Masurile mentionate mai sus au caracter tranzitoriu, pana la 30 iunie 2018, acestea fiind prelungite pentru mame pana la 1 octombrie 2018, conform purtatorului de cuvant al Executivului, Nelu Barbu:
"Ordonanta de urgenta prevede masuri pentru mentinerea drepturilor si a nivelului cuantumului indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate. Este vorba de persoanele care beneficiaza de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca, pentru sarcina si lauzie, pentru ingrijirea copilului bolnav, precum si pentru risc maternal. Toate aceste persoane vor beneficia de aceleasi drepturi si de acelasi nivel al indemnizatiei aflat in plata pana la data 1 ianuarie 2018", a mai adaugat Barbu, conform Agerpres.
Indemnizatiile pentru mame aflate in concediu medical, valabile pana la 1 octombrie 2018:
"In debutul sedintei de Guvern, doamna prim ministru a rugat Ministerul Finantelor, Ministerul Muncii si Ministerului Justitiei sa gaseasca o solutie cat se poate de repede pentru prorogarea termenelor initial prevazute in ceea ce priveste mamele. In sedinta de Guvern s-a luat decizia ca pentru mame sa fie aceste masuri tranzitorii pana la 1 octombrie 2018, iar pentru celelalte categorii de persoane asigurate aflate in concediu medical pana la data de 1 iulie 2018", a adaugat Barbu.
Codul Muncii republicat si actualizat la zi
Procedura completa la angajare Caiet de lucru pentru angajatori si manageri de HR
Apararea Impotriva Incendiilor - Ghid Practic
Daca transferul contributiilor fiscale duce la diminuarea indemnizatiei, se plafoneaza contributiile de asigurari sociale datorate, astfel incat sa se mentina indemnizatiile la nivelul aflat in plata pana la 1 ianuarie 2018.
Cei care au primit indemnizatii diminuate pana in momentul de fata vor lua banii inapoi. Angajatorul va efectua regularizarea sumelor prin depunerea declaratiei rectificative, asadar va plati diferentele de indemnizatii persoanelor in drept pana la data de 31 martie 2018, conform ordonantei.
Stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale se mentine la o luna, la fel ca in 2017
In primul semestru al anului 2018, se va mentine reglementarea din anul 2017, conform careia stagiul minim de asigurare pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale este de o luna realizata in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, a declarat Nelu Barbu.
De la 1 iulie 2018 se va reveni la stagiul minim de asigurare de 6 luni, realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediu medical.
OUG pentru concedii medicale - exceptii pentru care suferi din cauza unor afectiuni grave
Persoanele care sufera de afectiuni grave - neoplazii, HIV/SIDA, urgente medico-chirugicale, boli infectocontagioase din grupa A sau risc maternal vor fi exceptate de la regula si nu vor avea nevoie de stagiu de cotizare.