Ce modificari aduce anul 2020 in legislatia muncii

contracte part-timemajorare salariu 2020salariul minim brutzile libere 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Anul 2020 vine la pachet cu modificari noi, alaturi de unele propuneri a caror adoptare finala o asteptam in continuare. O retrospectiva pe scurt a ultimelor modificari aprobate inainte de incheierea anului trecut si care au intrat deja in vigoare de la 1 ianuarie 2020 ne arata si ca luna decembrie a fost una destul de productiva si activa pentru Ministerul Muncii. 
 
Astfel, a crescut alocatia de stat pentru copii si a fost actualizata in functie de rata medie anuala a inflatiei. Legea privind alocatiile a fost trimisa spre promulgare , iar despre acest subiect am scris pe larg aici
 
Unii bugetari beneficiaza de luna aceasta de salarii majorate, urmare a cresterii salariului minim. Parlamentarii beneficiaza de o majorare bruta de 1.350 lei si neta de 747 lei, aminteste HotNews.ro intr-o analiza privind schimbarile recente din domeniul muncii. 
 
Inevitabil, se majoreaza si plafonul de  contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care obtin alte venituri decat cele salariale. 
 
Totodata, vom avea oficial in 2020 nu mai putin de 15 zile libere legale, dintre care 11 sunt in timpul saptamanii:
 
1 si 2 ianuarie 2020 - Anul nou (miercuri si joi)
24 ianuarie - Ziua Principatelor Romane( vineri)
17 aprilie - Vinerea mare (vineri)
19, 20 aprilie -Pastele (duminica, luni)
1 mai - Ziua Muncii ( vineri)
1 iunie - Ziua Copilului (luni)
7 si 8 iunie - Rusalii - (duminica, luni)
15 august - Adormirea Maicii Domnului (sambata)
30 noiembrie - Sfantul Andrei ( luni)
1 decembrie - Ziua Nationala a Romaniei (marti)
25 si 26 decembrie - Craciunul (vineri, sambata)
 
 
In acelasi timp, baza de calcul pentru asigurarile sociale obligatorii si pentru impozitul pe venit reprezinta venitul brut realizat, chiar daca acesta este mai mic decat salariul minim brut garantat in plata. Din 2020, contractele de munca part-time nu vor mai fi impozitate la nivelul unui intreg salariu minim brut.
 
Iata si cele cateva masuri care nu au fost inca aprobate, dar sunt in proces de aprobare, conform sursei amintite mai sus:
 
- sporul pentru conditii vatamatoare de 15% din salariul pe care il primeste fiecare bugetar va fi inghetat la nivelul din decembrie 2019.
 
- pensionarii care lucreaza la stat nu vor mai putea cumula pensia cu salariul, cu unele exceptii:
 
"• Personalul Academiei Romane pensionat pentru limita de varsta in baza principiului contributivitatii, poate fi mentinut pe post prin decizia ordonatorului principal de credite, numai in cazul in care postul nu poate fi ocupat de o persoana care nu a dobandit calitatea de pensionar si numai daca neocuparea postului afecteaza buna functionare a institutiei.
 
• Personalul din cadrul societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat. Acest personal (pensionari) poate fi mentinut pe post prin decizia ordonatorului principal de credite, numai in cazul in care postul nu poate fi ocupat de o persoana care nu a dobandit calitatea de pensionar si numai daca neocuparea postului afecteaza buna functionare a institutiei
 
• asistentii personali ai persoanelor cu handicap pensionati pentru limita de varsta in baza principiului contributivitatii
 
• personalul angajat cu contract individual de munca pe post de pilot in cadrul scolii Superioare de Aviatie Civila
Personalul din sistemul de invatamant preuniversitar, sanatate si cultura"
 
De asemenea, conform HotNews.ro, se acorda posturi suplimentate pentru personalul clerical: "Pentru anul 2020, numarul de posturi pentru personalul clerical angajat in unitatile cultelor recunoscute din Romania, pentru care se asigura sprijin lunar la salarizare se majoreaza cu un numar de 5 contributii de la bugetul de stat: 1 de vicepresedinte uniune, vicar administrativ patriarhal, secretar general, prim-rabin si 4 posturi pentru pozitiile de secretar Cancelaria patriarhala, consilier eparhial, protopop.
 
Numarul de posturi pentru personalul clerical angajat in unitatile cultelor recunoscute din Romania pentru care se asigura, de asemenea, sprijin lunar se majoreaza cu 15."
 

NOUTATI din Legislatia muncii

Codul muncii te avantajeaza! Afla aici cum!


Iti cunosti drepturile oferite de legislatia muncii?

Lucrarea Ghidul angajatului. Codul muncii in interesul tau le prezinta pe toate intr-un mod extrem de limpede. Este scrisa clar si la obiect, o vei parcurge foarte usor. Si vei realiza cu aceasta ocazie ca drepturile tale nu sunt deloc putine si ca tu detii de fapt pozitia de forta in relatia cu angajatorul.

Nu este o exagerare: chiar beneficiezi de o multime de drepturi!

...Vezi AICI detalii complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
contracte part-timemajorare salariu 2020salariul minim brutzile libere 2020

Data aparitiei: 06 Ianuarie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Ce modificari aduce anul 2020 in legislatia muncii Nota: 3.85 din 5 - 10 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Revenire din CCC. Stimulent de insertie. ConditiiIntrebare: O salariata a nascut la data de 09.09.2022, iar la data de 17.11.2022 contractul i-a fost suspendat pana la data de 09.09.2024 pt concediu de crestere copil. Tatal nu doreste sa isi ia luna/lunile tatalui, desi are acest drept. 1. In aceasta situatie, la ce data trebuie sa isi reia angajata activitatea pt a beneficia de stimulentul de insertie? 2. Exista anumite conditii pt a se reintoarce la serviciu la data de 09.09.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Venituri pensie. Trecere pensie anticipata din pensie invaliditateIntrebare: O persoana s-a pensioat medical gr. III in cursul anului 2016. In perioada 2012- aprilie 2016, pe langa drepturile obtinute in baza contractului de munca, a indeplinit functia de membru al consiliului de administratie, incasand lunar o indemnizatie, asupra careia s-a calculat, retinut si virat contrbutia la pensie, CAS. Intrebari a) la stabilirea pensiei de invaliditate s-a valorifiat indemnizatia de administrator? Dar perioada de cinci ani, cand a urmat studii superioare la forma de invatamant...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 


 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]