Concediu medical pentru boala obisnuita. Zile indemnizatie. Ce tratament fiscal si contabil aplicam?

Contributiiangajatorconcediu medicalzile indemnizatieOUG 158/2005boala obisnuita
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In ce priveste acordatea concediului medical, vom analiza cazul unui angajat care aduce un concediu medical cu boala obisnuita pentru luna octombrie 2013. Prima zi de concediu medical este data de 6 si ultima zi este 15.

Vom vedea daca zilele pe care le suporta angajatorul vor fi primele 5 zile lucratoare (ziua de vineri 6, luni 9, marti 10, miercuri 11, joi 12) sau zilele de vineri 6, luni 9, marti 10.

Graficul concediului medical:
vineri - 6 octombrie
sambata - 7 octombrie
duminica - 8 octombrie
luni - 9 octombrie
marti - 10 octombrie
miercuri - 11 octombrie
joi - 12 octombrie
vineri - 13 octombrie
sambata - 14 octombrie
duminica - 15 octombrie

De asemenea, vom vedea care va fi tratamentul contabil si fiscal.

Conform art. 12 din OUG 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se suporta de catre angajator, din prima zi pana in a 5-a zi de incapacitate temporara de munca. Textul de lege nu vorbeste de zile lucratoare, deci este vorba de 5 zile calendaristice, adica 6, 7, 8, 9 si 10 (zilele utilizate in exemplu se refera la luna septembrie 2013, unde data de 6 a fost intr-o zi de vineri, si nu la luna octombrie 2013, unde data de 6 a fost intr-o zi de duminica).

Urmatoarele zile se suporta din bugetul FNUASS (din contributia pentru concedii si indemizatii). Conform art. 10 alin. 5 din ordonanta, din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate in zile calendaristice, se platesc doar  zilele lucratoare. Potrivit art. 10 si art. 17 din ordonanta cuantumul brut al indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca se determina prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pana la limita a 12 salarii minime brute pe tara lunar.

Astfel, daca se considera concediul medical in luna septembrie 2013, societatea va suporta 3 zile lucratoare din concediul medical (vineri 6, luni 9 si marti 10 septembrie), iar restul de 3 zile lucratoare din FNUASS (miercuri 11, joi 12 si vineri 13 septembrie 2013). Zilele nelucratoare (sambata 7, duminica 8, sambata 14 si duminica 15 septembrie 2013) din cadrul concediului medical nu se platesc.

Din punct de vedere fiscal, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca este supusa urmatoarelor impozite si contributii:

- impozitului pe venit;
- contributiei de asigurari sociale CAS angajat si angajator (calculata asupra sumei reprezentand 35% din castigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical);
- contributiei de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale (calculata asupra salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din concediul medical);
- contributiei de asigurari pentru somaj angajat si angajator (numai pentru partea suportata de societate);
- contributiei la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale (numai pentru partea suportata de societate);
- contributiei angajatorului la asigurarile sociale de sanatate (numai pentru partea suportata de societate);
- contributiei pentru concedii si indemnizatii (numai pentru partea suportata de societate).

Din punct de vedere contabil, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca se inregistreaza prin formulele contabile 6458 "Alte cheltuieli privind asigurarile si protectia sociala" = 423 "Personal - ajutoare materiale datorate" (pentru partea suportata de angajator) si 4313 "Contributia angajatorului pentru asigurarile sociale de sanatate"/anal. CCi  = 423 "Personal - ajutoare materiale datorate" (pentru partea suportata din FNUASS-CCI). Impozitul si contributiile sociale anterior precizate se contabilizeaza in mod obisnuit, ca la salarii, singura deosebire fiind ca retinerile din indemnizatia bruta se contabilizeaza prin debitul contului 423 "Personal - ajutoare materiale datorate".
 
Raspuns oferit de specialistii www.portalcodulmuncii.ro

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Contributiiangajatorconcediu medicalzile indemnizatieOUG 158/2005boala obisnuita

Data aparitiei: 18 Decembrie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Concediu medical pentru boala obisnuita. Zile indemnizatie. Ce tratament fiscal si contabil aplicam? Nota: 3.14 din 5 - 7 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru FizioterapeutIntrebare: As avea si eu nevoie de o fisa de post pentru functia de fizioterapeut, cod COR 226402.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Posibilitatea de detasare transnationala a cetatenilor ucraineniIntrebare: O societate din Romania are angajat un cetatean ucrainean. Acest cetatean ucrainean a obtinut in Romania permisul de sedere pentru beneficiarii protectiei temporare. Societatea doreste acum sa il detaseze in Spania. Avand in vedere cele mentionate mai sus, va rugam sa ne comunicati daca societatea din Romania il poate detasa la o societate din Spania?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]