"In conditiile in care compania se afla in sectorul constructiilor si beneficiaza de facilitati, care va fi tratamentul fiscal in cazul unor prime de Craciun care depasesc plafonul de 300 de lei? Tinand cont de facilitati, pentru partea ce depaseste plafonul deductibil, se vor retine totusi impozit si contributii chiar daca veniturile sunt pana in limita a 10.000 de lei?"
Raspunsul specialistului:
Conform art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.
Obtineti in doar 1 minut raspunsul pentru orice intrebare de legislatia muncii! Nu este nicio exagerare!
„Consilier Legislatia Muncii” rezolva orice nelamurire creata de actuala legislatie. Aceasta lucrare abordeaza peste 600 de teme (de la abateri disciplinare pana la angajarea zilierilor), fiecare dintre aceste teme fiind explicata impecabil.
Indiferent ce problema aveti, in Consilier Legislatia Muncii gasiti in maximum 1 minut solutia, DETALII AICI >>>
Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.
In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
Aceeasi prevedere se regaseste si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
Astfel, cadourile oferite salariatilor si copiilor minori cu ocazia Craciunului, in suma de 300 lei/persoana nu sunt impozabile si taxabile cu impozit pe venit si contributii sociale daca acordarea acestora este mentionata in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern.
Prin urmare, daca acordati 300 lei cadou cu ocazia Craciunului fiecarul salariat, iar acordarea acestui cadou este mentionata in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern, suma de 300 lei nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale. Acest tratament fiscal nu este specific sectorului constructii ci reprezinta o facilitate acordata salariatilor din orice domeniu de activitate.
In situatia in care, cadoul depaseste suma de 300 lei si este acordat de un angajator din domeniul constructiilor, ceea ce depaseste aceasta suma urmeaza tratamentul fiscal al veniturilor salariale din domeniul constructiilor. Daca angajatorul aplica facilitatile, suma ce depaseste 300 lei (sau suma in totalitate daca nu este reglementata prin contractul de munca sau regulamentul intern) se acorda cu facilitati (21,25% CAS si CAM 2,25%). Daca venitul brut depaseste 10.000 lei, pentru ceea ce depaseste 10000 lei nu se acorda facilitati.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Stabilirea sanctiunilor disciplinareIntrebare: Conform art. 250 din Codul muncii, angajatorul stabileste sanctiunea disciplinara aplicabila in functie de gravitatea abaterii, luand in considerare criterii precum comportamentul general in serviciu al salariatului si eventualele sanctiuni disciplinare aplicate anterior acestuia. In cazul unui salariat impotriva caruia, pe parcursul activitatii, au fost formulate mai multe plangeri legate de comportamentul sau, care insa nu au facut obiectul unei cercetari disciplinare, ori care a fost anterior...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Pensie cu reducerea varstei standard de pensionare. Incetare CIMIntrebare: Vin cu rugamintea de a ne clarifica urmatoarea situatie. In cadrul unitatii noastre scolare avem o salariata nascuta la data de 06.01.1964 care si-a depus dosarul de pensionare incepand cu data de 01.09.2024, avand o vechime de 42 de ani in munca. In luna decembrie a i s-a comunicat decizia de pensionare. Intrebare: Salariata isi poate continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca pana la implinirea varstei standard de pensionare fara suspendarea pensiei? Ce optiuni avem ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<