Va reamintim ca, potrivit art. 2 lit.p) din Legea 263/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, stagiu de cotizare reprezinta perioada de timp pentru care s-au datorat contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii, precum si cea pentru care asiguratii cu contract de asigurare sociala au datorat si platit contributii de asigurari sociale la sistemul public de pensii.
La art. XI alin.(4) si (5) din OUG 30/2020 se mentioneaza ca indemnizatia prevazuta la alin. (1) al art.XI (respectiv 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.) este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
"Suntem o unitate din domeniu HORECA. Pe perioada pandemiei datorita raspandirii coronavirusului SARS CoV 2, am utilizat diferite forme de desfasurare a activitatii: somaj tehnic cu suspendarea temporara a CIM-urilor in baza OG 30 din 2020, plata facandu-se de catre stat in procent de 75% din salariul de baza brut, precum si reducerea TL in baza OUG 132 din 2020, unde partea de timp efectiv lucrata este platita de catre angajator, iar partea redusa a TL, de catre stat in proportie de 75%. Cum influenteaza aceste modalitati de lucru stagiu de cotizare si baza de calcul pentru pensie? Este o intrebare frecventa pusa de angajati."
Raspunsul specialistilor:
In cazul indemnizatiei in discutie, calculul, retinerea si plata impozitului pe venit, a contributiei de asigurari sociale de stat si a contributiei de asigurari sociale de sanatate se realizeaza de catre angajator din indemnizatiile incasate din bugetul asigurarilor pentru somaj.
In conditiile in care asupra cuantumului indemnizatiei acordata potrivit art. XI alin.(1) din OUG 30/2020 s-au retinut si achitat contirbutii la pensie, apreciem ca respectiva perioada reprezinta stagiu de cotizare si va fi valoirificat corespunzator la determinarea drepturilor de pensie. In ceea ce priveste cuantumul drepturilor de pensie, avand in vedere ca indemnizatia apare ca fiind in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, apreciem ca suma aferenta contributiei la sistemul public de pensii va fi diminuata corespunzator.
Instructiuni clare, pas cu pas, privind absolut orice inregistare in ReviSal in 2022 cu ajutorul Caietului practic de completare in ReviSal!
Caiet practic de completare in ReviSal elimina neclaritatile de orice fel,
detalii AICI >>> Asadar, ca regula, baza de calcul a drepturilor de pensie apare ca fiind redusa, in conditiile stabilirii unei indemnizatii de 75% din salariul de baza detinut anterior suspendarii.
In mod similar este reglementata aceasta problematica si in cuprinsul OUG 132/2020, perioada in care salariatii primesc indemnizatia de 75% din salariul de baza brut lunar aferent orelor de reducere a programului de lucru.
In concluzie, avand in vedere ca aceste indemnizatii reprezinta venit de natura salariala si este supusa impozitarii si platii contributiilor sociale, in conditiile legii, apreciem ca perioada in care salariatii incaseaza acest tip de beneficiu va fi considerata stagiu de cotizare, intrucat asupra indemnizatiilor primite se achita contributia la sistemul public de pensii.
In ceea ce priveste cuantumul drepturilor de pensie, apreciem ca acestea pot fi diminuate corespunzator procentului cu care a fost redus in respectiva perioada nivelul salariului de baza corespunzator locului de munca ocupat.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Incetare CIM in perioada de proba. Prima zi de activitateIntrebare: Am angajat o persoana cu contract de munca cu 8 ore, pe perioada nedeterminata, dar a venit doar o zi, nu a muncit doar i s-a prezentat ce are de facut apoi dupa masa a sunat ca nu mai vine ca a acceptat o alta oferta. In acest caz cum trebuie sa desfacem contractul angajatului? Pe perioada de proba? Suntem obligati sa-i platim persoanei ziua in care a fost la servici dar nu a lucrat?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Suprapunere certificate medicale. Declaratia 112Intrebare: Avem angajati care aduc concediu medical eliberat de diferiti medici, care se suprapun. Modul de calcul al acestor concedii medicale se platesc conform legislatiei in vigoare, adica primul concediu medical se plateste pana la data inceperii urmatorului. Intrebarea este: in declaratia 112, aceste concedii medicale trebuie sa apara ca si durata conform platii sau conform duratei care apare pe formularul de concediu medical eliberat de catre medic? Care este legislatia unde se precizeaza acest...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<