Intrebare:
Care sunt conditiile si formele in care poate fi obligat un angajat sa pastreze raportul de munca cu angajatul, respectiv posibilitatea angajatorului de a recupera cheltuieli in cazul nerespectarii obligatiei de catre angajat de a mentine raportul de munca?
Raspuns:
Raspunsul acestei intrebari este dat de urmatoarele dispozitii normative:
- art.195 din Codul muncii (clauza de formare profesionala), completate prin dispozitiile art. 84 alin. (1) lit. e) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national in vigoare, ambele cu modificarile şi completarile ulterioare ;
- art. 2 alin. (4) din Legea nr. 376/2004 privind bursele private, cu modificarile şi completarile ulterioare, prin care beneficiarul unei burse acordate in conditiile acestui act normativ se poate obliga sa lucreze o anumita perioada de timp in baza unui contract individual de munca pentru persoana juridica care a acordat bursa, pe un post corespunzator studiilor absolvite;
- art. 8 alin. (2) din Legea nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de munca, prin care angajatorul poate solicita absolventului angajarea obligatiei de a ramine in unitatea respectiva cu contract individual de munca o anumita perioada de timp negociata de parti, sub sanctiunea rambursarii cheltuielilor facute de angajator cu formarea profesionala.
Dupa cum observati, conditiile si formele prevazute de lege in care poate fi obligat un angajat sa pastreze raportul de munca cu angajatorul sunt legate exclusiv de finantarea prealabila a unui serviciu de formare profesionala, astfel incit interesul angajatorului de a mentine raportul de munca cu salariatul sa fie unul justificat.
Instruire si testare SSM 5 modele de teste si instructiuni proprii SSM
250 Modele Fise de Post
Ghid practic de Securitate si Sanatate in Munca
Recuperarea cheltuielilor cu formarea profesionala efectuate de angajator in aceste caz, daca salariatul nu respecta obligatia asumata de a ramine in unitate o perioada determinata de timp se va putea face fie pe cale amiabila, pe calea unui angajament de plata, fie pe cale contencioasa, prin introducerea unei cereri de chemare in judecata a salariatului, cu respectarea procedurii speciale in cazul litigiilor de munca (conflict de drepturi).