Salariatii romani au virat aproape 17 miliarde de euro catre Pilonul II de pensii, dupa 15 ani de functionare

pensii private obligatoriipilonul II de pensii contributii totalepilonul II de pensii
Salariatii romani au virat aproape 17 miliarde de euro catre Pilonul II de pensii, dupa 15 ani de functionare
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Salariatii romani contribuie si la Pilonul II de pensii, iar autoritatile au anuntat ca acesta a colectat in 15 ani contributii brute totale in valoare de 84,2 miliarde de lei (16,9 miliarde euro) si a realizat plati totale de peste 1,4 miliarde de lei.
 
Aceste plati au fost facute catre un numar total de circa 108.000 de beneficiari (participanti si mostenitori), conform Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
 
Conform Agerpres:
 
"Pilonul II de pensii private obligatorii din Romania a aniversat in cursul lunii mai 2023 primii 15 ani de activitate, cu rezultate investitionale remarcabile. Dupa 15 ani de functionare (20 mai 2008 - 22 mai 2023), fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la un numar total de peste 8 milioane de participanti, in timp ce activele nete aflate in administrare au depasit 107,7 miliarde lei (circa 21,6 miliarde euro), un maxim istoric pentru sistem", se precizeaza in comunicatul APAPR.
 

Pilonul II de pensii, in beneficiul romanilor

 
Reprezentantii au mai specificat si ca, de la lansarea sistemului si pana in prezent, randamentul mediu anualizat al fondurilor de Pilon II a fost de 7,41%, comparativ cu o rata medie anuala a inflatiei de 4,38% pentru aceeasi perioada. 
 
Concret, castigul total realizat de fondurile de pensii in beneficiul romanilor, net de toate comisioanele, este de 24,85 de miliarde de lei (5 miliarde de euro).
 
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
 
Iti oferim singurul ghid practic de pe piata care explica limpede absolut TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 ianuarie 2024 – Totul despre pensionare, detalii AICI >>> 
 
"La 15 ani de la lansarea pensiilor private obligatorii, in 2023 vedem dovezile rezilientei sistemului. Pe de o parte avem recuperarea in totalitate a scaderilor din 2022 cauzate de evolutiile negative ale titlurilor de stat si burselor, iar pe de alta parte, o accelerare semnificativa a platilor in primul trimestru al acestui an, care sunt cu 58% mai mari decat in perioada similara a anului trecut. Dupa 15 ani, putem sarbatori aniversarea unei povesti de succes, care, din pacate, nu a fost utilizata la nivelul planificat initial", a precizat Mihai Bobocea, purtatorul de cuvant al APAPR.
 

Pensii private obligatorii si Pilonul II

 
Pilonul II a ajuns la cel mai redus nivel de comisioane din intregul sau istoric, extrem de competitiv inclusiv prin comparatie cu sistemele similare. In 2022, nivelul mediu anual de comisionare la nivelul intregului sistem a fost de 0,36% din activul mediu anual, indice de cost calculat conform practicilor internationale.
 
Mentionam si ca 13 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au sisteme de pensii private obligatorii sau semiobligatorii: Bulgaria, Croatia, Romania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Polonia, Olanda, Suedia. In toate celelalte 14 state UE functioneaza sisteme de pensii private voluntare.
 
Din pacate, nivelul de economisire pe termen lung al populatiei Romaniei este in prezent extrem de redus, cu implicatii majore asupra nivelului de trai la pensionare. Conform APAPR, romanii isi doresc pensii duble fata de ce poate oferi in prezent sistemul de pensii de stat, desi majoritatea covarsitoare a populatiei nu economiseste si recunoaste ca nu are niciun ban pus deoparte in vederea pensionarii.
 

NOUTATI din Legislatia muncii

NOU: Webinar Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024!


Prin Ordinul ANAF nr. 1.994/880/1.181/4.594/2023 a fost aprobat un nou model al Declaratiei 112 referitoare la plata contributiilor sociale, a impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.

Atentie, gestionarea noului model al D 112 nu este deloc facila!

Iata de ce va invitam in data de 17 mai sa participati online la webinarul Declaratia 112. Aspecte esentiale in 2024 in cadrul caruia expertul Luminita Obaciu va limpezi cu profesionalism neclaritatile, cu accent pe subiectele care creeaza cele mai mari dificultati in practica!



...Vezi AICI detalii complete <<

de Legislatia Muncii


Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:
pensii private obligatoriipilonul II de pensii contributii totalepilonul II de pensii

Data aparitiei: 07 Iunie 2023
Cat de utila va este aceasta informatie?
Noteaza folosind stelele
Rating:

Salariatii romani au virat aproape 17 miliarde de euro catre Pilonul II de pensii, dupa 15 ani de functionare Nota: 5 din 5 - 1 vot.
Urmareste-ne pe Google News

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

 
Fisa postului pentru Inginer-sef piscicultura si vanatoareIntrebare: Caut Fisa post pentru Inginer sef piscicultura si vanatoare 131202 inginer-sef piscicultura si vanatoare
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
 
Campul data la care produce efecte. Data inceperii activitatiiIntrebare: Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta privind data de consemnare care se transmite in Revisal pentru noile contracte. Ca si exemplu, daca avem un angajat care incepe activitatea pe data de 19.04, iar contractul il semneaza pe data de 15.04 si tot pe 15.04 il declaram in Revisal, care este data de consemnare corecta care trebuie transmisa in Revisal, 15.04 cand a semnat si am declarat contractul in Revisal sau 19.04 cand angajatul isi incepe activitatea?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<


Descarca GRATUIT
“Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz”

exclusiv abonatilor la newsletterul gratuit E-News LegislatiaMuncii.
Rentrop ∧ Straton

 

 

Atentie la Controalele ITM!

Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"
Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016


 

 

 
 
 



 
Atentie la Controalele ITM!
Descarcati gratuit Raportul Special

"Noutati despre Regulamentul Intern si CCM in 2024 - Legislatie si studii de caz"

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
[x]