Indemnizatia pentru cresterea copilului: maximum 3.400 de lei pentru un an sau 1.200 de lei pentru 2 ani

indemnizatia pentru cresterea copiluluiconcediu
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Parintii pot alege intre doua pachete de masuri privind durata concediului si cuantumul indemnizatiei acordate pentru cresterea si ingrijirea copilului, a hotarat Guvernul Romaniei

Astfel, primul pachet de masuri prevede un cuantum al indemnizatiei cuprins intre 600 si 3400 de lei, reprezentand 75% din media veniturilor salariale nete pe ultimele 12 luni, pentru o perioada de concediu de 1 an. Dupa expirarea anului in care parintele beneficiaza de acest tip de concediu, se poate acorda concediu fara plata in intervalul de pana la 24 de luni de la nasterea copilului. De asemenea, statul va acorda parintelui o prima de reintoarcere la munca, daca acest lucru are loc inainte de expirarea primelor 12 luni de concediu. Prima este in valoare de 500 de lei si se acorda lunar, pe perioada cuprinsa intre momentul reintoarcerii la munca si implinirea a 2 ani de la nasterea copilului.

Cel de-al doilea pachet de masuri se refera la acordarea unui concediu de 2 ani, cu o indemnizatie reprezentand 75% din media veniturilor salariale nete pe ultimele 12 luni, care nu poate fi mai mica de 600 si nici mai mare de 1200 lei lunar. In aceasta situatie, prima de reintoarcere la munca nu se acorda.

In cazul copiilor cu dizabilitati, concediul parintiilor care indeplinesc conditiile de eligibilitate prevazute de lege se acorda pentru o perioada de 3 ani, iar indemnizatia aferenta, in cuantum de 75% din media veniturilor nete realizate pe ultimele 12 luni, va fi cuprinsa intre 600 lei si 3.400 lei. Totodata, acordarea primei de reintoarcere la munca se realizeaza oricand, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.

Parintii copiilor nascuti pana la data de 31 decembrie 2010, inclusiv, vor beneficia de prevederile legislatiei de pana in prezent privind cuantumul indemnizatiei si durata concediului maternal.

"Subliniez faptul ca parintii pot alege doar un pachet optional si nu pot avea beneficii din ambele pachete puse la dispozitie. Cu alte cuvinte, fiecare familie care urmeaza sa aiba un copil incepand cu anul 2011 va alege de la inceput pe ce varianta merge. Opteaza pentru un an de zile concediu, si atunci valoarea indemnizatiei va fi intre 600 si 3400 de lei, cu posibilitatea unei prime de reintoarcere de 500 de lei, sau opteaza pentru doi ani de zile, dar in acele conditii valoarea indemnizatiei este cuprinsa intre 600 si 1200 de lei", a precizat seful Executivului.

Potrivit estimarilor ministerelelor Muncii si Finantelor, economiile realizate prin aplicarea acestor modificari sunt de 100 de milioane de lei in 2011 si aproximativ 500 de milioane de lei in 2012.

Atat premierul Emil Boc, cat si ministrul muncii, Ioan Botis, au subliniat efortul pe care il face statul roman pentru sprijinirea natalitatii, in situatie de criza economica, in conditiile in care 12 state membre ale Uniunii Europene nu acorda nici un fel de indemnizatie pentru cresterea si ingrijirea copilului.

Totodata, ministrul muncii a adaugat ca vor exista masuri suplimentare de sprijinire a parintilor care se intorc anticipat din concediul maternal, respectiv construirea de crese si adoptarea Legii bonelor de catre Parlament, o lege care "va schimba radical conceptul de bona in Romania".

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a initiat un program de construire de crese la nivel national, a anuntat ministrul de resort, Elena Udrea, la finalul sedintei de guvern de astazi.

Este vorba despre un program tip, realizat modular, cu standarde de cost stabilite. Un modul reprezenta spatiul construit pentru un numar de 20 copii, iar pretul de referinta pentru realizarea acestuia va fi de aproximativ 100.000 euro, fara TVA.

Fondurile necesare vor fi alocate din cadrul Programului National de Dezvoltare a Infrastructurii. "Unul din cele patru subprograme se referea la construirea de gradinite in mediul rural. Exista la Ministerul Educatiei si Cercetarii un program (...) care se refera la construirea de gradinite in mediul rural. Constatand ca suntem intr-o criza mai mare de crese, in momentul acesta, decat de gradinite in mediul rural, noi am initiat programul de cresa lasand Ministerului Educatiei sa-si continue programul de gradinite", a explicat ministrul dezvoltarii.     

"Suntem pregatiti sa construim, in anul 2011, 400 de crese" a mai declarat ministrul Elena Udrea, aratand ca autoritatile locale vor trebui sa puna la dispozitia MDRT terenurile pe care vor urma sa se ridice imobilele cu aceasta destinatie.

Totodata, pana la 15 ianuarie 2011, reprezentantii administratiei publice locale vor informa Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului cu privire la numarul de locuri necesare in crese, astfel incat  MDTR sa poata centraliza informatiile si calcula cate crese vor trebui construite la nivel national.


de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
indemnizatia pentru cresterea copiluluiconcediu

Data aparitiei: 09 Decembrie 2010
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Indemnizatia pentru cresterea copilului: maximum 3.400 de lei pentru un an sau 1.200 de lei pentru 2 ani Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]