Salariatii romani contribuie si la Pilonul II de pensii, iar autoritatile au anuntat ca acesta a colectat in 15 ani contributii brute totale in valoare de 84,2 miliarde de lei (16,9 miliarde euro) si a realizat plati totale de peste 1,4 miliarde de lei.
Aceste plati au fost facute catre un numar total de circa 108.000 de beneficiari (participanti si mostenitori), conform Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
"Pilonul II de pensii private obligatorii din Romania a aniversat in cursul lunii mai 2023 primii 15 ani de activitate, cu rezultate investitionale remarcabile. Dupa 15 ani de functionare (20 mai 2008 - 22 mai 2023), fondurile de pensii private obligatorii au ajuns la un numar total de peste 8 milioane de participanti, in timp ce activele nete aflate in administrare au depasit 107,7 miliarde lei (circa 21,6 miliarde euro), un maxim istoric pentru sistem", se precizeaza in comunicatul APAPR.
Pilonul II de pensii, in beneficiul romanilor
Reprezentantii au mai specificat si ca, de la lansarea sistemului si pana in prezent, randamentul mediu anualizat al fondurilor de Pilon II a fost de 7,41%, comparativ cu o rata medie anuala a inflatiei de 4,38% pentru aceeasi perioada.
Concret, castigul total realizat de fondurile de pensii in beneficiul romanilor, net de toate comisioanele, este de 24,85 de miliarde de lei (5 miliarde de euro).
Procedura de pensionare din 2024! Ce modificari aduce noua lege a pensiilor!
"La 15 ani de la lansarea pensiilor private obligatorii, in 2023 vedem dovezile rezilientei sistemului. Pe de o parte avem recuperarea in totalitate a scaderilor din 2022 cauzate de evolutiile negative ale titlurilor de stat si burselor, iar pe de alta parte, o accelerare semnificativa a platilor in primul trimestru al acestui an, care sunt cu 58% mai mari decat in perioada similara a anului trecut. Dupa 15 ani, putem sarbatori aniversarea unei povesti de succes, care, din pacate, nu a fost utilizata la nivelul planificat initial", a precizat Mihai Bobocea, purtatorul de cuvant al APAPR.
Pensii private obligatorii si Pilonul II
Pilonul II a ajuns la cel mai redus nivel de comisioane din intregul sau istoric, extrem de competitiv inclusiv prin comparatie cu sistemele similare. In 2022, nivelul mediu anual de comisionare la nivelul intregului sistem a fost de 0,36% din activul mediu anual, indice de cost calculat conform practicilor internationale.
Mentionam si ca 13 dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au sisteme de pensii private obligatorii sau semiobligatorii: Bulgaria, Croatia, Romania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Polonia, Olanda, Suedia. In toate celelalte 14 state UE functioneaza sisteme de pensii private voluntare.
Din pacate, nivelul de economisire pe termen lung al populatiei Romaniei este in prezent extrem de redus, cu implicatii majore asupra nivelului de trai la pensionare. Conform APAPR, romanii isi doresc pensii duble fata de ce poate oferi in prezent sistemul de pensii de stat, desi majoritatea covarsitoare a populatiei nu economiseste si recunoaste ca nu are niciun ban pus deoparte in vederea pensionarii.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Sprijin in vederea angajarii persoanelor cu handicapIntrebare: Cu privire la Ordonanta de Urgenta 127/2024, cu privire la unele masuri in domeniul social, respectiv privind angajarea persoanelor cu handicap, in articolul VI pct 3 sunt prevazute unele obligativitati ale angajatorilor cu peste 50 angajati, nu stim cum sa gestionam. Legea prevede obligativitatea de a solicita prin cerere scrisa adresata ONG-urilor sprijin in vederea angajarii persoanelor cu dizabilitati. Cum identificam aceste ONG-uri, ce format de scrisoare ne recomandati? Ulterior, ar trebui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<
Drepturi prevazute in CCM ce se acorda pe durata suspendarii CIMIntrebare: Compania plateste asigurare privata de sanatate pentru angajatii sai cat si transport. Putem pune in contractul colectiv ca aceste drepturi sunt mentinute si pe perioada de suspendare a contractului in urmatoarele cazuri: Asigurarea privata sa fie mentinuta pe perioada concediului de crestere copil iar transportul sa fie mentinut pentru perioada de concedii medicale. In ambele situatii conform prevederilor din Codul muncii contractul se considera suspendat, insa tot acesta spune ca pe perioada...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<