Cadouri de Craciun pentru angajati - tratament fiscal, in 2022

cadouri de craciun angajaticadouri craciun tratament fiscalcadouri craciun venituri neimpozabile
Cadouri de Craciun pentru angajati - tratament fiscal, in 2022
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

"In conditiile in care compania se afla in sectorul constructiilor si beneficiaza de facilitati, care va fi tratamentul fiscal in cazul unor prime de Craciun care depasesc plafonul de 300 de lei? Tinand cont de facilitati, pentru partea ce depaseste plafonul deductibil, se vor retine totusi impozit si contributii chiar daca veniturile sunt pana in limita a 10.000 de lei?"
 
Raspunsul specialistului: 
 
Conform art. 76 alin. (4) din Codul fiscal, urmatoarele venituri nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
 
a) ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

Obtineti in doar 1 minut raspunsul pentru orice intrebare de legislatia muncii! Nu este nicio exagerare!
 
„Consilier Legislatia Muncii” rezolva orice nelamurire creata de actuala legislatie. Aceasta lucrare abordeaza peste 600 de teme (de la abateri disciplinare pana la angajarea zilierilor), fiecare dintre aceste teme fiind explicata impecabil.
 
Indiferent ce problema aveti, in Consilier Legislatia Muncii gasiti in maximum 1 minut solutia, DETALII AICI >>>
 
Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.
 
In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
 
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
 
Aceeasi prevedere se regaseste si in ceea ce priveste contributiile sociale la art. 142 lit. b) din Codul fiscal.
 
Astfel, cadourile oferite salariatilor si copiilor minori cu ocazia Craciunului,  in suma de 300 lei/persoana nu sunt impozabile si taxabile cu impozit pe venit si contributii sociale daca acordarea acestora este mentionata in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern.
 
Prin urmare, daca acordati 300 lei cadou cu ocazia Craciunului fiecarul salariat, iar acordarea acestui cadou este mentionata in contractul de munca (individual sau colectiv) sau in regulamentul intern, suma de 300 lei nu intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale. Acest tratament fiscal nu este specific sectorului constructii ci reprezinta o facilitate acordata salariatilor din orice domeniu de activitate.
 
In situatia in care, cadoul depaseste suma de 300  lei si este acordat de un angajator din domeniul constructiilor, ceea ce depaseste aceasta suma urmeaza tratamentul fiscal al veniturilor salariale din domeniul constructiilor. Daca angajatorul aplica facilitatile, suma ce depaseste 300 lei (sau suma in totalitate daca nu este reglementata prin contractul de munca sau regulamentul intern) se acorda cu facilitati (21,25% CAS si CAM 2,25%).  Daca venitul brut depaseste 10.000 lei,  pentru ceea ce depaseste 10000 lei nu se acorda facilitati.
 
Un raspuns oferit in decembrie 2022, realizat de expertii de la PortalCodulMuncii >>>
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Isabela Alexe


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
cadouri de craciun angajaticadouri craciun tratament fiscalcadouri craciun venituri neimpozabile

Data aparitiei: 20 Decembrie 2022
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Cadouri de Craciun pentru angajati - tratament fiscal, in 2022 Nota: 5 din 5 - 5 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]