Suspendarea temporara a CIM. Cum influenteaza stagiul de COTIZARE si baza de calcul pentru pensie?

Ioana Pavel
Ioana Pavel
10 August 2022
10 August 2022
Ioana Pavel
Ioana Pavel
stagiu de cotizarebaza de calcul pensiesuspendare temporara CIM
Suspendarea temporara a CIM. Cum influenteaza stagiul de COTIZARE si baza de calcul pentru pensie?
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Va reamintim ca, potrivit art. 2 lit.p) din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, stagiu de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
 
La art. XI alin.(4) si (5) din OUG 30/2020 se mentioneaza ca indemnizatia prevazuta la alin. (1) al art.XI (respectiv 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.) este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
 
"Suntem o unitate din domeniu HORECA. Pe perioada pandemiei datorita raspandirii coronavirusului SARS CoV 2, am utilizat diferite forme de desfasurare a activitatii: somaj tehnic cu suspendarea temporara a CIM-urilor in baza OG 30 din 2020, plata facandu-se de catre stat in procent de 75% din salariul de baza brut, precum si reducerea TL in baza OUG 132 din 2020, unde partea de timp efectiv lucrata este platita de catre angajator, iar partea redusa a TL, de catre stat in proportie de 75%. Cum influenteaza aceste modalitati de lucru stagiu de cotizare si baza de calcul pentru pensie? Este o intrebare frecventa pusa de angajati."
 
 
Raspunsul specialistilor: 
 
 
In cazul indemnizatiei in discutie, calculul, retinerea si plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale de stat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre angajator din indemnizatiile incasate din bugetul asigurarilor pentru somaj.
 
In conditiile in care asupra cuantumului indemnizatiei acordata potrivit art. XI alin.(1) din OUG 30/2020 s-au retinut si achitat contirbutii la pensie, apreciem ca respectiva perioada reprezinta stagiu de cotizare si va fi valoirificat corespunzator la determinarea drepturilor de pensie. In ceea ce priveste cuantumul drepturilor de pensie, avand in vedere ca indemnizatia apare ca fiind in cuantum de 75%  din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, apreciem ca suma aferenta contributiei la sistemul public de pensii va fi diminuata corespunzator.


Instructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal in 2022 cu ajutorul Caietului practic de completare in ReviSal!
Caiet practic de completare in ReviSal elimina neclaritatile de orice fel, detalii AICI >>>
 
Asadar, ca regula, baza de calcul a drepturilor de pensie apare ca fiind redusa, in conditiile stabilirii unei indemnizatii de 75% din salariul de baza detinut anterior suspendarii.
 
In mod similar este reglementata aceasta problematica si in cuprinsul OUG 132/2020, perioada in care salariatii primesc indemnizatia de 75%  din salariul de baza brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru.
 
In concluzie, avand in vedere ca aceste indemnizatii reprezinta venit de natura salariala si este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale, in conditiile legii, apreciem ca perioada in care salariatii incaseaza acest tip de beneficiu va fi considerata stagiu de cotizare, intrucat asupra indemnizatiilor primite se achita contributia la sistemul public de pensii. 
 
In ceea ce priveste cuantumul drepturilor de pensie, apreciem ca acestea pot fi diminuate corespunzator procentului cu care a fost redus in respectiva perioada nivelul salariului de baza corespunzator locului de munca ocupat.
 
 
Un raspuns oferit la data de 25.03.2022, de catre expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Cum sa te distingi pe piata muncii?


Incepe acum transformarea companiei tale!
Acceseaza ghidul Brandul de angajator in era digitala

Afli din ghid:
• Strategii de construire a brandului de angajator
• Tehnici de comunicare interna si externa
• Rolul inteligentei artificiale in HR
• Studii de caz si exemple practice

...Vezi AICI detalii complete <<


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 
Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]