Formular 104 - valabilitate pentru incapacitate temporara de munca

Isabela Alexe
Isabela Alexe
26 Ianuarie 2024
26 Ianuarie 2024
Isabela Alexe
Isabela Alexe
Formular 104 incapacitate temporara de muncaghid concedii
Formular 104 - valabilitate pentru incapacitate temporara de munca
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
 
"In ce situatii de boala este valabil formularul E104, pentru a demonstra stagiul de asigurat necesar pentru plata concediului medical? Angajatul nostru care se afla in aceasta situatie, are concediu medical pe cod 09 si a lucrat in Spania."
 
Raspunsul specialistului: 
 
Pentru a beneficia de totalizarea perioadelor de asigurare, persoana interesata trebuie sa solicite formularul E 104 de la casa de asigurari de sanatate la care este asigurata sau la care a fost asigurata.Cei care lucreaza in Uniunea Europeana, isi pot cumula perioadele de asigurare, prin formularul E 104. Cei care au lucrat in doua sau mai multe tari din UE, pe baza formularului E 104, pot sa-si totalizeze perioadele de asigurare.
 
GHIDUL practic 17 tipuri de concedii. Regim juridic si fiscal, in care gasiti solutii complete si argumentate impecabil pentru orice problema care poate aparea la gestionarea unui concediu, detalii AICI >>>
 
Atunci cand un lucrator salariat sau independent incepe o activitate intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European si nu indeplineste conditiile de deschidere de drepturi la prestatii de boala si maternitate in acel stat, pentru a putea beneficia de aceste prestatii prezinta institutiei din noul stat de munca sau de domiciliu formularul E104 care specifica perioadele de asigurare realizate sub incidenta legislatiei la care a fost supus ultima data.
 
Pentru a beneficia de totalizarea perioadelor de asigurare, persoana interesata trebuie sa solicite formularul E 104, inainte de plecare, de la institutia la care este asigurata pentru boala si maternitate.
 
Daca persoana interesata nu si-a procurat formularul inainte de plecare, noua institutie competenta se adreseaza direct fostei institutii la care a fost asigurat lucratorul, prin transmiterea a doua exemplare ale formularului.
Acest formular va fi folosit pentru integrarea in sistemul de asigurari sociale a romanilor care pleaca intr-o alta tara.
 
Acest formular presupune cumularea perioadelor de munca, a contibutiilor la asigurarile sociale si a celor de rezidenta.
 
Formularul E104 se elibereaza de catre Casa de Asigurari de Sanatate din Romania (CNAS) si cuprinde perioadele in care un cetatean a fost asigurat medical in tara. Acest formular este cerut si  de multe case de asigurari din statele member U.E.  inainte de incheierea unei asigurari de sanatate.
 
Acest formular este un document in care sunt stipulate toate perioadele de asigurare, de munca sau de resedinta pe teritoriul a doua sau mai multe state membre, realizate sub incidenta legislatiei la care a fost supus ultima data.
 
Totalizarea se face indiferent de timpul dintre cele doua perioade de asigurare, cu exceptia lucratorilor sezonieri, pentru care perioada scursa intre doua perioade de asigurare nu poate fi mai mare de 4 luni.
 
Cand o persoana asigurata se relocheaza sau incepe o activitate intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European, are nevoie de acest formular.
 

Formular E104 concediu incapacitate temporara de munca

 
Pentru eliberarea formularului E104 este nevoie sa se depuna urmatoarele documente de catre persoana fizica:
 
- Cerere tip ;
- Copie a cartii/buletinului de identitate sau a certificatului de nastere, dupa caz;
- Copie a cartii de munca sau, in cazul lucratorilor independenti, declaratiei de asigurare pentru concedii si indemnizatii;
- Orice alte documente care atesta perioade de asigurare pentru boala sau maternitate.
 
Conform art. 14 din Normele metodologice din  26 august 2008 :
 
(1) Formularul E 104 totalizeaza perioadele de asigurare realizate pe teritoriul a doua sau mai multe state member, iar tunci cand un lucrator salariat sau independent incepe o activitate intr-un stat membru al Uniunii Europene sau al Spatiului Economic European si nu indeplineste conditiile de deschidere de drepturi la prestatii de boala si maternitate in acel stat, pentru a putea beneficia de aceste prestatii prezinta institutiei din noul stat de munca sau de domiciliu formularul E104 care specifica perioadele de asigurare realizate sub incidenta legislatiei la care a fost supus ultima data.
 
Astfel,pentru a beneficia de totalizarea perioadelor de asigurare, persoana interesata trebuie sa solicite formularul E 104, inainte de plecare, de la institutia la care este asigurata pentru boala si maternitate.
 
De ce, ca manager de resurse umane trebuie sa acordati o atentie deosebita concediilor?
 
Raspunsul este simplu: sunt nu mai putin de 17 tipuri de concedii prevazute in legislatie, fiecare cu propriile caracteristici, proceduri, capcane. Si, cand avem de-a face cu un domeniu atat de vast, este clar ca apar neclaritati si, implicit, greseli pe care inspectorii ITM de-abia le asteapta, detalii AICI >>>
 
Casele de asigurari, institutii competente la un anumit moment pentru un asigurat, elibereaza formularul E 104 la solicitarea persoanei interesate sau a institutiei competente din noul stat de munca ori de domiciliu, care trebuie sa afle care este perioada de asigurare realizata conform legislatiei pe care o aplica institutia de care apartinea inainte asiguratul in ceea ce priveste prestatiile de boala sau maternitate.
 
Daca formularul E 104 este intocmit la solicitarea institutiei competente din noul stat de munca sau de domiciliu, casele de asigurari confirma perioadele respective de asigurare prin completarea partii B a formularului si transmit un exemplar institutiei solicitante
Daca formularul E 104 este intocmit la solicitarea persoanei interesate, casa de asigurari completeaza partea A pct. 2 si partea B si inmaneaza sau transmite formularul persoanei interesate.
 
De retinut faptul ca in categoria de persoane  care beneficiaza de asigurare, intra si persoanele fizice care se afla in concedii medicale pentru incapacitate temporara de munca, acordate in urma unor accidente de munca sau a unor boli profesionale, precum si cele care se afla in concedii medicale acordate potrivit Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006, cu modificarile si completarile ulterioare
 
Astfel, avand in vedere ca salariatul dvs., a lucrat intr-un stat membru UE(Spania)  si detine Formularul F 104 din  care rezulta stagiul de asigurat necesar pentru plata concediului medical, concluzionam  conform celor expuse, ca pentru concediul medical cod 09  beneficiaza de  plata acestuia, deoarece conform acestui  formular, salariatul dvs. este asigurat pentru boala ( intelegandu-se aici pentru toate tipurile de boala si codurile aferente acestora) si maternitate.
 
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
 


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]