Desi aceasta facilitate - telemunca - a fost recent reglementata de legislatia muncii, romanii si angajatorii sunt inca sceptici. Intr-o lume din ce in ce mai ocupata, in care majoritatea timpului il petrecem la munca, ar fi bine sa se profite de aceasta oportunitate.
Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca a aparut in Monitorul Oficial la inceputul lunii aprilie a.c, asa ca salariatii romani vor putea munci si de la domiciliu sau alta locatie decat sediul firmei la care sunt angajati.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca adoptarea proiectul de lege privind reglementarea activitatii de telemunca, de Camera Deputatilor, permite oricarei persoane care lucreaza pe calculator sa faca acest lucru de acasa, precizand ca ITM poate face verificari la domiciliu....mai multe despre telemunca si munca la domiciliu >>>
De ce nu sunt inca romanii receptivi? Ramane de vazut, probabil ca in timp angajatorii isi vor da seama ca poate fi atat in avantajul lor cat si al salariatilor, ca acestia sa lucreze de acasa. Desigur, probabil ca va mai dura pana atunci.
250 Modele Fise de Post
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Conform Oficiului European de Statistica (Eurostat), in Romania exista cel mai scazut procent de angajati, cu varsta cuprinsa intre 15 si 74 de ani care lucreaza de acasa. Astfel, in 2017 aproximativ 2,8% dintre angajatii care activau pe piata muncii intr-una dintre tarile Uniunii Europene (UE) lucrau de acasa, potrivit Agerpres.
Studiul care a analizat piata muncii din UE a mai observat si ca cel mai ridicat procent al angajatilor care lucreaza de acasa se regaseste in Luxemburg (10%). La polul opus se afla tari precum Letonia - cu 0,5%, Croatia - 0,8% si Cipru - 0,6%. Romania este pe ultimul loc cu 0,3%, precizeaza Eurostat.
Contract de munca temporar si munca de noapte - situatie la nivel de UE
Doar 1% dintre angajatii romani lucrau in baza unui contract de munca temporar, in 2017, iar mai bine de 8% lucrau in timpul noptii, fata de 3% in Italia sau 15% in Croatia si Polonia.
Studiul Eurostat a mai dezvaluit si alte informatii interesante despre piata muncii din Europa. De exemplu, exista tari care au un procentaj mai ridicat al angajatilor care lucreaza cel putin 49 de ore saptamanal. Este vorba despre Anglia, cu un procent de 12% sau Cipru, unde 11% dintre angajati lucreaza in acest mod. In Romania, doar 1,8% dintre angajati au muncit 49 de ore saptamanal, in cursul anului trecut.
Este demn de mentionat ca in UE, in 2017, erau 227,02 milioane de angajati cu varste cuprinse intre 15 si 74 de ani. Acest studiu a fost publicat cu ocazia sarbatoririi Zilei Internationale a Muncii, in data de 1 mai.