
Despre concediul de odihna in 2019 poti afla mai multe si din Codul Muncii, actualizat si republicat la zi.
Concediul de odihna nu suspenda contractul de munca; munca salariatului pe parcursul concediului de odihna este interzisa, dar ea nu constituie munca nedeclarata si nu se incadreaza la art. 151 lit. c) din Codul muncii. Concediul de odihna nu se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor.
Refuzarea acordarii concediului de odihna
Daca angajatorul refuza acordarea concediului de odihna, dincolo de termenele legale, salariatul s-ar poate adresa inspectorului de munca, dupa cum ar putea pretinde chiar despagubiri in instanta, pentru prejudiciile produse prin refuzul de acordare a concediului de odihna. Intr-adevar, daca angajatorul are obligatia, potrivit art. 151 alin. (2) din Codul muncii...citeste mai multe despre CO aici >>>