"Va rog sa ne spuneti cat timp este asigurata o persoana care are mai mult de 30 de zile de fara plata."
Raspunsul specialistului:
Conform art. 222 alin. (5) din Legea 95/2006, calitatea de asigurat si drepturile de asigurare inceteaza:
a) pentru persoanele prevazute la alin. (1) lit. a), odata cu pierderea dreptului de domiciliu sau resedinta in Romania, precum si in conditiile art. 267 alin. (2)-(22), dupa caz;
b) pentru persoanele prevazute la alin. (1) lit. b), odata cu pierderea dreptului de sedere in Romania, precum si in conditiile art. 267 alin. (2)-(22), dupa caz;
Abonamentul dvs. la “Revista Romana de Legislatia Muncii, Salarizare si Revisal” este disponibil la un pret special!
c) pentru persoanele prevazute la alin. (1) lit. c), odata cu pierderea dreptului de rezidenta in Romania, pentru o perioada de peste 3 luni, precum si in conditiile art. 267 alin. (2)-(22), dupa caz;
d) pentru persoanele prevazute la alin. (1) lit. d), odata cu pierderea calitatii de lucrator frontalier, precum si in conditiile art. 267 alin. (2) si (22), dupa caz.
Conform art. 267 alin. (2) si (2^1) din Legea 95/2006:
(2) Pentru persoanele care realizeaza veniturile prevazute la art. 155 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, calitatea de asigurat inceteaza in termen de 3 luni de la data incetarii raporturilor de munca/serviciu
(2^1) Pentru categoriile de persoane asigurate fara plata contributiei prevazute la art. 224 alin. (1), calitatea de asigurat inceteaza in termen de 1 luna de la data la care persoanele nu se mai incadreaza in aceste categorii de asigurati, cu exceptia studentilor, pentru care calitatea de asigurat inceteaza in termen de 3 luni de la data la care acestia nu se mai incadreaza in categoria de persoane asigurate fara plata contributiei.
In consecinta, constribuabilii la sistemul de asigurari sociale de sanatate care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor conform art. 155 alin. (1) lit.a) din Codul fiscal, calitatea de asigurat inceteaza in termen de 3 luni de la data incetarii raporturilor de munca/serviciu (conform art. 267 alin. (2) din Legea 95/2006).
Un raspuns oferit in ianuarie 2024, de catre PortalCodulMuncii. Da click aici pentru mai multe raspunsuri si sfaturi de la specialisti in legislatia muncii si resurse umane.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Concediu de maternitate. Lipsa stagiului de cotizareIntrebare: O salariata, angajata din mai 2024 a adus in luna octombrie concediu medical de maternitate (initial, prenatal). Anterior lunii mai 2024 nu a mai lucrat in alta parte, prin urmare nu are stagiu de cotizare de 6 luni din ultimele 12. Cum trebuie sa procedeze angajatorul in acest caz?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Reintegrare salariat la alt angajator. Incetare CIM la angajatorul curentIntrebare: Va rog sa imi mentionati care este procedura in urmatoarea speta: Daca un salariat angajat anul trecut imi aduce o hotararea judecatoreasca - prin care acesta se va reintegra in vechea firma de unde a plecat, cum procedez cu el. Este obligat sa isi respecte termenul de preaviz de 45 zile - avand functie de conducere? In cate zile de la depunerea hotararii la societate sunt obligata sa incetez contractul de munca si cu ce art din Codul muncii se inceteaza ?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<