Certificatul de Situatie de Urgenta: pentru ce domenii se elibereaza, ce firme il obtin, daca il poate obtine un PFA. Raspunsuri Ministerul Economiei

certificat situatie de urgentadeclaratie pe propria raspunderepandemie coronavirus
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ministerul Economiei a prezentat cateva informatii oficiale privind obtinerea celor doua tipuri (Tip I – albastru si Tip II - galben) de Certificat de Situatie de Urgenta (CSU), clarificand pentru ce domenii se elibereaza certificatul, daca e necesar pentru obtinerea indemnizatiei de somaj tehnic, unde se solicita certificatele de situatie de urgent, de unde se descarca declaratia pe proprie raspundere, de la ce data se estimeaza ca vor putea fi obtinute CSU-urile.
 
 
1. Pentru ce domenii se elibereaza Certificatul de Situatie de Urgenta Tip I (ALBASTRU)?
 
Certificatul de Situatie de Urgenta Tip I se elibereaza, pana in acest moment:
- Conform Ordonantei militare nr. 1/2020, pentru:
  • suspendarea activitatii de servire si consum al produselor alimentare si bauturilor alcoolice si nealcoolice, organizata de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, in spatiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locatiei
  • suspendarea activitatilor culturale, stiintifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear si de ingrijire personala, realizate in spatii inchise
  • operatorii economici care au interzis sa organizeze si sa desfasoare orice eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane, in spatii deschise
  • operatorii economici care distribuie medicamente la export
  • operatorii economici aerieni care efectueaza zboruri spre si dinspre Spania si Italia, pentru toate aeroporturile din Romania
 cu exceptia zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfa si corespondenta, umanitare sau care asigura servicii medicale de urgenta, precum si aterizarilor tehnice necomerciale
- conform Ordonantei militare 2/2020, pentru:
 
  • operatorii economici care desfasoara activitati in cabinetele de medicina dentara
  • operatorii care desfasoara activitati de comercializare cu amanuntul a produselor si serviciilor in centrele comerciale in care isi desfasoara activitatea mai multi operatori economici,
     
 cu exceptia:
• vanzarii produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice si a serviciilor de curatatorie
• vanzarii produselor electronice si electrocasnice de catre operatorii economici care asigura livrarea la domiciliul/sediul cumparatorului;
• vanzarii produselor si serviciilor de optica medicala
 
- Conform Ordonantei militare nr. 3/2020, pentru:
 
  • operatorii economici de pe:
 rada portului Sulina, pentru navele care vin dinspre Marea Neagra
 Dunare, mila marina 44, pentru navele care vin dinspre canalul Bastroe,
pentru interzicerea temporara a accesului navelor pe perioada de carantinare de 14 zile de la ultimul port de escala situat intr-o zona rosie/galbena
 
  • operatorii economici aerieni care efectueaza zboruri spre si dinspre Franta si Germania, pentru toate aeroporturile din Romania
 cu exceptia zborurilor efectuate cu aeronave de stat, zborurilor de transport marfa si corespondenta, umanitare sau care asigura servicii medicale de urgenta, precum si autorizarilor tehnice necomerciale.
 
 
2. Ce tip de certificat este necesar pentru a beneficia de ajutorul de somaj tehnic de 75%?
 
Niciunul! Ajutorul de somaj tehnic de 75% se obtine fara certificat!
 
3. Cine poate solicita acordarea unui CSU?
 
a) orice operator economic care intra sub incidenta starii de urgenta, conform Ordonantelor militare 1, 2 si 3 din 2020, intrerupandu-si total sau partial activitatea ca urmare a acestor masuri, pentru certificatul de tip 1 (albastru)
 
sau
 
b) operatorii economici care, in urma instituirii starii de urgenta au inregistrat reducerea incasarilor sau veniturilor in luna martie 2020 cu un procent de minim 25% fata de media incasarilor sau veniturilor din perioada ianuarie - februarie 2020, pentru certificatul de tip 2 (galben).
 
4. Unde se solicita eliberarea certificatelor?
 
Certificatele de Situate de Urgenta vor fi solicitate si eliberate, exclusiv online, prin aplicatia ce va putea fi accesata din platforma http://prevenire.gov.ro in termen de 5 zile de la publicarea Ordinului Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri nr. 791/24.03.2020 in Monitorul Oficial nr. 248/25.03.2020.
 
