Atentie: Concediul fara plata se acorda EXCLUSIV la solicitarea salariatului

concediu fara platasomaj tehnicsuspendarecontract individual de muncaindemnizatie
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

 


Situatie: O societate care nu inregistreaza comenzi timp de 10-12 luni isi poate trimite salariatii in concediu fara plata pentru 1 an de zile? Pe parcursul concediului fara plata salariatii se pot angaja la o alta societate pe perioada determinata, urmand ca dupa expirarea concediului fara plata sa revina in unitate? In cazul unui raspuns afirmativ, care are fi procedura corecta de urmat intr-un astfel de caz?
 
Raspunsul specialistului: Contractul individual de munca poate fi suspendat prin acordul partilor, asa cum prevede art. 54 din Codul muncii repblicat,  in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.
 
Concediul fara plata se acorda insa exclusiv la solicitarea salaraitului. Astfel, concediul fara plata poate suspenda contractul individual de munca, prin acordul partilor, numai daca acesta este solicitat de catre salariat in scopul efectuarii studiilor sau pentru interese personale. Suspendarea CIM are la baza motive proprii angajatului, ceea ce inseamna ca si initiativa suspendarii CIM apartine salariatului, nicidecum angajatorului. Este necesara insa realizarea acordului de vointa al partilor ca urmare a cererii salariatului pentru acordarea concediului fara plata pentru studii sau probeleme personale.
 
In situatiile precum cea expusa, in care societatea nu mai inregistreaza comenzi pentru o perioada mai lunga de timp si deci salariatii nu au activitate, consideram ca sunt aplicabile dispozitiile privind intreruperea temporara a activitatii (somajul tehnic). Conform art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii republicat, in situatia intreruperii sau reducerii temporare a activitatii din motive economice, tehnologice, structurale sau similare angajatorul poate dispune suspendarea contractelor individuale de munca ale salariatilor fara incetarea raportului de munca.
 
Legiuitorul insa nu a stabilit o durata maxima pentru care angajatorul ar putea dispune intrerupera temporara a activitatii. Totusi, chiar daca legea nu cuprinde o astfel de limitare a duratei, masura intreruperii activitatii nu poate fi dispua pe o perioada nedeterminata in timp. Somajul tehnic poate acoperi doar durata cauzei care a determinat luarea unei astfel de masuri.
 
Pe perioada in care salariatii se afla in somaj tehnic angajatorul are obligatia sa le plateasca o indemnizatie de minim 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, potrivit dispozitiilor art. 53 alin. (1) din Codul muncii republicat.

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU! S-a modificat legislatia privind acordarea diurnei in 2024!


Principala modificare a fost introdusa prin OG 16!

Este o modificare care creeaza neclaritati majore in situatii practice care privesc:
1) incadrarea deplasarii salariatului in delegare sau in deplasare la locul de munca
2) stabilirea plafonului neimpozabil in functie de incadrarea deplasarii pentru toti salariatii
3) stabilirea plafonului neimpozabil al indemnizatiilor cuvenite soferilor

Descoperiti alte noutati in Diurna legala in Romania si in strainatate.

...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
concediu fara platasomaj tehnicsuspendarecontract individual de muncaindemnizatie

Data aparitiei: 07 Iunie 2012
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Atentie: Concediul fara plata se acorda EXCLUSIV la solicitarea salariatului Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Acordarea deducerilor personaleIntrebare: Avem urmatoarea situatie, un angajat care are salariu de incadrare de 10257 si o persoana in intretinere copil de 1 an, ore lucrate in luna 96 in valoare de 4103 , CM neimpozabil cod boala 08 -64 ore in valoare de 5053, Tichete de masa 280 lei, Alte sume 156. Venit brut 9592. Intrebarea este daca aceasta persoana beneficiaza deducere? Daca ne raportam la venitul brut atunci persoana nu beneficiaza de deducere, daca ne raportam la Venitul brut impozabil atunci beneficiaza de deducere. La care...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]