Castigul salarial mediu nominal brut a avut, in septembrie, aceeasi valoare cu cel din luna precedenta (1.846 lei), iar cel net a crescut usor, cu 0,1 la suta (un leu), situandu-se la 1.340 lei, conform datelor centralizate de Institutul National de Statistica.
Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale (4.022 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (787 lei).
Indicele castigului salarial real pentru luna septembrie 2010 fata de luna precedenta, calculat ca raport intre indicele castigului salarial nominal net si indicele preturilor de consum, a fost de 99,5%.
Fata de luna octombrie 1990, indicele castigului salarial real a fost de 112,7%, cu 0,6 puncte procentuale mai mic fata de cel inregistrat in luna august 2010.
In cursul anului se inregistreaza fluctuatii ale castigului salarial determinate, in principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sarbatori (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenteaza cresterile sau scaderile in functie de perioada in care sunt acordate, conducand, in cele din urma, la estomparea fluctuatiilor castigului salarial lunar la nivelul intregului an.
In luna septembrie 2010, castigul salarial mediu net realizat in diferite activitati ale economiei nationale a inregistrat, fata de luna precedenta, atat cresteri, cat si scaderi in aproape egala masura.
Cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in sectorul economic, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de vacanta, prime pentru 'ziua petrolistului' si prime trimestriale), platii concediilor de odihna din fondul de salarii, platii sumelor din alte fonduri (inclusiv tichete de masa), dar si realizarilor de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte), a revenirilor din concedii fara plata ori din somaj tehnic, a disponibilizarilor de personal cu salarii mici, dupa cum urmeaza.
Comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, in septembrie 2010 castigul salarial mediu nominal net a scazut cu 1,4%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 91,5%.
Contractul de Munca 160 de formulare EDITABILE obligatorii prin lege
Contributii aferente veniturilor impozabile si neimpozabile in 2024
Ghid complet Instructiuni proprii de securitate a muncii
Datele lunare privind castigul salarial si efectivul de salariati sunt obtinute printr-o cercetare statistica selectiva. Pentru dimensionarea esantionului s-a luat in considerare obtinerea unor estimatii ale principalelor caracteristici cercetate, care sa fie afectate de erori in limita a +/-3% si garantate cu o probabilitate de 95%. Incepand cu luna ianuarie 2010 esantionul cuprinde 25000 unitati economico-sociale. Unitatile din sectorul bugetar sunt cuprinse exhaustiv in cercetare, exceptie facand unitatile administratiei publice locale pentru care datele la nivelul consiliilor locale comunale se culeg pe baza de esantion reprezentativ la nivel de judet (cca. 770 de unitati). Pentru sectorul economic, au fost incluse in cercetare unitatile cu 4 salariati si peste, care reprezinta 92,73% din numarul total al salariatilor din acest sector.
Sursa AGERPRES