Ce modificari aduce anul 2020 in legislatia muncii

Isabela Alexe
Isabela Alexe
06 Ianuarie 2020
06 Ianuarie 2020
Isabela Alexe
Isabela Alexe
contracte part-timemajorare salariu 2020salariul minim brutzile libere 2020
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Anul 2020 vine la pachet cu modificari noi, alaturi de unele propuneri a caror adoptare finala o asteptam in continuare. O retrospectiva pe scurt a ultimelor modificari aprobate inainte de incheierea anului trecut si care au intrat deja in vigoare de la 1 ianuarie 2020 ne arata si ca luna decembrie a fost una destul de productiva si activa pentru Ministerul Muncii. 
 
Astfel, a crescut alocatia de stat pentru copii si a fost actualizata in functie de rata medie anuala a inflatiei. Legea privind alocatiile a fost trimisa spre promulgare , iar despre acest subiect am scris pe larg aici
 
Unii bugetari beneficiaza de luna aceasta de salarii majorate, urmare a cresterii salariului minim. Parlamentarii beneficiaza de o majorare bruta de 1.350 lei si neta de 747 lei, aminteste HotNews.ro intr-o analiza privind schimbarile recente din domeniul muncii. 
 
Inevitabil, se majoreaza si plafonul de  contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate pentru persoanele care obtin alte venituri decat cele salariale. 
 
Totodata, vom avea oficial in 2020 nu mai putin de 15 zile libere legale, dintre care 11 sunt in timpul saptamanii:
 
1 si 2 ianuarie 2020 - Anul nou (miercuri si joi)
24 ianuarie - Ziua Principatelor Romane( vineri)
17 aprilie - Vinerea mare (vineri)
19, 20 aprilie -Pastele (duminica, luni)
1 mai - Ziua Muncii ( vineri)
1 iunie - Ziua Copilului (luni)
7 si 8 iunie - Rusalii - (duminica, luni)
15 august - Adormirea Maicii Domnului (sambata)
30 noiembrie - Sfantul Andrei ( luni)
1 decembrie - Ziua Nationala a Romaniei (marti)
25 si 26 decembrie - Craciunul (vineri, sambata)
 
 
In acelasi timp, baza de calcul pentru asigurarile sociale obligatorii si pentru impozitul pe venit reprezinta venitul brut realizat, chiar daca acesta este mai mic decat salariul minim brut garantat in plata. Din 2020, contractele de munca part-time nu vor mai fi impozitate la nivelul unui intreg salariu minim brut.
 
Iata si cele cateva masuri care nu au fost inca aprobate, dar sunt in proces de aprobare, conform sursei amintite mai sus:
 
- sporul pentru conditii vatamatoare de 15% din salariul pe care il primeste fiecare bugetar va fi inghetat la nivelul din decembrie 2019.
 
- pensionarii care lucreaza la stat nu vor mai putea cumula pensia cu salariul, cu unele exceptii:
 
"• Personalul Academiei Romane pensionat pentru limita de varsta in baza principiului contributivitatii, poate fi mentinut pe post prin decizia ordonatorului principal de credite, numai in cazul in care postul nu poate fi ocupat de o persoana care nu a dobandit calitatea de pensionar si numai daca neocuparea postului afecteaza buna functionare a institutiei.
 
• Personalul din cadrul societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat. Acest personal (pensionari) poate fi mentinut pe post prin decizia ordonatorului principal de credite, numai in cazul in care postul nu poate fi ocupat de o persoana care nu a dobandit calitatea de pensionar si numai daca neocuparea postului afecteaza buna functionare a institutiei
 
• asistentii personali ai persoanelor cu handicap pensionati pentru limita de varsta in baza principiului contributivitatii
 
• personalul angajat cu contract individual de munca pe post de pilot in cadrul scolii Superioare de Aviatie Civila
Personalul din sistemul de invatamant preuniversitar, sanatate si cultura"
 
De asemenea, conform HotNews.ro, se acorda posturi suplimentate pentru personalul clerical: "Pentru anul 2020, numarul de posturi pentru personalul clerical angajat in unitatile cultelor recunoscute din Romania, pentru care se asigura sprijin lunar la salarizare se majoreaza cu un numar de 5 contributii de la bugetul de stat: 1 de vicepresedinte uniune, vicar administrativ patriarhal, secretar general, prim-rabin si 4 posturi pentru pozitiile de secretar Cancelaria patriarhala, consilier eparhial, protopop.
 
Numarul de posturi pentru personalul clerical angajat in unitatile cultelor recunoscute din Romania pentru care se asigura, de asemenea, sprijin lunar se majoreaza cu 15."
 

NOUTATI din Legislatia muncii

De ce salariatii indisciplinati scapa adesea nepedepsiti?


Eliminati riscul ca deciziile dvs. sa fie anulate!
Angajatorii pierd deoarece nu respecta la virgula prevederile legale privind sanctionarea abaterilor disciplinare.

Aflati ACUM care sunt greselile comise de angajatori!
GHID PRACTIC - Cercetarea si raspunderea disciplinara a salariatilor

Vezi AICI Modele de documente EDITABILE >>


 

 

Atentie!

Descarcati raportul GRATUIT

"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 

Descarcati raportul GRATUIT
“Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.


 
NOU in CODUL MUNCII
Descarcati raportul
GRATUIT
"Noutati 2024: CCM, RI plus alte acte ce vizeaza legislatia muncii"
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]