Telemunca - o raritate in Romania, in acest moment. Doar 0,3 % dintre romani lucreaza de acasa

telemuncamunca de acasa romaniamunca la domiciliutelemunca romania
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Telemunca si implicit munca de acasa sunt inca o raritate in Romania, iar statisticile europene nu fac decat sa confirme acest lucru. Asa se face ca, potrivit celor mai noi analize asupra acestui domeniu s-a constatat ca doar 0,3% dintre romani lucreaza de acasa.

Desi aceasta facilitate - telemunca - a fost recent reglementata de legislatia muncii, romanii si angajatorii sunt inca sceptici. Intr-o lume din ce in ce mai ocupata, in care majoritatea timpului il petrecem la munca, ar fi bine sa se profite de aceasta oportunitate.

Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca a aparut in Monitorul Oficial la inceputul lunii aprilie a.c, asa ca salariatii romani vor putea munci si de la domiciliu sau alta locatie decat sediul firmei la care sunt angajati.

Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat ca adoptarea proiectul de lege privind reglementarea activitatii de telemunca, de Camera Deputatilor, permite oricarei persoane care lucreaza pe calculator sa faca acest lucru de acasa, precizand ca ITM poate face verificari la domiciliu....mai multe despre telemunca si munca la domiciliu >>>

De ce nu sunt inca romanii receptivi? Ramane de vazut, probabil ca in timp angajatorii isi vor da seama ca poate fi atat in avantajul lor cat si al salariatilor, ca acestia sa lucreze de acasa. Desigur, probabil ca va mai dura pana atunci.


Conform Oficiului European de Statistica (Eurostat), in Romania exista cel mai scazut procent de angajati, cu varsta cuprinsa intre 15 si 74 de ani care lucreaza de acasa. Astfel, in 2017 aproximativ 2,8% dintre angajatii care activau pe piata muncii intr-una dintre tarile Uniunii Europene (UE) lucrau de acasa, potrivit Agerpres.

Studiul care a analizat piata muncii din UE a mai observat si ca cel mai ridicat procent al angajatilor care lucreaza de acasa se regaseste in Luxemburg (10%). La polul opus se afla tari precum Letonia - cu 0,5%, Croatia - 0,8% si Cipru - 0,6%. Romania este pe ultimul loc cu 0,3%, precizeaza Eurostat.



Contract de munca temporar si munca de noapte - situatie la nivel de UE


Doar 1% dintre angajatii romani lucrau in baza unui contract de munca temporar, in 2017, iar mai bine de 8% lucrau in timpul noptii, fata de 3% in Italia sau 15% in Croatia si Polonia.


Studiul Eurostat a mai dezvaluit si alte informatii interesante despre piata muncii din Europa. De exemplu, exista tari care au un procentaj mai ridicat al angajatilor care lucreaza cel putin 49 de ore saptamanal. Este vorba despre Anglia, cu un procent de 12% sau Cipru, unde 11% dintre angajati lucreaza in acest mod. In Romania, doar 1,8% dintre angajati au muncit 49 de ore saptamanal, in cursul anului trecut.

Este demn de mentionat ca in UE, in 2017, erau 227,02 milioane de angajati cu varste cuprinse intre 15 si 74 de ani. Acest studiu a fost publicat cu ocazia sarbatoririi Zilei Internationale a Muncii, in data de 1 mai.



NOUTATI din Legislatie muncii

Ce noutati au aparut in domeniul legislatiei muncii?


Parcurgeti Caietul Seminarului National de Legislatia Muncii!
Contine noutatile legislative din 2024, implicatii, controverse, solutii!


Iata mai jos cateva exemple:

1) Salariul minim
2) Concediul de crestere copil
3) Hartuirea la locul de munca
4) Telemunca pentru parinti
5) Suspendarea si incetarea CIM
6) Contractul cu fractiune de norma
7) Pauza de masa



...Vezi AICI detaliile complete <<

de Mara Dobrin


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
telemuncamunca de acasa romaniamunca la domiciliutelemunca romania

Data aparitiei: 02 Mai 2018
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Telemunca - o raritate in Romania, in acest moment. Doar 0,3 % dintre romani lucreaza de acasa Nota: 3.63 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Conditii pentru a beneficia de scutire de impozit in domeniul ITIntrebare: Suntem o societate care se ocupa cu prestari servicii pentru evenimente, mai exact ne ocupam de partea artistica - montare de scene, lumini inteligente, sunet profi, ecrane inteligente pe care sunt proiectate imagini Computerizate, create de angajatii nostri in baza unor programe achizitionate de societate. Un exemplu concret: la un concert pe un stadion sunt montate scenele noastre, ecranele unde apar jocurile de imagini cu ce se petrece pe scena sau diferite motive de linii, culori, imagini...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Compensare munca suplimentara cu timp liber corespunzator vs concediu de odihnaIntrebare: Daca activitatea societatii este de asa natura incat in fiecare luna se acorda ore suplimentare, conform art. 122 din Codul muncii, ce se intampla daca in luna se platesc ore suplimentare si se ia si concediu de odihna?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]