Vom analiza mai jos cazul in care o societate doreste sa acorde un sprijin financiar unuia dintre salariati. Vom vedea daca acest ajutor intra in sfera ajutoarelor neimpozabile.
Solutia consultantului:
In ceea ce priveste impozitul pe venit, art. 55 alin. (1) din Codul fiscal stabileste ca sunt considerate venituri din salarii toate veniturile in bani si/sau in natura obtinute de o persoana fizica ce desfasoara o activitate in baza unui contract individual de munca sau a unui statut special prevazut de lege, indiferent de perioada la care se refera, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acorda, inclusiv indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca.
La alin. 4) acelasi articol prevede ca, printre altele, nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Aceeasi prevedere o regasim si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 296 indice 15 din Codul fiscal astfel:
Portal Codul Muncii
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
250 Modele Fise de Post
Orele suplimentare si munca in zi de repaus
- Nu se cuprind in baza lunara a contributiilor sociale obligatorii, prevazuta la art. 296 indice 4, urmatoarele:[...]
b) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru nastere, veniturile reprezentand cadouri pentru copiii minori ai salariatilor, cadourile oferite salariatelor, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, costul prestatiilor pentru tratament si odihna, inclusiv transportul pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca.
Astfel, ajutorul acordat salariatului bolnav nu va fi inclus in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale daca sunt indeplinite cumultiv doua conditii, respectiv:
- boala sa fie grava sau incurabila;
- ajutorul pentru boli grave sau incurabile sa fie stabilit in contractul individual sau colectiv de munca.
Nu este stabilita o lista a bolilor grave sau incurabile in sensul art. 55 alin. (4) din Codul fiscal dupa cum nu este stabilita nicio alta prevedere legala care sa dezvolte dispozitiile legale cuprinse in cele doua articole.
In consecinta, in conditiile in care, nu este stabilita o lista a bolilor grave si incurabile in sensul art. 55 alin. (4), incadrarea in categoria veniturilor prevazute de acest text se face pe baza documentelor medicale din care rezulta caracterul grav sau incurabil al bolii.
Daca nu este acordat pentru o boala grava sau incurabila sau nu este stabilit in contractul individual de munca sau in contractul colectiv de munca, ajutorul va intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale.
In ceea ce priveste ajutorul pentru casa distrusa in incendiu, apreciem ca acesta va intra in baza de calcul al impozitului si al contributiilor sociale intrucat incediul nu se incadreaza in categoria calamitatilor naturale.
Astfel, calamitatea reprezinta un dezastru care loveste o colectivitate cum ar fi un cutremur sau inundatie.