Ziua Internationala a Varstnicilor, finantata de Ministerul Muncii cu 1,764 de milioane lei

ziua varstnicilorajutoare materialeministerul muncii
Ziua Internationala a Varstnicilor, finantata de Ministerul Muncii cu 1,764 de milioane lei
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Pentru a finanta activitatilor dedicate Zilei Internationale a Varstnicilor, din 1 octombrie, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) a alocat in acest an suma de 1,764 de milioane de lei.
 
"Ministerul Muncii si Protectiei Sociale aloca anual bani pentru acoperirea cheltuielilor administrative ale organizatiilor de pensionari, in baza Legii nr. 16/2000, precum si pentru finantarea activitatilor ocazionate de sarbatorirea in Romania a Zilei Internationale a Varstnicilor (1 octombrie), in baza Legii nr. 363/2003. (...) Alocarea financiara din acest an este de 1,764 milioane lei pentru finantarea activitatilor ocazionate de sarbatorirea in Romania a Zilei Internationale a Varstnicilor, in 1 octombrie", transmite ministerul printr-un comunicat oficial. 
Se aloca aceste sume, in baza legii 16/2020, pentru cheltuieli de personal, materiale si de capital pentru secretariatul tehnic al Consiliului National, pentru plata indemnizatiilor membrilor comisiei permanente a Consiliului National, precum si ale presedintilor si vicepresedintilor consiliilor judetene ale pensionarilor si persoanelor varstnice, conform comunicatului.
 
Ministerul Muncii subliniaza ca legislatia prevede ca 90% din sumele repartizate in acest program sa acopere ajutoare materiale pentru varstnicii aflati in dificultate.
 
"Sumele alocate anual in baza Legii nr. 363/2003, pentru finantarea activitatilor ocazionate de sarbatorirea in Romania a Zilei Internationale a Varstnicilor, pot fi utilizate pentru acoperirea urmatoarelor tipuri de cheltuielile ce pot fi efectuate de organizatiile reprezentative ale pensionarilor: ajutoare materiale pentru persoanele varstnice, membre ale organizatiilor de pensionari, aflate in situatii de dificultate, care se vor acorda in proportie de cel putin 90% din sumele repartizate; cheltuieli pentru organizarea de excursii si activitati cultural-artistice; cheltuieli pentru organizarea de mese rotunde, conferinte si seminarii privind persoanele varstnice; tiparirea de materiale informative; tiparirea si acordarea de diplome de onoare pentru persoanele cu merite deosebite in promovarea problematicii cu care se confrunta persoanele varstnice; cheltuieli pentru chiria salilor in care se organizeaza adunari festive si spectacole artistice", se arata comunicatul MMPS.
 
Potrivit Ministerului Muncii, 90% din sumele repartizate cu aceasta ocazie au ca destinatie, potrivit legii, acordarea de ajutoare materiale pentru varstnicii aflati in dificultate. 
 
"Banii sunt din bugetul public si se vor cheltui exclusiv pentru categoriile de cheltuieli prevazute in lege. Suma alocata anual este suma din anul precedent actualizata cu rata inflatiei", conform comunicatului MMPS.
 
Ministerul Muncii solicita organizatiilor reprezentative de pensionari sa adapteze la situatia epidemiologica actuala propunerile pe care le vor transmite ministerului de resort privind activitatile care sa fie finantate cu ocazia Zilei Internationale a Varstnicilor.
 
"Avand in vedere situatia epidemiologica creata la nivel mondial si implicit national de virusul Sar-Cov 2, respectiv tinand cont de categoria careia i se adreseaza aceste fonduri, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale asteapta propuneri ale organizatiilor centrale reprezentative de pensionari privind activitatile adaptate contextului actual, pe care intentioneaza sa le desfasoare de Ziua Varstnicului. In paralel, Ministerul Muncii si Protectiei Sociale discuta cu organizatiile centrale reprezentative cu privire la criteriile folosite de acestea pentru repartizarea resurselor pe care le primesc de la Minister si le distribuie mai departe, astfel incat sa se asigure un acces nescriminatoriu la acestea pentru toti pensionarii care au nevoie de sprijin", se precizeaza in comunicatul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.
 
Doua organizatii ale pensionarilor, Federatia Nationala a Pensionarilor din Romania si Federatia Nationala "Unirea" a Pensionarilor din Romania, l-au acuzat, joi, pe actualul ministru al Muncii si Protectiei Sociale, Violeta Alexandru, ca ar fi decis sa inlocuiasca in acest an acordarea de sprijin in bani cu acordarea de alimente.
 
Pe de alta parte, Consiliul National al Organizatiilor de Pensionari si al Persoanelor Varstnice, organism de dialog intre autoritati si organizatiile nationale reprezentative ale pensionarilor, a transmis, joi, ca se afla intr-un dialog deschis si constructiv cu Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, cu care colaboreaza in vederea gasirii unor solutii de marcare a Zilei Internationale a Varstnicilor in alt mod decat a fost sarbatorita in ultimii ani, in limitele permise de actuala pandemie, potrivit unui comunicat al Consiliului
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
ziua varstnicilorajutoare materialeministerul muncii

Data aparitiei: 28 Septembrie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ziua Internationala a Varstnicilor, finantata de Ministerul Muncii cu 1,764 de milioane lei Nota: 4.83 din 5 - 3 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]