Prejudiciu adus firmei. Tot ce trebuie sa stii intr-o astfel de situatie, din postura de angajat si din cea de angajator!

Maria Nicutar
Maria Nicutar
09 Iunie 2015
09 Iunie 2015
Maria Nicutar
Maria Nicutar
prejudiciu adus firmeiprejudicii angajatiprejudiciu angajatorprejudiciu angajatpaguba angajat
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Iata un subiect pe care am promis de cateva zile ca vom discuta in detaliu. Am cercetat subiectul, am stat de vorba cu cei mai buni consilieri juridici cu care lucram si am venit cu raspunsurile pe care stim ca le astepati.


Plecam de la o idee cat se poate de simpla: Angajatul produce o paguba, care se dovedeste a fi un prejudiciu adus firmei. Ce se intampla mai departe? Cum se recupereaza paguba? Care sunt pasii pe care ii urmam in acest sens?



Daca angajatul este de acord sa acopere paguba produsa, ii putem retine din salariu de luna viitoare?
NU. Nu se pot efectua retineri din salariul angajatului chiar daca avem acordul lui. 

Intelegem ca angajatul a produs o fapta ce a dus la prejudiciu pentru firma. Angajatorul si angajatul au estimat impreuna paguba si angajatul este de acord sa i se retina din salariu pentru rezolvarea acestei situatii in mod amiabila.




Care ar fi problema in situatia expusa mai sus? Daca avem acordul salariatului, de ce nu am putea sa ii retinem din salariu?

De la bun inceput va amintim ca retinerile din salariu nu se opereaza in baza unui angajament de plata, oricat de simplu ar parea si ar fi si in realitate. Daca salariatul produce un prejudiciu, angajatorul nu poate retine sume din salariu daca nu are o hotarare judecatoreasca definitiva.


Aspecte esentiale despre pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor


Art. 254. – (1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.



Haideti sa aruncam un ochi peste art. 169 din Codul Muncii pentru a intelege mai bine cum functioneaza retinerile din salariu:

Art. 169. – (1) Nicio retinere din salariu nu poate fi operata, in afara cazurilor si conditiilor prevazute de lege.
(2) Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
(3) In cazul pluralitatii de creditori ai salariatului va fi respectata urmatoarea ordine:
a) obligatiile de intretinere, conform Codului familiei;
b) contributiile si impozitele datorate catre stat;
c) daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite;
d) acoperirea altor datorii.
(4) Retinerile din salariu cumulate nu pot depasi in fiecare luna jumatate din salariul net.



"Recunoasterea extrajudiciara facuta de salariat la solicitarea angajatorului nu este o cauza reglementata de lege, iar pe de alta parte nu pot fi operate retineri cu titlu de daune cauzate angajatorului decat daca datoria salariatului este constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.

Prin urmare, acordul scris exprimat de salariat sub forma semnarii unui angajament de plata nu indreptateste angajatorul sa faca retineri din salariul cuvenit salariatului.

Salariatul isi poate asuma un angajament de plata pentru acoperirea prejudiciului cauzat angajatorului.

Dar, avand in vedere ca acesta nu constituie titlu executoriu, in cazul in care salariatul este de acord sa plateasca, utilitatea angajamentului se manifesta doar sub aspect probatoriu, in cadrul procesului declansat de angajator pentru recuperarea daunelor ce i-au fost cauzate.


In concluzie, angajatului nu i se poate retine din salariu nicio suma, fara hotararea judecatoreasca definitiva.", precizeaza Gabriela Dita, Consilier Juridic Expert.


Care sunt pasii pe care ii efectuam cand constatam prejudiciul facut de angajat?

Angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa.

Angajatorul poate solicita salariatului, prin intermediul unei note de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, in termen ce nu poate fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.


Pasii, pe scurt:

- constatarea producerii pagubei si evaluarea intinderii ei,
- elaborarea notei de constatare;
- comunicarea notei salariatului, cu solicitarea acordului sau la recuperarea prejudiciului.


