Studiu de caz: Pensia anticipata partiala si incetarea contractului individual de munca

10 August 2011
10 August 2011
Codul munciipensie anticipata partialincetarea CIMLegea 263/2010
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Pensia anticipata partiala si deciziile emise de Casa de Pensii reprezinta puncte de interes general. Astfel, va fi luat ca exemplu cazul unui angajat care a solicitat pensionarea anticipata partiala de la Casa de Pensii. Angajatorul a primit adresa din partea Casei de Pensii prin care se solicita decizia de incetare a activitatii pentru a putea sa introduca in plata pensia. Salariatul nu doreste sa mai beneficieze de pensie anticipata partiala, ci sa ramana in continuare salariat. In schimb, angajatorul nu mai doreste sa-l aiba ca angajat. Prin urmare, va fi obligat angajatorul sa il primeasca pe salariat daca acesta a contestat decizia de pensionare anticipata partiala la Casa de Pensii?

Conform art. 56 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data:

- indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare;
- comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare.

Incetarea de drept a contractului individual nu este determinata de o manifestare de vointa a partilor in sensul finalizarii raportului de munca ci are loc ca urmare a intervenirii unei situatii de fapt prevazute de lege care nu mai permite continuarea raportului de munca independent de vointa angajatului sau a angajatorului.

Prin urmare, la data la care angajatorului i s-a comunicat decizia de pensie anticipata partial contractul individual de munca incheiat cu salariatul in cauza a incetat de drept independent de vointa salariatului sau a angajatorului.

Constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face, potrivit art. 56 alin. (2) in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare. Ulterior, fostul salariat si angajatorul pot incheia de comun acord un alt contract individual de munca, situatie in care, pensia anticipata partial se suspenda in baza art. 114 alin. (1) lit. a) din Legea 263/2010.

Astfel, salariatul nu mai poate sa continue activitatea in baza contractului individual de munca incetat de drept la data comunicarii decizei de pensionare anticipata partial dar poate incheia un nou contract individual de munca, evident, numai cu acordul angajatorului.

Faptul ca salariatul a contestat decizia de pensionare nu constituie o cauza de anulare a efectelor deciziei prin care angajatorul a constatat incetarea de drept a contractului individual de munca sau care sa il oblige pe angajator sa incheie un nou contract individual de munca cu salariatul.
NOUTATI din Legislatie muncii

Diurna LEGALA. Ce s-a modificat in 2024?


Atentie, au intrat in vigoare 3 acte normative noi! Modificarile sunt majore!

Descoperiti care sunt cele mai frecvente greseli care apar la acordarea diurnei!

Eplicatii detaliate din lucrarea: Totul despre Diurna. Legislatia actualizata la zi. Cazuri practice explicate.

Vedeti AICI Cazuri practice explicate >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]