5. De unde se descarca declaratia pe proprie raspundere?
 
Declaratia pe propria raspundere se va putea descarca din aplicatia dedicata, ce va fi operationalizata pe platforma http://prevenire.gov.ro in termen de 5 zile de la publicarea Ordinului Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri nr. 791/24.03.2020 in Monitorul Oficial nr. 248/25.03.2020.
 
6. Cand preconizati ca societatile comerciale vor avea posibilitatea sa obtina CSU?
 
Incepand cu data de 31 martie 2020. Potrivit Ordinului, in termen de 5 zile de la publicarea in Monitorul Oficial operatorii economici vor putea solicita unul dintre cele 2 tipuri de CSU.
 
Obtinerea acestui document va fi un proces simplu si transparent. El va fi eliberat exclusiv online, fara costuri, in cateva minute dupa depunerea exclusiv online a documentelor.
 
 
7. Declaratia pe proprie raspundere este diferita in functie de tipul de certificatului de urgenta?
 
Nu. In Declaratia pe propria raspundere aveti o optiune, pe care trebuie sa o bifati pentru a preciza ce fel de CSU doriti.
 
8. Persoanele fizice autorizate si intreprinderile individuale, care nu se incadreaza pentru somaj tehnic, pot beneficia de CSU?
 
Orice operator economic a carui activitate este afectata in contextul pandemiei SARS-CoV-2 si a inregistrat reducerea incasarilor sau veniturilor in luna martie 2020 cu un procent de minim 25% fata de media incasarilor sau veniturilor din perioada ianuarie - februarie 2020 sau este inchis poate solicita CSU pentru a fi ajutat in relatiile cu institutiile publice pentru obtinerea, in conditiile legii, de facilitati/ masuri de sprijin (cum ar fi plata utilitatilor, in relatiile comerciale etc.)
 
9. Administratorii de microfirme care isi obtin veniturile prin dividende pot beneficia de certificate?
 
Certificatele de Situatie de Urgenta se acorda operatorilor economici a caror activitate este afectata de pandemia SARS-CoV-2.

10. Agentiile de turism, cod CAEN 7912, 7911, ce tip de certificat pot solicita?
 
Daca sunt afectate la incasari/venituri – pot solicita CSU tip 2 (galben).
Daca sunt afectate de Ordonantele militare 1, 2 si 3 – pot solicita CSU de tip 1( albastru).
 
11. Firmele beneficiare Start-up Nation pot solicita CSU?
 
Da, toti operatorii economici a caror activitate este afectata de pandemia de SARS-CoV-2 pot solicita CSU, dupa cum urmeaza:
 
a) TIP 1 (ALBASTRU) - eliberata in baza declaratiei pe propria raspundere ce va putea fi descarcata de pe platforma prevenire.gov.ro in momentul operationalizarii aplicatiei electronice, din care rezulta intreruperea totala sau partiala a activitatii, ca urmare a deciziilor emise de autoritatile publice competente, potrivit legii, in perioada starii de urgenta decretate Ordonantele militare 1, 2 si 3)
 
b) TIP 2 (GALBEN) – eliberata in baza declaratiei pe propria raspundere ce va putea fi descarcata de pe platforma prevenire.gov.ro in momentul operationalizarii aplicatiei electronice din care rezulta inregistrarea unei diminuari a incasarilor/veniturilor in luna martie 2020 cu un procent de minimum 25% fata de media incasarilor/veniturilor din perioada ianuarie-februarie 2020.

 
 

NOUTATI din Legislatie muncii

[Raluca Dimitriu] Webinar Probleme la incetarea CIM + modificari legislative


Legea nr. 360/2023 a adus noutati privind continuarea activitatii salariatilor pana la implinirea varstei de 70 de ani, iar Legea nr. 283/2022 a modificat substantial Codul muncii, introducand notiuni ca:

• zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite;
• concediu de ingrijitor;
• absente de la locul de munca pentru situatii neprevazute.

Cum afecteaza aceste modificari legislative incetarea CIM?

Aflati raspunsul in cadrul Webinarului “Noi probleme practice privind incetarea CIM”.

...Vezi AICI detaliile complete <<

de Ioana Pavel


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
certificat situatie de urgentadeclaratie pe propria raspunderepandemie coronavirus

Data aparitiei: 29 Martie 2020
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Certificatul de Situatie de Urgenta: pentru ce domenii se elibereaza, ce firme il obtin, daca il poate obtine un PFA. Raspunsuri Ministerul Economiei Nota: 3.75 din 5 - 4 voturi.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]