Cat se poate plati maxim pentru paguba provocata angajatorului si recuperata prin acordul partilor?

Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.


Cum se efectueaza plata pentru acoperirea prejudiciului?

Prejudiciul poate fi acoperit de buna voie de catre salariat, prin plata unei sume lunare la casieria unitatii, dar nu poate fi recuperat prin retineri din salariu in absenta unei hotarari judecatoresti.


Art. 257. – (1) Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
(2) Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.



Ce trebuie sa stii despre nota de constatare?
Nota de constatare si evaluare reprezinta o oferta de a contracta iar odata realizat acordul salariatului, ea devine un contract, avand obligativitatea unui astfel de act juridic incheiat de parti.

Nota de constatare semnata de salariat devine temei cand angajatorul vrea sa isi actioneze salariatul in instanta, daca acesta nu isi respecta clauza de plata.

Chiar daca nota de constatare este semnata de salariat, ea nu reprezinta titlu executoriu.


Cu alte cuvinte, ce se intampla daca salariatul nu efectueaza plata aferenta acoperirii prejudiciului produs angajatorului?

Tinand cont de faptul ca salariatul si-a dat acordul cu privire la plata si, cu toate acestea, nu o efectueaza, angajatorul poate sa isi actioneze salariatul in instanta, in temeiul notei de constatare semnata de catre angajat!


Ce se intampla daca angajatul nu este de acord cu recuperarea pe cale amiabila sau cand suma este de mai mare de 5 salarii minime brute pe economie?

In aceasta situatie angajatorul isi va putea recupera prejudiciul produs de salariat pe calea actiunii in justitie in raspundere patrimoniala impotriva salariatului.


Cum se procedeaza cand prejudiciul a fost produs de mai multi angajati?

Conform art. 255, in acest caz, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.


Art. 255 alin. (2) "Daca masura in care s-a contribuit la producerea pagubei nu poate fi determinata, raspunderea fiecaruia se stabileste proportional cu salariul sau net de la data constatarii pagubei si, atunci cand este cazul, si in functie de timpul efectiv lucrat de la ultimul sau inventar."


Salariatul a produs paguba angajatorului si contractul lui de munca expira inainte ca plata sa se realizeze in totalitate. Este absolvit de plata?

Conform art. 258 din Codul Muncii, daca angajatului ii inceteaza contractul individual de munca inainte ca salariatul sa isi fi achitat suma de plata, acesta nu este absolvit de plata.


Daca se incadreaza la un alt angajator sau devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.


Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.

Art. 259. – In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila.



La ce trebuie angajatii si angajatorii sa fie deosebit de atenti?

La ce semneaza. Acesta ar fi un inceput bun. La ce clauze semneaza, la ce prevederi sunt incluse in contractele de munca, in regulamentul intern, in fisa postului, in toate documentele care traseaza regulile care, la abatere, devin motive de actiune in instanta sau de rezolvare amiabila. Angajatorii trebuie sa se asigure ca sarcinile si responsabilitatile angajatilor sunt descrise mereu in detaliu. Elementele ambigue se pot dovedi, mai usor decat ne imaginam, sabii cu doua taisuri.

Atunci cand prejudiciul nu se poate rezolva amiabil, in instanta fiecare parte va lupta cu toate armele pe masa de discutii. Aici au efect doar actele oficiale semnate de parti si alaturi de ele dovezile pe care fiecare dintre parti le poate aduce la dosar.


Sa aveti succes, curaj profesional si cariere stralucite!
Maria Nicutar




 

NOUTATI din Legislatia muncii

Ati modificat Regulamentul Intern conform noutatilor legislative?


Hotararea Guvernului 970 a  MODIFICAT Regulamentul Intern!

Scapati ACUM de stresul intocmirii Regulamentului Intern!

In lucrarea Regulament Intern. Modele editabile. Legislatie comentata. Studii de caz gasiti modificarile din lege si MODELELE Editabile!

Vezi AICI 10 modele gata redactate de Regulament Intern >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
Atentie!
Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]