Noile masuri CE privind drepturile lucratorilor la libera circulatie

Resurse Umanemasuri CEdrepturi lucratoridiscriminareUE
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X


Va prezentam mai jos cateva dintre masurile propuse de Comisia Europeana prin care se doreste o mai buna aplicare a legislatiei UE in domeniul dreptului persoanelor de a lucra in alt stat membru, pentru a-i ajuta astfel pe cetateni sa isi exercite drepturile in practica. in prezent, indiferent daca legislatia nationala este conforma sau nu cu normele UE, exista in continuare problema necunoasterii acestor norme de catre angajatorii din sectorul public si privat.

Necunoasterea sau neintelegerea normelor este o sursa majora de discriminare pe motive de nationalitate. La randul lor, cetatenii considera ca nu stiu la cine sa apeleze in statul membru gazda, atunci cand se confrunta cu probleme legate de dreptul lor la libera circulatie. Scopul propunerii Comisiei este de a depasi aceste dificultati si de a contribui la prevenirea discriminarii lucratorilor pe baza nationalitatii, oferind solutii practice.          

László Andor, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune, a declarat: "Libera circulatie a lucratorilor este un principiu cheie al pietei unice a UE. Avand in vedere ca in acest moment nivelurile somajului sunt cu mult mai ridicate in anumite state membre fata de altele, este cu atat mai important sa ajutam persoanele care doresc sa lucreze in alta tara a UE sa poata face acest lucru cu usurinta. Mobilitatea fortei de munca este avantajoasa pentru toata lumea: ea aduce beneficii atat economiilor statelor membre, cat si lucratorilor in cauza. Aceasta propunere va ajuta lucratorii sa depaseasca dificultatile cu care se confrunta atunci cand doresc sa lucreze in alta tara din UE."

Daca va fi aprobata de Parlamentul European si de Consiliu, propunerea va contribui la asigurarea unei aplicari efective si eficiente a legislatiei existente. Statele membre vor trebui:

-    sa creeze puncte de contact nationale care sa ofere informatii, asistenta si consiliere, astfel incat lucratorii migranti din UE si angajatorii sa fie mai bine informati cu privire la drepturile lor
-    sa ofere cai de atac adecvate la nivel national
-    sa permita sindicatelor, ONG-urilor si altor organizatii sa demareze proceduri administrative sau judiciare in numele lucratorilor individuali in caz de discriminare
-    sa asigure o informare mai buna a lucratorilor migranti din UE si a angajatorilor in general.

In prezent, 9,5 milioane de persoane, adica 3 % din piata fortei de munca din UE, locuiesc si muncesc in alt stat membru. Alte 1,2 milioane de persoane locuiesc intr-o tara din UE, dar lucreaza in alta. Insa, adeseori, persoanele care doresc sa lucreze in alta tara nu beneficiaza de protectie si de informatii in statul membru gazda si se pot confrunta cu dificultati in ceea ce priveste accesul la un loc de munca sau la avantaje sociale sau in ceea ce priveste conditiile lor de lucru.

Conform unui sondaj Eurobarometru din septembrie 2011, 15 % din cetatenii UE nu iau in calcul posibilitatea de a lucra in alt stat membru deoarece considera ca exista prea multe obstacole in acest sens. Printre aceste obstacole se numara:

-    conditiile de recrutare diferite
-    conditiile de nationalitate pentru accesul la anumite posturi
-    conditiile de lucru diferite in practica (precum remunerarea, perspectivele de cariera si gradul)
-    problemele legate de accesul la avantaje sociale care sunt supuse unor conditii mai usor de indeplinit de catre cetatenii respectivului stat decat de catre cetatenii UE (de exemplu, conditia rezidentei)
-    faptul ca experienta si calificarile profesionale dobandite in alte state membre nu sunt luate in considerare sau sunt luate in considerare in mod diferit.


NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
Resurse Umanemasuri CEdrepturi lucratoridiscriminareUE

Data aparitiei: 29 Aprilie 2013
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Noile masuri CE privind drepturile lucratorilor la libera circulatie Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Angajare salvamar cu program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore libereIntrebare: La solicitarea salariatilor si cu acceptul acestora se poate accepta un program de lucru de 16 ore urmat de 48 de ore de sau minim 32 libere? motivatia este lipsa de personal calificat pe piata muncii - (salvamar)
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Zile libere platite pentru evenimente deosebiteIntrebare: Va rog sa-mi spuneti daca este specificat undeva cite zile libere se acorda la casatoria unui salariat. Suntem intreprindere mica si nu avem contract colectiv de munca doar regulament unde am prevazut 2 zile libere pentru casatorie. Este alta reglementare in afara de Codul muncii unde spune ca se acorda zile libere pentru casatorie conform contrat colectiv de munca sau regulament? Societatea a fost infiintata in anul 2020.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]